На вниманието на българските инвеститори - дестинация Германия

На вниманието на българските инвеститори - дестинация Германия

0 коментара

Инвеститорски комфорт предлага Регионално ядро за растеж Франкфурт (Одер)/Айзенхютенщат- – на пресечната точка към пазарите на Централна и Източна Европа

Това стана ясно на информационното събитие „Франкфурт на Одер и Айзенхютенщат – шанс за български фирми“, което се проведе в София. Около 50 гости, представители на компании от България, научиха повече за бизнес дестинацията в най-източната част на Германия. „Регионът предлага най-високия процент на субсидиране на инвестиционни разходи“, заяви Маркус Капес, управител на Investor Center Ostbrandenburg. Програмите за стимулране на инвеститорите са в 2 посоки:

Намаляване на инвестиционните разходи и намаляване на оперативните разходи. Директни субсидии за инвестиционни разходи: 40 % за малки предприятия, 30 % за средни предприятия и 20 % за големи предприятия.Решаващо значение за инвеститорски интерес имат и квалифицираната работна ръка, развитата инфраструктура и изключително професионалната подкрепа от страна на институциите на Франкфурт (Одер).

Кметицата на Айзенхютенщат Дагмар Пюшел, икономическият съветник към общината на Франкфурт (Одер) Марио Кваст и главният управител на Занаятчийската камара Франкфурт (Одер) Уве Хопе представиха икономическите, социалните и културните специфики на района на немско-полската граница. Те очертаха модели за развиване на бизнес и навлизане на български фирми на пазара в Германия и като инвеститори. Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, представи състоянието на немско-българските икономически отношения. Германия е най-важният търговски партньор на България. Търговски стокообмен от 756 млн. Евро през 1993, достига 5.9 млрд. евро (рекорд!), през 2014 г.

Според инвестиционните статистики на БНБ, българските инвестиции в Германия не са илюзия: българските преки инвестиции в Германия през 2014 г. възлизат на 8,8 млн. евро. Германия е на шесто място сред дестинациите на български инвестиции в чужбина. Инвестиционната среда във Франкфурт (Одер) и Айзенхютенщат предлага шансове, които българските предприемачи могат да опознаят и да използват.

Презентациите:

  • Дагмар Пюшел, кмет на Айзенхютенщат:
    Международен индустриален център Айзенхютенщат. Неповторимо място за семейства и инвестиции.
  • Марио Кваст, икономически съветник към общината на Франкфурт (Одер):
    Европейски побратимени градове – Франкфурт (Одер)/Слубице
  • Маркус Капес, управител на Investor Center Ostbrandenburg:
    Франкфурт (Одер) & Айзенхютенщат като дестинация за инвестиции на български фирми
  • Уве Хопе, главен управител, Занаятчийска камара Франкфурт (Одер), регион Източен Бранденбург:
    Успешно навлизане на пазара в Германия, чрез регионално сътрудничество и придобиване на бизнес.
  • д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара:
    Български предприятия в Германия – мит или реалност?

Презентациите можете да намерите на следния линк:
http://bulgarien.ahk.de/bg/nachrichten/single-view/artikel/investieren-in-deutschland-warum-nicht