Брой 10 2015

ЧЕЗ започва извънредно отчитане на електромерите

Във връзка с обявената от Комисията за енергийно и водно регулиране предстояща промяна на цените на електрическата енергия за битови и бизнес клиенти от 01.11.2015 г, ЧЕЗ започва извънредно отчитане на електромерите. Ангажирани са допълнително 314 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни.

0 коментара

НАПОО организира Kръгла маса „Предизвикателства в професионалното образование и обучение в сектор туризъм“

Презентации направиха проф.д-р Йорданка Алексиева, декан в Университета по хранително-вкусова промишленост Пловдив, доц.д-р Соня Милева от СУ „Св.Климент Охридски“, доц.д-р Преслав Димитров зам.декан в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Мария Пищялова от ВИФИ, представител на Стопанска камара Австрия, представители на НАПОО, на МОН, както и представители на туристическия бизнес и на центрове за професионално обучение.

0 коментара

Връчиха наградата „Агробизнесмен на България‘ за 2015 г

Износът на български хранителни стоки и напитки надхвърля 3 млрд. лв. от началото на годината. Братята Иван и Лука Ангелови, собственици на холдинг ГРАДУС, са отличени с най-високата награда за агробизнес – АГРОБИЗНЕСМЕН НА БЪЛГАРИЯ за 2015 г. в националната номинация, организирана от вестник "Български фермер", Те получиха отличието от зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров.

0 коментара

Ред за промяна на трудовия договор след отпуск по майчинство. Платеният отпуск вече е до 2 годишна възраст на детето за всички майки.

Жанет Богомилова, юрист

Казус: Имам малко дете на година и половина и съм в отпуск за отглеждането му. Интересува ме какви са последните промени в Кодекса на труда, които уреждат отпуските по майчинство. Мога ли да уговоря с работодателя гъвкаво работно време, след като се завърна на работа? пита Кристина Х. от София

0 коментара

Български компании се представиха успешно на HOST 2015

Събитието се проведе от 23 до 27 октоври 2015 г. в Милано, Италия. Национален щанд, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия на специализираната международна изложба за хотелско и ресторантьорско оборудване HOST 2015,.представи успешни машини и технологи произведени от български фирми.. Компанията „Стефан Щерев“ ЕООД впечатли посетителите с първия мобилен суши конвейр.

0 коментара

Най-внушителното издание на Автомобилен салон София 2015 в Интер Експо Център

Ако не сте намерили време да посетите Изложението досега, направете го този уикенд, работното време на Салона е от 10 до 20 ч. до 25 октомври, включително. След 2-годишно прекъсване, Автомобилен салон София се завръща с новости и изненади.

0 коментара

Наши млади астрономи спечелиха 4 медала от международна олимпиада в Русия

Един златен, два сребърни и един бронзов медал спечели българският отбор на ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия, която се проведе от 15 до 23 октомври 2015 г. в град Казан, Русия.

0 коментара

ЧЕЗ временно прекратява планираните прекъсвания и осигурява 300 дежурни екипи за изборите

Служители на компанията извършват оглед на всички съоръжения, от които се захранват избирателните секции и обектите, свързани с провеждането на изборите. Дружеството ще преустанови временно и планираните, оперативни превключвания за периода от 08:00 ч. на 23 октомври до 08:00 ч. на 27 октомври 2015 г.

0 коментара

Мариета Захариева откри конференция „Ден на печатните технологии в съвременния свят – с мисъл за бъдещето“

Събитието се организира от Съюза на печатарската индустрия в България. Печатарският бизнес бележи оборот от 726 млн. лв. годишно и реализира постоянен ръст.

0 коментара

Факторингът е продукт със сериозно бъдеще и с много предимства

Темата бе дискутирана на конференция „Факторингът – средство за развитие на бизнеса. Какви са очакванията и тенденциите за 2016 г.“, организирана от b2b MediaПо време на финансовия форум бяха изнесени данни за състоянието на международния и българския пазар на факторинг услуги.

0 коментара

Фонд „Земеделие“ получи награда за успешното прилагане на „Училищен плод“

Наградата бе връчена на II-та национална конференция „Достъп до добра храна“. Това е инициатива, която обединява усилията на държавни институции, производители, граждански организации и медии за подобряването на регулаторната рамка, производството, търговията и публичния образ на добрата храна.

0 коментара

Успешно приключи първото присъствено състезание VIVA Математика

В надпреварата взеха участие близо 30 ученици между 9 и 12 клас от цялата страна, които са показали най-добри резултати на предварителните онлайн съревнования в интерактивната платформа VIVA Cognita. Успешно завърши първото присъствено състезание VIVA Математика, което се проведе в Централното управление на VIVACOM, София. За първи път в контролирана среда, а не пред своите компютри, участниците премериха сили помежду си не само за вярно решение на задачите, но и за бързина.

0 коментара

Съветът по иновации и развитие на технологиите към БТПП представи платформа „Иновационна борса”

На пресконференция в БТПП Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации и развитие на технологиите (СИРТ) и член на УС на Палатата информира представителите на медиите, бизнеса и науката, че платформата е инсталирана на www.inovacii.eu, а информационния сайт, отразяващ дейността на СИРТ - на www.evroproekti.org. Доц.

0 коментара

Според НПРО, държавата оказва неправомерна помощ на Американските централи

Това обявиха пред журналисти представители на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ , след срещата си с ръководителя на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

0 коментара

Модернизираха пристанището в Сарафово с 9 млн. лева от ОП „Рибарство“

Разплащателна агенция по ПРСР изплати на Община Бургас субсидия по мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки” от Програмата. Целта на инвестицията е подобряване на сигурността и безопасността на съоръжението и подобряването на качеството на пристанищните услуги.

0 коментара

Връчиха Наградите на Баварското представителство в България

Франц Йозеф Пширер, държавния секретар на Баварското министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите, Любен Петров, заместник-министъра на икономиката на България, и д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара, представител на Бавария в България отличиха с почетната награда Баварски порцеланов лъв и грамота компании, които допринасят за развитието на икономическите отношения между България и Баварияа .

0 коментара

Васил Велев бе избран за ротационен председател на Международния координационен съвет на организациите на работодателите

Лидерите на работодателските организации от Европа и Азия единодушно избраха на Общо събрание в Казахстан, председателят на УС на АИКБ Васил Велев за ротационен председател на Международния координационен съвет на организациите(МКСОР). Това е признание за системната, упорита и целенасочена работа на Велев за развитието и задълбочаването на сътрудничеството на представителите на бизнеса от Източното партньорство, Русия, Азия, с европейските бизнес среди.

0 коментара

ЦРЧР организира нациопнална конференция за „Насърчаване на четенето“

В периода от 7 до 10 октомври 2015 г., във Велико Търново, в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“, Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), в качеството си на Национална агенция по Програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, организира Четвърта национална конференция „Насърчаване на четенето“.

0 коментара

Българо-албански бизнес форум в БТПП

Държавните институции на България и Албания ще окажат пълна подкрепа на бизнеса от двете страни заявиха президентът на РБ Росен Плевнелиев и президентът на Албания Буяр Нишани. Форумът, подготвен от Българската търговско-промишлена палата и Търговско-промишлената палата на Тирана, събра над 50 представители на бизнеса и институциите от двете страни.

0 коментара

Фонд „Земеделие“ изплати над 30 милиона лева по ПРСР 2007 - 2013

Разплатените субсидии са за общо 325 проекта по мерки: 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“, 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“, 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти“, 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“, 143 "Предоставяне на съвети и консултиране в Земеделието в България и Румъния”, 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи“, 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности“,

0 коментара

НПРО внесоха в Прокуратурата сигнали за нередности в енергетиката

Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации Васил Велев (АИКБ), Божидар Данев (БСК), Цветан Симеонов (БТПП) и Кирил Домусчиев (КРИБ) проведоха среща с главния прокурор Сотир Цацаров и внесоха три комплекта материали със сигнали за нередности в системата на енергетиката. Прокуратурата заведе подадените сигнали в деловодството и пое ангажимент да започне незабавно работа по тях.

0 коментара