Национален конкурс за изработване на статуетка на наградите „Икономика на светло”


Срокът за подаване на предложенията е до 17:00 часа на 26 май 2014 г. Асоциация на индустриалния капитал в България(АИКБ) обявява конкурс за изработка на пластичен проект на статуетка за награди „Икономика на светло“.

Пластичният проект на статуетката трябва да бъде в мащаб 1:1 и с височина до 30 см. Проектът може да е изработен от глина или всякакъв друг подходящ за целта материал, но той трябва да предвижда и материала за същинската изработка на статуетката (бронз, месинг, алуминий и др.). Окончателната стойност на изработката на статуетката не трябва да надхвърля 600 лева за една бройка.

В конкурса могат да участват кандидати от цялата страна – студенти и работещи професионално в областта, без ограничения.

На спечелилия конкурса автор се присъжда парична награда в размер на 1 000 лева. Ще бъдат присъдени и втора и трета награда в размер съответно на 500 и 300 лева. Проектът, спечелил първа награда, подлежи на реализация, като авторът ще бъде поканен с отделен договор и финансови условия да изработи статуетката от съответния материал. Документите за участие в конкурса са: кратка биографична справка за кандидата, пластичен проект на статуетката съгласно условията на конкурса и кратко писмено обяснение на авторовата концепция, заложена в изработката на проекта.

Проектите ще бъдат оценявани от жури, съставено съвместно от представители на ръководството на Асоциация на индустриалния капитал в България и ръководството на Националната художествена академия. Срокът за подаване на предложенията (документите заедно с пластичния проект) е до 17:00 часа на 26 май 2014 г., в Националната художествена академия, офис на Факултета за изящни изкуства, лице за контакт Диди Спасова, 0882515114.

В 5-дневен срок журито ще разгледа и оцени постъпилите проекти. За резултата от своята работа журито ще състави протокол, въз основа на който УС на АИКБ в 3-дневен срок ще приеме решение за определяне на печелившите кандидати.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в 5-дневен срок на сайта на АИКБ – www.bica-bg.org, на сайта на проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика“ – www.ikonomikanasvetlo.bg и на сайта на Националната художествена академия www.nha.bg. В 14-дневен срок след приключване на конкурса, ще бъдат върнати проектите на участниците, които не са спечелили.

Критериите, по които журито ще оценява, са художествени достойнства и атрактивност на предложения проект, както и близост до идеята на наградите „Икономика на светло“.