Китайският пазар на акции е с атрактивни възможности за печалба

Китайският пазар на акции е с атрактивни възможности за печалба

0 коментара
Николай Василев
Николай Василев

Николай Василев, главен изпълнителен директор и член на УС на Expat Capital

Китай е една от най-големите икономики в света с впечатляващи макроикономически данни, чийто пазар на акции все още не се е възстановил след сериозния спад от 2008 г.

Точно както прогнозирахме миналата година, през 2014 г. пазарите в Турция и Индия – други големи и важни развиващи се пазари – отбелязват силен ръст. Смятаме, че в Китай това тепърва ще се случи. В момента пазарът е много подценен, което е силен положителен сигнал за инвестиции. В допълнение, очакваме и китайският юан да продължи да се засилва спрямо всички други валути през следващите години.

Нашата препоръка е за инвестиция не в отделни китайски компании, а в диверсифициран и ликвиден фонд – iShares China Large-Cap ETF, чрез който получаваш експозиция към 25-те най-големи акции по пазарна капитализация в Китай. Фондът се управлява от американската компания BlackRock и е листван в долари на Нюйоркската борса. Смятаме, че iShares China Large-Cap ETF е добра дългосрочна инвестиция, като очакваме апетитът към развиващите се пазари да се засили и цената на фонда да се покачи с +23% за следващите 12 месеца.

От направения кратък анализ нашите изводи са следните:

1. Китай е огромна държава с най-голямото население в света, чиято роля в международните дела ще се засилва през 21 век във всяко отношение.

2. От 35 години насам, Китай е една от най-бързо растящите икономики в света, която е на път да настигне САЩ по БВП по паритетни цени само до няколко години, а по номинален БВП евентуално до 1-2 десетилетия.
3. Китай реализира излишък по текущата сметка от порядъка на 200 милиарда долара годишно.
4. Инфлацията в Китай е ниска и не представлява икономически проблем или риск.
5. Очакваме китайският юан да продължи да се засилва спрямо всички други валути през следващите години.
6. Р/Е и Р/В в Китай са на исторически най-ниските си нива, което е силен положителен сигнал за инвестиции (BUY).
7. Докато борсовите индекси в САЩ, Германия, Япония са на много високи нива, китайският индекс не е.
8. Точно според нашите очаквания, през 2014 г. пазарите в Турция и Индия ( други големи и важни развиващи се пазари ) отбелязват силен ръст. Смятаме, че в Китай това тепърва ще се случи. Затова препоръчваме да се инвестира приоритетно в китайски акции.
9. Тъй като българските инвеститори слабо познават отделните китайски компании и акции, предлагаме експозиция към китайския пазар чрез инвестиция в iShares China Large-Cap ETF, управляван от авторитетната американска компания BlackRock, листван в долари на Нюйоркската борса.

ЗА ЕКСПАТ КАПИТАЛ

Експат Капитал е най-голямата независима компания в България за управление на индивидуални инвестиционни сметки. Компанията предлага услуги в сферата на управлението на активи и предоставя персонализирани продукти за дългосрочно финансово планиране, уникални за България. Експат Капитал притежава лицензирано управляващо дружество – Експат Асет Мениджмънт, с няколко договорни фонда и стотици индивидуални инвестиционни портфейли под управление. Компанията е член на Международната търговска камара и на Американската търговска камара в България.

Предлагаме възможности за по-висока доходност и контрол в сравнение с алтернативни инвестиционни решения. Чрез сметката си в Eкспат, инвеститорът контролира и управлява различните си инвестиции от едно място при пълна информация и отчетност.