Бизнес

19935.jpg

Да бъде ли удължен срокът за месечните декларации по ЗДДС и по Интрастат?

Срокът за подаване на месечните справки декларации по ЗДДС и декларациите по системата Интрастат да се удължи от 14-то на 20-то число на месеца предпочитат 89,5% от участниците в анкета на БСК. 9% от анкетираните са на мнение, че настоящият срок (14-то число на месеца), трябва да бъде запазен, а 1,1% се затрудняват да преценят.

Онлайн проучването се проведе от 27 октомври до 10 ноември 2023 г., като в него се включиха 1259 представители на бизнеса

0 коментара
19243.jpg

Среща на работодатели и правителство изясни подходите за осигуряване на заетост при затваряне на въглищни централи

Представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) – Цветан Симеонов, БТПП, Добри Митрев, БСК, Васил Велев, АИКБ и Ивайло Найденов, КРИБ, проведоха среща с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на енергетиката Румен Радев и други представители на правителството. 

0 коментара
18648.jpg

Стартира 19 –то издание на конкурса „Иновативно предприятие на годината“

Набиране на кандидати за „Иновативно предприятие на годината 2023‘ ще продължи до23:45 часа на 15 октомври 2023 г., неделя.

Заявката се извършва по електронен път на arcfund.net/. 

0 коментара
AOBE_LOGO.png

Работодателите искат намаляване на прогнозната цена на газа за април

Съобщение на Пресцентъра на АОРБ

Цветан Симеонов , председател на БТПП и председател на АОРБ за 2023 г, изпрати писмо от името на работодателските организации до ХРИСТО АЛЕКСИЕВ, зам. Министър председател, РОСЕН ХРИСТОВ, министър на енергетиката, до доц.. Д-Р ИВАН ИВАНОВ, председател на комисията за енергийно и водно регулиране, , до ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА, изпълнителен директор на „Булгаргаз“, с копие до Българските медии и .

0 коментара
5383.jpg

Рекордни 134 корпоративни проекта с кауза в юбилейните Награди за отговорен бизнес 2022

Годишните награди за Отговорен бизнес са знакова инициатива на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ)., която се провежда за 20-а поредна година. Те са висока трибуна за отговорните компании и техните успешни и вдъхновяващи кампании в полза на хората, обществото и природата, осъществени през 2022 г.

0 коментара
5378.jpg

Ръководството на АИКБ проведе традиционна среща с бизнеса в регион Стара Загора

Източник; Пресцентър АИКБ

Събитието, което е част от ежегодните срещи на Асоциацията с предприятията от регионите, членовете и браншовите организации, се проведе в Община Стара Загора. Срещата бе открита от председателят на Общинския съвет на Община Стара Загора Мария Динева.

Бяха обсъдени въпроси относно:

0 коментара
АОБР.jpg

АОБР не одобрява предложения проект за Закон за представителните селскостопански браншови организации

1Председателят на АОРБ за 2023 г и председател на БТПП,  Цветан Симеонов изпрати писмо от името на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ до министър председателя Гълъб Донев и до министъра на земеделието Явор Гечев.

В писмото  АОРБ   изразява категоричното си неодобрение на  предложения проект за Закон за представителните браншови организации за производство и преработка на селскостопански продукти.

0 коментара

Анкетно проучване на БТПП относно Коледните бонуси

За втора поредна година се запазва висок процентът на фирмите, които възнамеряват да раздават коледни бонуси на служителите си

Българската търговско-промишлена палата проведе експресно анкетно проучване във връзка с допълнителните възнаграждения (бонуси) около Коледа, в периода 2-7 декември 2022г. В проучването участваха около 100 браншови организации и предприятия от различни сектори на икономиката, сред които са услугите, строителството, търговията и други.

0 коментара
2085.jpg

УС на БСК прие Позиция за ускорено присъединяване към еврозоната Съобщение на пресцентъра

Позиция за ускорено присъединяване към еврозоната и въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г. прие Управителният съвет (УС) на Българската стопанска камара (БСК) на проведено редовно заседание.

0 коментара
2013.jpg

Работодателските прганизации настояват за адекватни мерки за компенсиране на високите разходи за електроенергия

В условия на критична за икономиката ситуация на растящи цени на електрическа енергия българският бизнес настоява за незабавни и адекватни мерки за компенсиране на високите разходи.

Национално представителните организации на работодателите изпратиха писмо до министър-председателя Кирил Петков относно схемата за компенсиране на небитовите потребители за високите цени на електроенергията.

0 коментара
2021.jpg

Германия е водещият външнотърговски партньор на България

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който награди победителя в категория „Голямо предприятие“ на Наградите на Германската икономика за 2021 г. Събитието се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и на нея присъстваха още посланикът на Германия у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн, министърът на туризма Христо Проданов и представители на бизнеса и деловите среди.

0 коментара
2025.jpg

Министър Лорер участва в заседание на Националния съвет на АИКБ

Националният съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепи категорично министър Даниел Лорер в необходимостта от създаването на условия за устойчив, бърз и качествен икономически растеж – посредством решително ограничаване на корупцията, намаляване на административните тежести, създаване на условия за насърчаване на иновациите и инвестициите.

0 коментара
2036.jpg

АИКБ обучи и консултира над 450 предприятия в ограничаването на сивите практики

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обучи и консултира над 450 предприятия и почти 4100 лица за ограничаване и превенция на недекларираната заетост, в рамките на проект „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост“ по ПРЧР.

0 коментара
2038.png

Асоциацията на организациите на работодателите в България настоява за подновяване на договора с ГАЗПРОМ

„Считаме, че българската държава е длъжна да осигури енергийната сигурност на страната, след като България се оказва единствена в ЕС с изтичащ договор за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“ ООО.

Асоциацията на организациите на работодателите в България( АОРБ ) се обърна с писмо до премиера Кирил Петков с настоятелно обосновано искане за подновяване на дългосрочния договор за доставка на природен газ с ГАЗПРОМ.

0 коментара
2052.png

Протестираме, защото цените на горивата и ел.енергията достигнаха непосилни потребители нива

Това се казва в разпространено до медиите писмо , в което мотивирано национално представените работодателски организации АОРБ ( АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ ) , посочват причините довели до решението им за организация на

Национален протест , под мотото за сигурна енергия на достъпни цени.

В писмото се казва :

0 коментара

Правителството , бизнеса и синдикатите се договориха относно компенсациите

Насроченият за 18 май 2022 г. Национален протест се отлага

Организаторите остават в протестна готовност, в случай, че постигнатите с с представителите на правителството договорености, не бъдат изпълнени.

0 коментара

Протестираме, защото цените на горивата и ел.енергията достигнаха непосилни потребители нива

Това се казва в разпространено до медиите писмо , в което мотивирано национално представените работодателски организации АОРБ ( АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ ) , посочват причините довели до решението им за организация на

Национален протест , под мотото за сигурна енергия на достъпни цени.

В писмото се казва :

0 коментара
1998.jpg

По инициатива на АИКБ, Националният икономически съвет (НИС) е обсъдил проекта на Националния план за възстановяване и устойчивост

Членовете на НИС са заседавали в петък. Представителите на Асоциация на организациите на българските работодатели /АОБР/, са заявили, че не съгласуват плана в този му вид и няма да приемат вариант под 900 млн. лв. за пряка подкрепа на инвестициите в предприятията., съобщиха от АИКБ.

0 коментара

Добри МИТРЕВ е новият председател на УС на БСК

На проведено на 1 септември 2021 г., извънредно заседание на Управителния съвет (УС) на Българската стопанска камара (БСК) за председател на УС единодушно беше избран Добри Митрев, досегашен главен секретар на Камарата.
Заседанието на УС започна с едноминутно мълчание в памет на Радосвет Радев, който председателстваше БСК от 2018 г., но почина внезапно на 6 август т.г.

0 коментара

Позиция на Асоциация на индустриалния капитал в България относно ДОО

АИКБ внесе своята Позиция, относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., № 46-102-01-2, внесен от Министерския съвет на 30.07.2021 г.

0 коментара

Потребители могат да докладват за фалшиви и невалидни баркод номера

Всички, които подадат сигнали от 1 август до 30 септември 2021 г., ще бъдат включени в томбола за спечелването на десет ваучера от по 100 лв.

GS1 България насърчава активно нетърпимостта на гражданското общество срещу неправомерното използване на баркод номера, започващи с 380 (префикс за Република България).

0 коментара

АИКБ стартира номинациите за наградите „Икономика на светло”

Номинации се приемат за институции, личности и организации за работата им през 2020 г. Срокът за изпращане на номинации е до 14 май 2021 г.

Целта на конкурса е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика, да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика, да повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика.

0 коментара

Преизбраха д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ за вицепрезидент на SGI Europe

Проведеното в Брюксел Общо събрание на SGIEurope (Услуги от Общ интерес Европа)избра нов председател – Паскал Боло , който е вицепрезидент на Nantes Metropole и председател на френската секция на SGIEurope и преизбра д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България за вицепрезидент до 2022 г., заедно с г-Филипо Брандолини, Италия и Ингберг Либинг, Германия.

0 коментара

БТПП е категорично против кратките срокове за разглеждане на Закона за бюджета на ДОО

Българската търговско-промишлена палата (БТПП е категорично против кратките срокове за разглеждане на толкова важен за обществеността и бизнеса закон, какъвто е закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година и изразява следното становище:

0 коментара

Томислав Дончев се срещна с ръководството на АИКБ относно мерките за инвестиране на евросредствта за излизане от кризата

Томислав Дончев се срещна с ръководството на АИКБ относно мерките за инвестиране на евросредствта за излизане от кризата

0 коментара

Изплащането на заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса в условия на криза

Това показват данните от проведено в периода 2-8 май 2020 г. онлайн анкетно проучване, осъществено от БСК сред 584 управители и собственици на фирми в цялата страна. Резултатите отразяват преимуществено състоянието сред микро- и малките предприятия в търговията и услугите - сектор, който преобладава в БВП и е най-много засегнат от кризата и ограниченията свързани с COVID-19.

0 коментара

АИКБ изпрати до ресорните министри своята Позиция за провала на мярката за защита на работните места, заложена в ПМС55

 Пресцентъра на АИКБ разпространи съобщение относно изпратена до заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, и председател на НСТС Марияна Николова, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов Позиция на Асоциацията за провала на мярката за защита на работните места, заложена в ПМС № 55, и необходимостта от нов, по-адекватен подход към пр

0 коментара

БТПП настоява за сформирането на Икономически щаб

В информация, изпратена от Пресцентъра на БТПП до медиите се казва, че  на 10 април БТПП е изпратила пакет с деветнадесет мерки на вниманието на парламентарните комисии и Изпълнителната власт - за подобряване на икономическия климат, във връзка

0 коментара

АИКБ настоява за антикризисни мерки в икономиката

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява да бъдат направени изменения и допълнения в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, така че държавата реално да поеме 60 на сто от осигурителния доход на работника, чието работно място е застрашено поради кризата, и това да е всичко, което нетно неработещите получават като обезщетение. Това ще преодолее неотстранимите по друг начин дефекти на т.нар. мярка 60/40.

0 коментара

От АОБР искат промени в Закона за извънредното положение, за да се съхрани заетостта в рамките на заделения ресурс от 1 млрд. лв.

Национално представителните организации на работодателите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, чиито членове осигуряват работа на над 82% от наетите в България, обезпокоени от факта, че под 1% от предприятията, едва 228 предприятия (което е статистическа нула) искат да се възползват подкрепата по реда на параграф 6 от ЗМДВИП (от мярката 60/ 40 ) - при над 60 000 принудително спрели работа и над 350 000 засегнати от кризата предприятия, при 5 000 души, оставащ

0 коментара

Радосвет Радев: България може да се превърне във фабриката на Европа за предпазни маски и облекла

Хората разчитат на бизнеса, за да си получат заплатите и доходите, хазната разчита на данъците на бизнеса и на това се крепи държавата, коментира в предаването "Тази сутрин" на бТВ председателят на БСК Радосвет Радев.

Всички ресторанти и заведения приключиха като бизнес, в подобна позиция на латентен фалит е туризмът, отбеляза той.

0 коментара

Българската стопанска камара стартира „Е-борса за взаимопомощ“

Във връзка със създалата се кризисна ситуация, предизвикана от разпространението на коронавирус COVID-19, Българската стопанска камара стартира „Е-борса за взаимопомощ“, където фирмите ще имат възможност да регистрират обяви за търсене или предлагане на продукти, услуги или възможност за ангажиране на служители, които в периода на извънредното положение не могат да бъдат натоварени и са поставени под риск от загуба на работно място.

0 коментара

БСК организира Анкета сред фирмите относно отражението на COVID-19

Във връзка с необходимостта от планиране и предприемане на мерки за преодоляване на икономическите последици от епидемията на коронавирус COVID-19, е необходимо да бъде събрана и обобщена информация за конкретните ефекти от форсмажорната ситуация върху бизнеса.

0 коментара

Осмата Кофас конференция по управление на риска ще се проведе на 9 април 2020

Темата на Конференцията е „Охлаждане в икономиката и глобално затопляне – рискът като новото нормално“ Ставаме свидетели на забавяне на икономиката и изглежда, че рисковете за бизнеса растат.Какви са те и как да се справяме с тях са въпросите, които ще се дискутират, спрямо предварителната програма на конференцията.

0 коментара

Цветан Симеонов: Дигитализацията за МСП е въпрос за оцеляване

Няма алтернатива Дигитализацията за МСП, за да бъдат видими за партньори и контрагенти. Продукт, който не е видим през интернет, ако фирмата я няма в Търговския регистър, ако няма Баркод, ако няма достоверен източник,, проверил тази информация, фирмата няма големи изгледи за успешно пазарно присъствие.

0 коментара

БСК не подкрепя предложението за болничните

Българската стопанска камара не подкрепя предложението да не се изплаща обезщетение за първия ден от отпуска за временна нетрудоспособност, се казва в съобщение до медиите на пресцентъра на Камарата.

0 коментара

Съобщение на Прес центъра на БТПП

В Обръщение към медиите, председателят на Българската търговско промишлена палата (БТПП), Цветан Симеонов изразява в Работно становище, позицията на Палатата и на останалите работодателски организации по повод решението на управляващата коалиция- да не се заплаща от никого първият ден от болничните.

0 коментара

БТПП представи проучването за бизнес климата „Европейско икономическо проучване 2020”

Изследването се извършва вече 27 години от Европалати. Тази година в мащабното бизнес проучване (European Economic survey EES) участват 53 хиляди фирми от 28 държави в Европа. За България това е 21-во поредно проучване, проведено сред 555 компании, членовете на БТПП.

Резултатите от проучването показват, че нивото на оптимизъм у нас леко се увеличава за 2020-та, спрямо 2019 година.

0 коментара

БТПП представи годишното си издание “Bulgaria in figures”

Председателят на БТПП Цветан Симеонов и анализаторският екип на Палатата коментираха изводите, отразени в 10-то издание на Bulgaria in figures”® (България в цифри). Традиционно изданието включва най-важните икономически индикатори на България. От 26 международни класации, разгледани в брошурата – в 16 България е подобрила позициите си, в 8 сме влошили заеманите места, а в две сме запазили положението си.

0 коментара

Среща в АИКБ обсъди възможностите за взаимодействие с Монистерството на икономиката

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова и министърът на икономиката Емил Караниколов се срещнаха с браншовите работодателски организации на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). На срещата бяха обсъдени възможностите за взаимодействие по част от приоритетите, които АИКБ определи за свои ключови през 2019 г.

0 коментара

БСК представи резултатите от Анкетата за очакванията на бизнеса за 2019 г

БСК представи резултатите от традиционното, четиринадесето по ред онлайн-допитване до членовете на Камарата, относно, състоянието на бизнес средата и предприятията през изтичащата година, както и очакванията им за следващата календарна година.

0 коментара

16 браншови организации представиха актуалните си проблеми на среща с ръководството на БСК

Липсата на работна ръка, нерегламентираният внос, подбиващ цените на родното производство, регулаторните режими и административният натиск, както и предизвикателствата пред т. нар. кръгова икономика са сред ключовите проблеми, стоящи пред бизнеса от производствените сектори на икономиката. Този извод може да се направи от проведената среща с 16 браншови организации, членове на БСК, с оперативното ръководство и експерти на Камарата.

0 коментара

БАИТ отваря врати за членство на компании от други сектори на икономиката

Към БАИТ вече ще могат да се присъединяват компании, които работят активно за своята дигитализация, произвеждат продукти или предоставят услуги, базирани преобладаващо на информационни и комуникационни технологии /ИКТ/. Това става възможно с промените, които Общото събрание, състояло се на 5 юли 2018 г., прие в Устава на сдружението и вписани в Търговския регистър на Агенцията по вписванията на 11.09.2018 г.

0 коментара

Вносните храни да бъдат придружавани със сертификат

Това предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, с цел премахване на т.нар. „двойни стандарти“. Законопроекта е разработен съвместно със съюз „Произведено в България“ и Национален съюз на земеделските кооперации в България, обяви на пресконференция председателят на АИКБ Васил Велев.

0 коментара

БТПП представи класацията „ТОП 100”

В 20-то издание на „ТОП 100” са обработени данните на над 6500 фирми от страната, които произвеждат около 83% от БВП през 2017 година. Класацията включва няколко критерии, отчитащи приходите от продажби, печалбата и собствения капитал. Извършено е и класиране на регионален принцип.Фирмите на лидерските позиции ще бъдат наградени на официална церемония в края на годината.

0 коментара

Съвета по иновации при БТПП връчи наградите за най-успешна иновативна фирма и най-добър иновативен проект за 2017 г.

В категорията „Наи-успешна иновативна фирма“ Комисията присъди две първи награди:
-на „ЕЛЕКТРОИНВЕНТ” АД, Индустриална зона на гр. Божурище. Наградата бе връчена от председателя на Палатата Цветан Симеонов.

-на „АЛЕКС 1977“ ЕООД. Наградата връчи Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката.

0 коментара
1698_01.JPG

Европейски работодатели обсъдиха предизвикателствата пред пазара на труда

Срещата в София е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, а съорганизатори са ЕИСК и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Темата на форума бе "Преодоляване на разликата в уменията за растеж и създаване на работни места - бизнес перспективи" . Във фокуса на дискусията бяха въпросите:

0 коментара

БСК пое ротационното председателство на АОБР

Българската стопанска камара (БСК) пое ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), за 2018 г. Членове на АОБР са национално представителните организации на работодателите – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

0 коментара

БОЖИДАР ДАНЕВ БЕШЕ ИЗБРАН ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА BUSINESSEUROPE

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев беше избран за Вицепрезидент на BusinessEurope (Конфедерация на европейския бизнес), а Бранимир Ханджиев (главен директор в БСК) - за член на Изпълнителното бюро на BusinessEurope, по време на годишната среща на Съвета на президентите на европейската бизнес организация, проведена на 30 ноември и 1 декември т.г., в Талин (Естония).

0 коментара

Липсата на квалифицирани кадри е проблем не само за българския бизнес

Това стана ясно от представеното в БТПП мащабно бизнес проучване в Европа (European Economic survey – EES 2018), в което участват над 50 хиляди фирми от 23 държави. В рамките на проучването, БТПП проведе Анкета сред 602 фирми от България.

0 коментара

Германската компания NTT Cable предлага партньорство

Германската компания NTT Cable предлага възможност за участие на български фирми в проекти за изграждането на кабелна инфраструктура за широколентов интернет.

Проектите са в изпълнение на програмата на Правителството на Федерална Република Германия (ФРГ) за развитие на широколентова кабелна инфраструктура, особено в малките населени места. Това се съобщават от посолството на България в Германия до Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

0 коментара

Брифинг представи Позицията на БТПП по Брекзит и очаквани последици

В пресконференцията участваха председателят на Палатата Цветан Симеонов и Олга Чугунска, експерт "Анализи", БТПП. „БТПП се старае да отговори на предизвикателствата на времето, като проучва и анализира всяка една предстояща промяна в кръга на икономическите интереси на България, заяви Олга Чугунска. Тя представи нагласите на на българския бизнес във връзка с Брекзит, на база на анкета сред членове на браншови организации в БТПП.

0 коментара

АОБР представи приоритетите си за 2017

Осигуряване на човешки ресурси за икономиката; подобряване на бизнес средата за повишаване на конкурентоспособността на българските производители; подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС и развитие на капиталовия пазар - са четирите ключови направления, по които ще работи Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) през 2017 г.

0 коментара

Виртуална „Иновационна борса“ на сайта на БТПП

Проектът е съвместен с водеща българска софтуерна компания, която е със завоювани позиции на международните пазари и с поделения в някои големи европейски финансови и промишлени центрове. Платформа „Иновационна борса“ е представена на сайта на Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП - http://inovacii.eu

0 коментара

АИКБ апелира да се актуализира енергийната стратегия на страната

В разпространен от пресцентъра документ се казва , че само две условия към инвеститора в проекта „Белене“ не стигат. Изграждането на АЕЦ „Белене“, както и на VІІ-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, не е достатъчно да бъде без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената електрическа енергия от държавната НЕК. Изпълнителната и законодателната власт в никакъв случай не бива да допускат инвеститора, който и да е той, да получи правото на т.нар. „доплащане на разлики“.

0 коментара

АИКБ чества 20 годишен юбилей

На 5-ти декември през 1996 година е създадена АИКБ. Двадесет години по-късно, Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) е една от основните движещи сили и съществен фактор за промяна на бизнес климата в страната. Днес Асоциацията обединява над 10 000 компании и предприятия, в които работят повече от половин милион души, представлява браншови организации от 65 икономически дейности и е най-представителната работодателска организация в страната по този показател.

0 коментара

Министър Ангелкова отчете най-добрият летен сезон за туристическия сектор

България е посрещнала над 5 млн. чуждестранни граждани през активния летен сезон (юни-септември) Техният брой е с над 18% повече спрямо същия период на 2015 г., съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на пресконференция за отчитане на Летен сезон 2016 г. Цифрите са на база публикуваните данни на Националния статистически институт и потвърждават тенденцията, че това е най-добрият летен сезон за туристическия сектор.

0 коментара

Среща на Ръководството на АИКБ и Мисията на Международния валутен фонд

Срещата бе по инициатива на Мисията на Международния валутен фонд, с цел оценка на икономическото и финансовото развитие в България. Обсъдени бяха въпросите, свързани с Националната програма за реформи на България; Социалния диалог в България; Ситуацията на пазара на труда; Механизмът за определяне на минималната работна заплата (МРЗ); Системата за минималните осигурителни прагове в България (МОД) и други.

0 коментара

БТПП представи класацията "ТОП 100"

Цветан Симеонов представи 18-то поредно издание на класацията „ТОП 100 - Фирми, водещи в икономика на България през 2015 година”.Оптимист съм за икономическото развитие на България, каза председателят на БТПП пред присъстващите . Класацията е извършена сред 6 380 фирми, които произвеждат 84.73% от БВП на страната за 2015, на бзаз на обективни данни от годишните финансови отчети на компаниите. Условието е предприятията да саизвън финансовия сектор и да са приключили 2015 г.

0 коментара

Бизнесът е категоричен: „Няма да преговаряме“

Четирите национално-представени работодателски организации (АИКБ, БСК,БТПП и КРИБ ) солидарно декларираха отказа си да участват в преговорите за минималния осигурителен доход (МОД) по длъжности и икономически дейности за 2017 г., докато не се приеме от социалните партньори и държавата нов, по-адекватен консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата.

0 коментара

Масови проверки на сектора за стъклопакети и прозорци

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира проверка на стъклопакети. Най-честите нарушения са свързани с липса на необходимите документи и маркировки за качество. При покупка на дограма потребителят трудно може да разбере какъв стъклопакет е вложен. Затова е необходимо при монтажа на дограмата да изискате от производителя декларация за експлоатационни показатели, с което той поема отговорността за произведения от него продукт по отношение на качеството.

0 коментара

Рабтим за подобряване ефективността на политиките на ЕС в областта на МСП

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) ще изработи становище за подобряване на ефективността на политиките на Европейския съюз в областта на МСП, по предложение на главния секретар на АИКБ и заместник–председател на групата на работодателите в ЕИСК д-р Милена Ангелова.

В предложението до ЕИСК тя мотивира убедително необходимостта от такова становище като подчертава, че в резултат ще бъде даден тласък на изработването на по-ефективни политики на ЕС в областта на МСП.

0 коментара

БТПП намали над 5 пъти таксите за издаване на сертификати за форсмажор, свързани с блокадата на границата ни с Гърция

Във връзка с блокирането на гранични пунктове на българо-гръцката граница поради продължаващите протестни действия на гръцките фермери и недопускане преминаването на товарни автомобили, в БТПП постъпват искания за издаване на сертификати за форсмажор, с които българските фирми се освобождават от отговорност за забава в изпълнението на сключени договори с партньори от България или от чужбина.

0 коментара

АИКБ очерта визията на бизнеса за приоритетите в образователната реформа

Това стана по време на дискусия на Националния съвет (НС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с представители на Министерство на образованието и науката.

0 коментара

Ръководството на АИКБ се срещна с представители на бизнеса от област Бургас

На срещата присъстваха десетки предприятия от областта, чиито ръководства, заедно с ръководството на АИКБ, дискутираха последните инициативи на АИКБ за подобряване на бизнес климата в България. Председателят на АИКБ Васил Велев отбеляза, че вече 20 години Асоциацията работи непрестанно и неуморно в полза на българския бизнес и представи актуалните действия на Асоциацията през последната година.

0 коментара

БТПП отново пое ротационното председателство на АОБР

БТПП ще председателства през 2016 година Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Асоциацията е член на Международната организация на работодателите и представлява работодателските организации в международен план. Официално, ротационното председателство бе предадено от БСК на БТПП на 15 януари 2016 година. Предстои приемане на приоритетите на Асоциацията за 2016-та година, след което ще бъдат публично обявени.

0 коментара

Асоциация на индустриалния капитал в България ще председателства МКСОР

Председателят на АИКБ Васил Велев ще е председател на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР), а АИКБ ще изпълнява функциите на секретариат на международната организация през 2016 г., съобщиха от пресцентъра на Асоциацията.

0 коментара

БСК представи анкетата 2015 Г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА

В проучването са участвали 734 мениджъри от всички икономически сектори в страната. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев и зам.председателите Димитър Бранков и Камен Колев представиха резултатите от традиционното проучване сред представители на бизнеса за очакванията им за 2016. Проучването се осъществява от БСК за единадесета поредна година, а целта е да се изследва състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия.

0 коментара

За 22-ти път БТПП връчи годишните си награди „Топ 100“

Класирането е извършено сред над 6000 фирми, които са създали 81,53% от брутния вътрешен продукт на страната за 2014 г. На тържествена церемония бяха връчени Годишните награди на БТПП в категориите: водещи български фирми в бизнес класацията „Топ 100“; регионална палата; браншова организация; посланик; чуждестранен търговски представител; медия; журналист.

0 коментара

Българска банка за развитие представи свои продукти в БТПП

Съветът по иновации и развитие на технологиите (СИРТ) при БТПП проведе Информационен ден за кредитните и за гаранционните продукти на Българска банка за развитие (ББР), както и на дъщерните й дружества Микрофинансиращата институция ДЖОБС и Националния гаранционен фонд. Информационният ден бе поредна инициатива в изпълнение на рамковия договор за сътрудничество между БТПП и ББР.

0 коментара

ЧЕЗ И АИКБ с обща позиция срещу кражбите на съоръжения и електроенергия

Борбата с кражбите на електроенергия и съоръжения, възможностите за увеличаване на инвестициите в електроразпределителната мрежа, както и пътищата за решаване на проблемите в енергетиката обсъдиха на работна среща регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал с председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев и заместник-председателя на Асоциацията Румен Радев.

0 коментара

АИКБ подписа споразумение за сътрудничество с Канадско-българския бизнес съвет

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Васил Велев ) и Дьони Льоклер, „златен“ партньор и почетен член на УС на Канадско-българският бизнес съвет (КББС) сключиха Споразумение за сътрудничество.

0 коментара

Според НПРО, държавата оказва неправомерна помощ на Американските централи

Това обявиха пред журналисти представители на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ , след срещата си с ръководителя на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

0 коментара

НПРО внесоха в Прокуратурата сигнали за нередности в енергетиката

Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации Васил Велев (АИКБ), Божидар Данев (БСК), Цветан Симеонов (БТПП) и Кирил Домусчиев (КРИБ) проведоха среща с главния прокурор Сотир Цацаров и внесоха три комплекта материали със сигнали за нередности в системата на енергетиката. Прокуратурата заведе подадените сигнали в деловодството и пое ангажимент да започне незабавно работа по тях.

0 коментара

Стартира 17-то поредно издание на класацията „ТОП 100” на БТПП

Първите 100 най-динамични фирми в класацията постигат 174% среден ръст на приходите от продажби 17-то поредно издание на класацията „ТОП 100” на БТПП Класацията представя фирмите с най-добри постижения за 2014 година в 5 категории. Класирането е извършено сред общо 6245 фирми, които произвеждат 81,53% от брутния вътрешен продукт на страната за 2014 година. Методологията на „ТОП 100” включва класиране на базата на обективни данни от годишните финансови отчети на компаниите.

0 коментара

За отказ от административно определяне ръста на МОД, настояват работодателите

„Настояваме за осигуряване върху реалните заплати, а не върху определени прагове, тъй като те практически узаконяват сивия сектор и създават нелоялна конкуренция“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев на пресконференция, на която беше представена позицията на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ относно резултатите от браншовите споразумения между национално представителните структури на работодателите и синдикатите по определяне на МОД 2016 г.

0 коментара

Украинска делегация проучва инвестиционните възможности у нас

За втори пореден път Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) беше домакин на Инвестиционен форум „Роднина 2015“, проведен на 7-ми и 8-ми септември 2015 г. в град София. Форумът се организира по инициатива на Запорожкото българско общество „Роднина“ и бе открит от председателя на АИКБ Васил Велев, който приветства гостите и пожела успех на форума.

0 коментара

Проучване на БТПП показва намаляващо сътрудничество на бизнеса с научни институти и ВУЗ

БТПП проведе електронно анкетно допитване сред членовете на Палатата, вкл. браншови организации, за ролята на иновациите в бизнеса и сътрудничеството с университетите.

0 коментара

ЧЕЗ ремонтира усилено съоръжения в софийски регион

Компанията инвестира 850 000 лв за подобряване на захранването. Ремонтите налагат спирания на тока в столицата и околностите

С осъществяваните инвестиции ще се подобри сигурността на захранването и ще намалеят непланираните прекъсвания в общините Панчарево, Младост, Студентска, Изгрев, Средец, Искър, Сердика, Оборище, Надежда, Кремиковци, Слатина, Подуяне, Нови Искър, Люлин и Връбница, както и в селата, Плана, Железница, Бистрица, Желява, Мировяне, Лозен.

0 коментара

Бизнесът и синдикатите готвят нов протест през септември, ако не се приемат исканията им

Бизнесът и синдикатите готвят нов протест през септември, ако не се приемат исканията им. Това заявиха АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и синдикатите на пресконференция вчера във връзка с новите цени на тока за индустрията.

0 коментара

Протестираме днес, за да работим и утре!

Работодатели и синдикати излязоха на общ протест срещу повишаването на цените на тока.

„Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре“ и „Да на реформите, не на кражбите“ – това бяха двата най-разпространени лозунга, които издигнаха вчера няколко хиляди представители на бизнеса и синдикатите в цялата страна.

0 коментара

Младежката заетост във фокуса на дискусиите на работодателите от Европа и Азия

Домакин на заседанието на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР), което се проведе във Варна, резиденция „Евксиноград“, беше Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

0 коментара

Томислав Дончев се срещна с ръководството и членове на ГБИТК

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се обяви за по-бързи и опростени процедури при участие в проекти на оперативните програми, финансирани от Европейския съюз.

0 коментара

Кръгла маса „ЗА икономика на светло“ проведе АИКБ

Втората по ред кръгла маса „ЗА икономика на светло“, показва устойчивост в усилията на Асоциацията на индустиалния капитал на България за ограничаване на сивите практики и стимулиране на изрядно, законно поведение от страна на стопанските субекти и гражданите. За значението на проблема е показателно участието в Кръглата маса на представители на правителството, на социалните партньори, на бизнеса, на гражданското общество, академичната общност и медиите.

0 коментара

Бизнесът е готов за радикални мерки срещу увеличението на цените на тока от юли

Работодателските организации настояват за обществен диалог и отлагане повишаването на цените до края на годината. Категорично несъгласие с решението на КЕВР изразиха на пресконференция национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, както и виждането си за необходимите реформи в сектора. Организациите разпространиха Декларация в петък, че започват протестни действия от 26 юни, като първоначално ще спират ефективно работния процес за 1 час.

0 коментара

АИКБ, БСК и КРИБ с отворено писмо до Премиера

Трите национално представителни организации на бизнеса настояват за спешна среща с премиера Борисов във връзка с планираното увеличение на цените на електроенергията от 1 юли 2015 г. В писмото се казва, че ще се поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов, ако не бъдат предприети мерки за въвеждането на европейски практики при ценообразуването на електроенергията.

0 коментара

Кофас пуска нов застрахователен продукт за средни компании

„Следвайки EasyLiner, който стартира през 2014 г. и се съсредоточи върху малките и средни предприятия, TradeLiner предлага на средните компании решениие да постигнат своите изискваия и очаквания в условията на гъвкавост, голям брой опции и реактивност, необходими в днесшната бизнес среда.

0 коментара

Работодателите възразяват срещу с 40% по-скъпа енергия за бизнеса

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) разпространиха СТАНОВИЩЕ , в което приветстват по-голямата прозрачност в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - чрез публикуването на заявленията за нови цени на енергийните дружества за периода 01.7.2015-30.06.2016 г., както и на доклада за сектор “Електроенергет

0 коментара

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна консенсус по увеличаването на МРЗ

Социалнят министър Ивайло Калфин ще предложи на гласуване на Министерския съвет решението, което вече е познато - ръст с 20 лева на МРЗ, със задна дата от началото на тази година, както и през следващите две. По думите на вицепремиера, данните от началото на годината са показали, че това е добро решение.

0 коментара

Зам.-министър Везиева: Няма добре работеща икономика, ако няма устойчиви малки и средни предприятия

Форум в Русе обсъди„Институционална подкрепа на бизнеса и предприемачите от областта и Северен централен регион”.Организатор на събитието бе Русенската стопанска камара, а сред участниците бяха зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева,, Станимир Станчев – зам.-областен управител на Русе, Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, Сашо Дончев – председател на УС на Българската стопанска камара, Кирил Желязков – председател на Националния съвет на председателите при БСК, проф.

0 коментара

Българка оглави Постоянната група за Услуги от общ интерес

Д-р Милена Ангелова – главен секретар на АИКБ, бе избрана за Председател на Постоянната група за Услуги от общ интерес на Европейския икономически и социален комитет за мандата 2015 – 2018 г.

0 коментара

Голямата награда „Кубратов меч“ за цялостен принос в електрическата мобилност през 2014, получи проф. д-р Енчо Попов

За четвърта година ИКЕМ връчи наградите „Кубратов меч“, за принос в развитието на електромобилността в България, в рамките на специализираното изложение „MachTech&Metal”, в Интер Експо Център, София.

0 коментара

Общо събрание на АВС в Скопие обяви 2015 за година на конкурентноспособността в региона

Съобщение на пресцентъра на БТПП

В Скопие се проведе Oбщо събрание на Асоциацията на балканските търговски палати /АВС/ под мотото - „2015-година на конкурентноспособността в региона”. Домакин бе председателят на Стопанската камара на Македония Бранко Азески. Участие взеха председатели и представители на търговските палати на Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.

0 коментара

В Отворено писмо работодателите заявиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество

В първата си работна среща за 2015 г, четирите национално представителни работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) обединиха позициите си по ключови въпроси за развитиео на социалния диалог.

0 коментара

Среща на представители на браншови организации със зам.министрите Даниела Везиева и Любен Петров

Над 70 представители на браншови организации участваха в среща със зам. министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров, в рамките на първото за 2015 г. разширено заседание на УС на БСК. Представителите на браншовите организации поставиха множество въпроси, свързани с регулаторната среда и подобряването на възможностите за правене на бизнес в България.

0 коментара

ЧЕЗ ще отчита електромерите и през почивните дни на 2, 3 и 4 януари

ЧЕЗ Разпределение България ще отчита електромерите на своите клиенти и през почивните дни на 2, 3 и 4 януари, за да спази изискването срокът на отчитане да не надвишава 31 дни. Компанията е ангажирала 594 служители, които ще работят през почивните дни в началото на януари 2015 г.

0 коментара

Новини от АИКБ

Пресцентърът на АИКБ разпространи Писмо до Премиера, относно представителността на работодателските организации

Писмото е адресирано до министър – председателя Бойко Борисов, с копия до министрите, до ръководството на НС, до председателите и съпредседателите на парламентарните комисии. В него се казва, че в публичното пространство са зачестили спекулациите, относно представителността на работодателските организации.

0 коментара

Министър Лукарски се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Предстои възобновяването на Съвета за икономически растеж (СИР), на който ще се обсъждат и решават неотложни въпроси заедно с бизнеса.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Обсъдени бяха въпроси свързани с приоритетите в развитието на българската икономика. На срещата присъстваха и зам.-министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров.

0 коментара

БТПП представи данните от поредното изследване „Европейски икономически преглед – Еurochambres economic survey 2015”

Асоциация на европейските търговско-промишлени палати ( Европалати ), за 22-ра поредна година проведе изследване „Европейски икономически преглед 2015 – Еurochambres economic survey 2015” сред 60 000 фирми в Европа. В рамките на него, БТПП проучи мнението на българския бизнес за 16-ти път. Анкетата е  извършена сред 618 фирми, членове на БТПП, през септември 2014 г. , с акцент перспективите за българия за 2015 г.

0 коментара

Бизнесът и синдикатите с поредно обръщение към Правителството и Парламента

Обръщението до Народното събрание и Министерския съвет от национално представителните синдикални и работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП, КНСБ и КТ „Подкрепа“ е депозирано тази сутрин в деловодствата на НС и МС.

0 коментара

МИЕ представи изпълнението на проекта за реклама на България, като целогодишна туристическа дестинация

Проектът „Интегрирани комуникационни кампании за България на целеви пазари“ е на стойност 7.280 млн. лева и се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”, чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС. Проектът се изпълнява за 36 месеца – до април 2015 г., и включва дейности за изграждане на имидж на България като целогодишна туристическа дестинация, с богати възможности за туризъм, стана ясно на пресконференция на МИЕ.

0 коментара

Обръщение към 43-то Народно събрание разпространиха социалните партньори

Те поискаха политическите партии да подходят отговорно и да изберат стабилно правителство, което да осигури устойчиво развитие на страната.

Обръщението е подписано от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда "Подкрепа".

0 коментара

Искане за оставка на Иван Искров и на УС на БНБ отправиха в общо писмо работодатели и синдикати

В писмото изпратено до УС и до гуверньора на БНБ, както и до медиите, се казва, че „С всички свои действия и бездействия УС на БНБ загуби доверието на обществеността и се превръща в заплаха за финансовата стабилност в страната”.

0 коментара

Безплатна оценка на иновационния им капацитет ще получат победителите във второто издание на конкурса за иновативно предприятие

В хода на процеса по номиниране за участие във второто издание на конкурса за иновативен проект и иновативно предприятия, Съветът по иновации и енергийна ефективност при Българска търговско-промишлена палата, съвместно с Enterprise Europe Network, взеха решение за включване на още еди стимул за кандидастващите предприятия.

0 коментара

БТПП подготвя българското участие в Европейски парламент на предприятията

Tретото издание ще се проведе на 16 октомври 2014 г. в Пленарната зала на Европейския Парламент в Брюксел. Регистрацията е отворена до 10 септември 2014 г.

България има право да изпрати 17 представители на бизнеса, които ще имат уникалната възможност да се срещнат с президента на Европейския парламент - Мартин Шулц, както и с новоизбрани евродепутати и представители на европейски и международни институции.

0 коментара

Работодателите са за прозрачно, открито и мотивирано служебно правителство

Росен Плевнелиев разговаря с национално представителните организации на работодателите и синдикатите, във връзка със задачите и приоритетите пред служебното правителство. На срещата, по покана на президента, бяха обсъдени и актуални икономически и социални въпроси, съобщи пресцентъра на БТПП.

0 коментара

Обръщение на БСК: Не решавайте вместо нас

Българската стопанска камара (БСК) призова правителството да даде шанс на акционерите на Корпоративна търговска банка и кредиторите й да изработят оздравителен план за спасяването на банката. В обръщението се казва, че политиците „вместо да защитят интересите на общините, болниците, театрите, училищата, университетите, компаниите и на останалите юридически лица, вложители в КТБ, се занимават с преразпределение на активите на тази банка”.

0 коментара

България вече е на 63 място в света по износ на стоки, с 2 места по-нагоре спрямо 2012 г

Това показва анализ на БСК . През последните 5 години българските фирми постигат средногодишен ръст на износа от 15%. През същия период, световният внос расте с 10% средногодишно, т.е. изместваме други доставчици на глобалните пазари. Както и досега, България е лидер в износа на някои нишови продукти. Такава трябва да бъде и по-нататъшната специализация - продуктова, а не секторна.

0 коментара

Учреди се Българо-туркменистанска индустриално-търговска палата

Представители на над 30 фирми взеха участие в Учредителното събрание на Българо-туркменистанска индустриално-търговска палата /БТИТП/.  Главният секретар на БТПП Васил Тодоров приветства участниците и изрази  готовност Палатата да оказва съдействие при изпълнение на целите на новосформираната организация.

0 коментара

Бизнесът и синдикатите отправиха ултиматум към политическите партии и институциите

На обща пресконференция в БТА, те поискаха от тях незабавно да предприемат действия, които да доведат до успокояване на ситуацията у нас. "В случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти преди парламентарните избори", заявяват в съвместна декларация от БТПП, БСК, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, КНСБ и КТ "Подкрепа".

0 коментара

Българска дизайнерска мода на изложба в Париж

17 български производители от модния бранш ще участват в Международната специализирана изложба WHO’S NEXT 2014 във френската столица, в периода 4 – 7 юли 2014 г.

Националното участие се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по проект за насърчаване на експорта на българските предприятия, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие - чрез Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

0 коментара

29 центъра за кариерно развитие вече са в услуга на заетите лица

Центровете са създадени по проект на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Центровете бяха представени от Беата Папазова, ръководител на проекта, и председателя на БТПП Цветан Симеонов.

0 коментара

103-та сесия Международна конференция на труда (МОТ) се проведе в Женева

В откриването на конференцията участваха Васил Велев - председател на УС на АИКБ и д-р Милена Ангелова - главен секретар на АИКБ. Конференцията бе председателствана от Даниел Фунес, избран съвсем скоро за президент на Международната организация на работодателите (МОР), в която членува и Асоциация на индустриалния капитал в България.

0 коментара

Застой в работата на администрацията около изборите тревожи българския бизнес

Това показват резултатите от експресна анкета сред членове на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), проведена по повод развитието на ситуацията в страната.

0 коментара

Приключиха номинациите за първите награди „Икономика на светло”на АИКБ

Жури от 100 изявени личности избира носителите на наградите „Икономика на светло“ – 2013 г.

Започна процедурата по гласуване, чрез която ще бъдат определени победителите в първото издание на конкурса за Награди „Икономика на светло“ за 2013 г. Предпочитанията си към номинираните в три категории участници ще дадат 100-те члена на експертното жури, изявени личности от областта на икономиката, научните среди, бизнеса, финансите, политиката, медиите.

0 коментара

Стартираха номинациите за първото издание на конкурса за Награди „Икономика на светло“ на АИКБ

Целта на конкурса е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика.

0 коментара

Национален конкурс за изработване на статуетка на наградите „Икономика на светло”

Срокът за подаване на предложенията е до 17:00 часа на 26 май 2014 г. Асоциация на индустриалния капитал в България(АИКБ) обявява конкурс за изработка на пластичен проект на статуетка за награди „Икономика на светло“.

0 коментара

14-ото Общо събрание на Българската стопанска камара (БСК) преизбра Сашо Дончев за председател на УС на БСК

Форумът стартира с приветствие на министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на икономиката Драгомир Стойнев, Жером Шовен-зам.генерален директор на BUSINESSEUROPE, президента на КНСБ Пламен Димитров. Събранието бе уважено от представители на академичните среди, ректори на висши училища, ръководители на банки и финансови институции, представители на посолствата.

0 коментара

Съветът по иновации и енергийна ефективност при БТПП връчи първите си награди за най-успешна иновативна фирма и за най-добър иновативен проект

„Българските фирми имат добър иновационен потенциал, могат успешно да се конкурират и да излизат на пазара с нови продукти и услуги.” Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева на церемонията за връчване на отличията. „Пилотното издание на конкурсите породи голям интерес сред българските фирми, което е ясен знак за важността на иновациите за икономиката.

0 коментара

Съюз “Произведено в България” връчи за 20 -ти път наградата “Златна мартеница”

Наградите се връчват от сдружението всяка година от 1993 г. , на фирми и личности за принос в утвърждаването на родните стоки. Мартениците са изработени от сребърни и златни нишки в монетния двор на БНБ. Сред отличените тази година са “Приста ойл”, за  високи производствени резултати, “Общинска банка” – за финансово подпомагане на български предприятия и проекти с важен обществен принос, фирмата за обувки “Колев и Колев” , за високо качество на произвежданите стоки .

0 коментара

Образователна кампания за енергийна ефективност

Започна образователна кампания за енергийна ефективност сред ученици, инициативата е подкрепена от МОН и обхваща 10 града в Западна България.

Служители на ЧЕЗ провеждат беседи за разумно и отговорно използване на електроенергията пред деца от първи до четвърти клас в 10 града от региона. Планирани са лекции във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград и Етрополе. Инициативата е подкрепена от Министерство на образованието и науката.

0 коментара

Божидар Данев: Проблемите на пазара на труда не могат да бъдат преодолени без реформа на трудовото и осигурителното законодателство

„Проблем номер едно на страната ни е безработицата. Проблемите на пазара на труда не могат да бъдат преодолени без реформа на трудовото и осигурителното законодателство, което датира от 70-80-те години на миналия век“. Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на пресконференция, на която бяха представени 28 - те предложения на Камарата за промени в трудовото и осигурителното законодателство.

0 коментара

Вицепремиерът Бобева се срещна с представители на бизнеса в БТПП

На икономиката и бизнеса им трябват най-вече спокойствие и реформи – този извод аргументира вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред членове на Управителния съвет на БТПП, Съвета на председателите и Съвета на браншовите организации, сред които на Варненската търговско-индустриална камара, Хасковска ТПП, ТПП-Монтана, ТПП- Търговище по време на среща в БТПП

0 коментара

БТПП пое ротационното председателство на Бизнес съвета на ОЧИС

Палатата подготвя събития, насочени към активизиране отношенията между страните от Черноморския регионОт 1 януари БТПП пое председателството на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). На 47-та редовна среща на Бизнес съвета в гр.

0 коментара

Преобладаващата част от фирмите очакват 2014 да е по-добра за бизнеса

БТПП проведе анкетно допитване сред своите членове, по заявка на bTV, в навечерието на празниците. Според проучването, преобладаващият дял фирми – 55% се надяват новата година да бъде в известна степен по-добра. 18% от тях очакват 2014 г. да бъде значително по-добра. Категорични песимисти за новата година са 6%. 12% са посочили, че по-скоро не очакват следващата година да е по-добра. Според 9% няма да има промяна за бизнеса им през новата година.

0 коментара