Брой 3 2022

2033.png

Конференция за бъдещето на Европа: втори набор от идеи на гражданите ще бъдат обсъдени по време на пленарната сесия на Конференцията

Идеите за ЕС в света и миграцията, икономиката, социалната справедливост и работните места, както и за културата, младежта, спорта и цифровата трансформация ще бъдат разгледани на 11-12 март четиридесет препоръки бяха изготвени от Европейския граждански панел по темата "ЕС в света/миграция", която проведе среща на 11-13 февруари 2022 г.

0 коментара
2034.jpg

БТПП напомня на бизнеса за сертификста за форсмажор

Българската търговско-промишлена палата приветства бързата реакция на управляващите на нашето писмо № 167 от 08.03.2022 г., с което поискахме в спешен порядък да бъде издаден акт на МС/Министерството на икономиката или/министерство на външните работи, констатиращ войната в Украйна, което е класически случай на наличие на форсмажор..

В яисмото , подписано от председателят на Палатата Цветан Симеонов, се казва:

0 коментара
2036.jpg

АИКБ обучи и консултира над 450 предприятия в ограничаването на сивите практики

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обучи и консултира над 450 предприятия и почти 4100 лица за ограничаване и превенция на недекларираната заетост, в рамките на проект „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост“ по ПРЧР.

0 коментара
2037.jpg

Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2022 г. е проектът Лятна академия „Перспективи“

Всяка година, както вече писахме, Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ организират конкурс за проекти, реализирани от и за млади хора. Национално жури във всяка страна от ЕС избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта се определят тримата лауреата на европейската награда.

0 коментара
2038.png

Асоциацията на организациите на работодателите в България настоява за подновяване на договора с ГАЗПРОМ

„Считаме, че българската държава е длъжна да осигури енергийната сигурност на страната, след като България се оказва единствена в ЕС с изтичащ договор за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“ ООО.

Асоциацията на организациите на работодателите в България( АОРБ ) се обърна с писмо до премиера Кирил Петков с настоятелно обосновано искане за подновяване на дългосрочния договор за доставка на природен газ с ГАЗПРОМ.

0 коментара
2039.jpg

Миграционната политика на ЕС

Семинар за журналисти на тема „Новата миграционна политика на ЕС: накъде и кога? проведе Бюрото на ЕП в България

Събитието се проведе присъствено в Дома на Европа както и онлайн в платформата Zoom и беше открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

0 коментара
2040.jpg

Конференцията за бъдещето на Европа е в заключителната си фаза

След състоялото се миналия уикенд обсъждане на проектопредложения за препоръки по всички теми.
Съобщение на пресцентъра на ЕП.

Пленарната сесия и деветте работни групи започнаха работа по окончателните предложения за препоръки на Конференцията на заседание, което се проведе на 25-26 март в Европейския парламент в Страсбург, като някои от участниците се включиха онлайн.

0 коментара
2041.jpeg

Периодите, през които българи са работили и са се осигурявали в Либия, да се признават за осигурителен стаж за пенсия

Това бе обсъдено на среща на министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков с с временно управляващия Посолството на Държавата Либия в София Мофтах Дрени.

Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения в областта на труда и социалната политика чрез подписване на Спогодба за сътрудничество в областта на социалното осигуряване и подготовката на кадри.

0 коментара