БСК представи анкетата 2015 Г. ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БИЗНЕСА


В проучването са участвали 734 мениджъри от всички икономически сектори в страната. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев и зам.председателите Димитър Бранков и Камен Колев представиха резултатите от традиционното проучване сред представители на бизнеса за очакванията им за 2016. Проучването се осъществява от БСК за единадесета поредна година, а целта е да се изследва състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия. Основните теми са свързани с отражението на икономическата криза върху бизнеса в България, както и с бизнес планирането за следващата календарна година.

Анкетата показва, че Бизнесът очаква тежък регулаторен, фискален и енергиен натиск през 2016 г. Според половината от участниците в тазгодишната анкета, са налице отрицателни тенденции в бизнес средата, докато през миналата година така са смятали 34 на сто. Влошава се и състоянието на фирмите. Докато през 2014 г. процентът на деклариралите подобрение на фирменото състояние е дори малко над този на отговорилите отрицателно, то през 2015 г. негативните оценки са 4 пъти повече от позитивните. Без промяна остава делът на посочилите липса на промяна в състоянието на тяхната фирма – по 47% и през 2014 г., и през 2015 г.

Най-силно одобрение (средно 77%) сред анкетираните срещат предложенията на бизнеса за премахване на минималните осигурителни доходи и за освобождаване от ДДС на даренията на храни, както и протестите за реформи в енергетиката от лятото на 2015 г. Над половината от анкетираните (57%) оценяват негативно увеличението на минималната работна заплата. негативни оценки (средно 76%) получават идеите за въвеждане на нови данъци („вредни храни“ и „уикенд“) и за увеличение на платения годишен отпуск.

Сравнително непроменени остават намеренията на анкетираните по отношение на инвестиционната им активност. И през 2016 г., както и през предходната, основен акцент работодателите поставят върху развитието на човешкия си капитал и внедряването на иновации в производството. Спрямо предходната година, обаче, сериозно нараства процентът на колебаещите се (отговорилите „не съм решил“), очевидно в очакване на това как ще се развие общата икономическа ситуация.

С Анкетата можете да се запознаете ТУК...