Младежката заетост във фокуса на дискусиите на работодателите от Европа и Азия

Младежката заетост във фокуса на дискусиите на работодателите от Европа и Азия

0 коментара

Домакин на заседанието на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР), което се проведе във Варна, резиденция „Евксиноград“, беше Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

На срещата присъстваха Александър Шохин, президент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, президента на Полската организация на работодателите Анджей Малиновски, президента на Конфедерацията на работодателите на Латвия, Виталий Гавриловс и представители на ръководствата на организациите на работодателите от Украйна, Беларус и Азербайджан. Срещата беше открита от ротационния председател на МКСОР и председател на Конфедерацията на работодателите на Република Казахстан Кадир Байкенов.

Основната тема на дискусията беше предлагането на комплексни мерки за насърчаване на младежката заетост – проблем, който с еднаква острота беше поставен от работодателските организации и от Европа, и от Азия. Представителите на работодателите се обединиха около виждането, че насърчаването на реалния производствен сектор, подобряването на бизнес средата, инвестиционния климат, законодателството за привличането на инвестиции и сътрудничеството между предприятията, както и развитието на предприемачеството са механизмите, гарантиращи разкриването на устойчиви работни места и усилията при формиране и провеждане на държавните политики следва да се насочат в тази посока. Успоредно с това, следва да се предприемат действия за осигуряване на подходящо образование на младежите, професионална квалификация и мотивация, съответстващи на потребностите на бизнеса, за да заемат свободните работни места.

Бяха обсъдени субсидираната заетост, както и влиянието на пенсионната реформа върху младежката заетост. В резултат на дискусията, беше единодушно приета резолюция за „Координация на членовете на МКСОР при изпълнение на политиката за младежка заетост при сегашните икономически условия“.. Представителите на работодателите от всички страни се ангажираха да развиват партньорството между работодателските организации и останалите социални партньори за решаване на наболелите проблеми, свързани със създаването на качествени работни места за младите хора.

Повече по темата на http://www.bica-bg.org