Обръщение на БСК: Не решавайте вместо нас


Българската стопанска камара (БСК) призова правителството да даде шанс на акционерите на Корпоративна търговска банка и кредиторите й да изработят оздравителен план за спасяването на банката. В обръщението се казва, че политиците „вместо да защитят интересите на общините, болниците, театрите, училищата, университетите, компаниите и на останалите юридически лица, вложители в КТБ, се занимават с преразпределение на активите на тази банка”.

По- нататък в обръщението се казва: "Без да подминаваме причините, довели до днешното състояние на тревога в нашето общество, категорично заявяваме, че няма да приемем никакво решение по отношение на КТБ, което е взето в условията на пълна мъгла и без участието на заинтересованите вложители, които са и кредитори на банката. Липсата на достоверна информация за състоянието на КТБ не е в интерес на обществото и със сигурност ще доведе до грешни решения с непоправими последствия за част от вложителите". Ето защо, УС на БСК категорично призовава всички органи на държавата, имащи компетенции при изясняване на фактическото състояние на КТБ и приемане на решения в защита на банковата система и нейните клиенти, да отговорят на очакванията на обществото, като извършат необходимите промени в действащите закони, за да гарантират, че цялата информация за състоянието на КТБ ще бъде предоставена на всички кредитори на банката на общо събрание, свикано от квесторите в най-кратък срок”.

От Камарата изискват Фондът за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) да се използва само в съответствие с неговите цели и при стриктен контрол на банките вложители в него. БСК предлага да се направят законови поправки, които да позволят на всички търговски банки в страната да предложат на клиентите на КТБ договори за цесия на вземанията им от проблемната банка в размер на левовата равностойност до 100 хил. евро (колкото е стойността на гарантираните влогове). Така банките ще могат да открият депозит на името на съответния клиент и ще се превърнат в кредитор на КТБ, като вземанията им ще бъдат гарантирани от "Фонд за гарантиране на вложенията на гражданите" (ФГВБ). Кредиторите, в които задължително трябва да бъдат включени тези банки и акционерите на КТБ, да имат правото да възложат на екип, избран от общото събрание на кредиторите, да разработи оздравителен план и да насрочи следващото общо събрание за неговото разглеждане и приемане. Този оздравителен план, според Камарата, трябва да е задължителен за всички кредитори. „Той, както и всички други планове, не могат да ангажират публични средства за решаване на евентуални ликвидни проблеми на КТБ, се казва в обръщението.