Работодателите, убедително единни за реформи в енергетиката

Работодателите, убедително единни за реформи в енергетиката

0 коментара

Ако властите не пристъпят към изпълнение на исканията им, на 30 септември 2015 г., ще се проведе нов национален протест.

Това стана ясно на пресконференция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), във връзка с увеличените цени на еленергията от 01 август. Работодателите представиха позицията си за реформи в енергетиката, както и предприетите стъпките за реализрането й.

Пет са основните искания, които според тях, ще доведат до реформи, за да се спрат кражбите в енергетиката и се защити националната сигурност на страната:

Възстановяване на цените на ел.енергията на нивата отпреди 1 август 2015 г. Пътна карта за реформи в енергетиката, Законодателни промени ( вкл.: отмяна на промените в ЗЕВЕИ, разширяващи възможностите за включване на нови мощности, вкл. от животински тор; мораториум върху задължителното изкупуване и изкупуването по преференциални цени на електрическа енергия от обекти, въведени в експлоатация след 01.10.2015 г.; разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружествата, чието производство се изкупува по преференциални цени). Оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов. Международен одит на енергетиката.

В изпратено писмо до премиера Бойко Борисов, работодателите настояват до 1 октомври т. г. министърът на енергетиката да представи в КЕВР пълна информация за икономизация на отрасъла, което да позволи от 1 ноември 2015 г. да бъдат намалени цените за стопанските потребители, настояват за изпълнение на обещанието за разработване на Пътна карта на реформите в енергетиката, както и МС да внесе в Народното събрание проект за отмяна на последната поправка в ЗЕВЕИ, разширяваща възможностите за включване на нови мощности, вкл. от животински тор.

Подготвени са съответните документи (законодателни предложения и сигнали за нередности в енергетиката) - за срещи с парламентарните групи, с Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, с Комисията за защита на конкуренцията и Главния прокурор на РБ. Подготвено е и писмо за сезиране на европейските институции относно предоставянето на нерегламентирана държавна помощ за производители на ел.енергия от ВЕИ.

„Коледните добавки и купоните за храна ще отидат в енергийната мафия, заяви Васил Велев. Той допълни, че предприятията вече са получили първите сметки за ел.енергия след увеличението от 1-ви август. Те са с 15-20 на сто по-високи, както се очакваше. Според Велев, в резултат от новата по-висока цена на тока, ще бъдат отнети социални придобивки като купони за храна и коледни добавки.. Васил Велев обясни, че за производителите, които продават на световните пазари, увеличението ще бъде за сметка на работниците, акционерите и инвеститорите. Вече се правят планове за съкращаване на работни места, във фирми, които са експортно ориентирани, намаляване на заплати и социални придобивки. А тези, които продават на вътрешния пазар, като последна мярка, ще се опитат да пренесат тежестта от по-скъпия ток, върху цените на дребно..Хората не усещат нищо на първия месец, но на втория ще усетят“, добави Велев. Това е резултат от новата по-висока цена на тока, чрез увеличението на добавката „обществена отговорност", смятат работодателите.

„Ние не искаме държавата да се бръкне и да плати компенсации за енергоинтензивните производства. Не искаме да няма пари за пътища, за пенсии. Искаме да се спрат кражбите в енергетиката. Тогава ние ще дадем приноса си към държавния Бюджет като корпоративен данък, като работни места и инвестиции", заяви Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. От КРИБ ще представят два сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров. Единият е за двете американски централи... Кой, как и защо е подписвал тези неизгодни договори ? Вторият сигнал е за бума на ВЕИ-тата. "Защо се изкупува ел.енергия без разрешителни. Има драстични случаи, в които фотоволтаици са работили нощно време, когато даже не е имало и луна. За всичко това трябва да има виновни, ", заяви Домусчиев.

Домусчиев представи резюме на изследване, възложено от работодателите на "Ernst&Young"- Германия. Това е оценка на икономическия и фискалния ефект от изменението на цена „задължение към обществото“, Изводът от изследването е, че страната ни е на второ място в ЕС по размер на „политическите разходи“ в цената на тока. Според доклада , „Подкрепата за ВЕИ, когенерации и възобновяемите разходи, формиращите т.нар. цена „задължения към обществото“ имат потенциал да затрие годишна продукция в реалния сектор за над 10 млрд. евро, добавена стойност за близо 2 млрд. евро, 212 млн. евро за година инвестиции и над 106 хиляди работни места“, допълни Домусчиев.

Добавките в цената на тока, които бизнесът плаща след 1 август имат ръст 67,6 процента в сравнение с предходното изменение на цените от октомври 2014 година, обясни Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара. Данев поиска цените на тока за индустрията да се върнат на нивата им от преди 1 август. Бизнесът иска пътна карта за реформи в енергетиката. Ако не променим енергетиката, оставаме с нискоконкурентна икономика, добави той. Бизнесът настоява за мораториум върху преференциалните цени за изкупуване на зелен ток – не само от ВЕИ. Става въпрос за всички, заработили след 01.10.2015, поясни Данев.

Преседателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че при определянето на цените в енергетиката не само, че не беше направена оценка на въздействието, но и не беше дадено никакво обяснение защо част от мерките, договорени между социалните партньори, в т.ч. държавните институции с участието на премиера, бяха отминати, все едно никой не ги е предложил. Симеонов поиска синдикатите и бизнеса да имат по един представител в КЕВР, защото регулаторът работи непрозрачно. „Години вече всякакви опити на нашите организации да излъчат представители и да участват, включително с предложения, са неглежирани и е крайно време това да се случи“, подчерта той и специално обърна внимание, че малките и средни ползватели в енергоинтензивни производства продължават да се третират различно и като пример посочи размерите на плащаната добавка за „задължения към обществото“ в цената на тока. „Това е нашата голяма причина да нямаме доверие на този състав на КЕВР“, добави председателят на БТПП.

Всички материали от пресконференцията (аудио, видео, снимки, презентация, документи) са публикувани в сайта www.bgrabotodateli.org