Брой 4 2020

През 2020 г. китайската икономика ще расте въпреки COVID-19

Това прогнозира анализ на международния кредитен застраховател и лидер в управлението на риска Кофас, представен от Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Китайската икономика не само успява да се възстанови бързо след епидемията от коронавирус, но се очаква да покаже темп на растеж от 4% през 2020 г.,

0 коментара

БТПП ще си партнира със Световната банка за проучване на бизнеса

Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, и Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България обсъдиха влиянието на коронавируса върху бизнеса. Участваха и експерти от двете институции.

0 коментара

Как можем да живеем в баланс с природата и след изолацията, причинена от COVID-19? 

MOVE.BG ви кани на специална онлайн дискусия, за да потърсим перспективите на този въпрос от гледната точка на учения, предприемача и еколога. Водещи експерти в online включване от Берлин, Бургас и София в дебат за предизвикателствата, които поставя климатичната криза пред човечеството и готово ли е то с ефективни решения.

0 коментара

ИАНМСП с нов информационен портал за подкрепа на МСП в условията на COVID-19

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в партньорство със SAP Bulgaria публикува нов информационен портал на сайта си, чрез който представителите на българският бизнес могат да се информират за редица публични инструменти за финансова подкрепа, за правителствените мерки за задържане на персонал и обезщетение на наетите лица, както и за важни нормативни документи, свързани с извънредното положение в страната.

0 коментара

УЕБИНАР: Бъдещето на конгресния туризъм след COVID-19

Инициативата „Дерзай“ на София Тех Парк и SMEs Webinars на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия  организират  безплатен уебинар „Пак ще се срещнем: Бъдещето на конгресния бизнес след COVID-19” на 23 април от 17.00 до 18.00 часа

0 коментара

БТПП настоява за сформирането на Икономически щаб

В информация, изпратена от Пресцентъра на БТПП до медиите се казва, че  на 10 април БТПП е изпратила пакет с деветнадесет мерки на вниманието на парламентарните комисии и Изпълнителната власт - за подобряване на икономическия климат, във връзка

0 коментара

Covid-19: спешна подкрепа за селските стопани и рибарите в ЕС

Европейският съюз приема мерки за подпомагане на селските стопани и рибарите, засегнати от кризата с коронавируса, за да могат те да осигурят нужните храни.

Проблемите с производството на храни

0 коментара

АИКБ настоява за антикризисни мерки в икономиката

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява да бъдат направени изменения и допълнения в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, така че държавата реално да поеме 60 на сто от осигурителния доход на работника, чието работно място е застрашено поради кризата, и това да е всичко, което нетно неработещите получават като обезщетение. Това ще преодолее неотстранимите по друг начин дефекти на т.нар. мярка 60/40.

0 коментара

АЗ с Апел към работодателите, които ще освобождават персонал, да съдействат

Апелът на институцията е чрез доброволното съдействие на бизнеса да се улесни преходът на освободените кадри от трудова заетост към безработица. За тях ще е много полезно при напускането им, освен документите за освобождаване, работодателят да ги подпомогне, като им предостави:

0 коментара

От АОБР искат промени в Закона за извънредното положение, за да се съхрани заетостта в рамките на заделения ресурс от 1 млрд. лв.

Национално представителните организации на работодателите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, чиито членове осигуряват работа на над 82% от наетите в България, обезпокоени от факта, че под 1% от предприятията, едва 228 предприятия (което е статистическа нула) искат да се възползват подкрепата по реда на параграф 6 от ЗМДВИП (от мярката 60/ 40 ) - при над 60 000 принудително спрели работа и над 350 000 засегнати от кризата предприятия, при 5 000 души, оставащ

0 коментара