Германската компания „Аурубис“ разширява производството си у нас и изгражда два нови соларни парка


Символична първа копка за разширение на производството и изграждането на нови екологични мощности на завод "Аурубис" направи министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. Това е най-мащабната немска инвестиция в България, каза по време на церемонията главният изпълнителен директор на Група „Аурубис“ Роланд Харингс.

Германската компания стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лв. в медодобивния си завод край Пирдоп и Златица в следващите четири години. С новата инвестиция на компанията започва строежът за разширяване на рафинерията за катодна мед. Капацитетът ще бъде увеличен от 230 000 тона до 340 000 тона годишно. Рафинираната мед е ключов материал за енергийния преход, свързаността и дигитализацията и е основен експорт на България

Започва и изграждането на два нови фотоволтаични парка, „Аурибис-2“ и „Аурубис-3“. С добавянето на четвърти догодина, капацитетът за зелена енергия ще достигне 41 MWp. 

Програмата е част от дългосрочната стратегия за постигане на въглеродна неутралност на компанията до 2050 г. и осигуряване на устойчиво производство на ключови за европейската икономика материали.

В церемонията участваха още Соня Миклай, главен управител на Германо-българската търговско-икономическа камара, Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ и президент на ГБТИК, кметовете на община Пирдоп и Златица.

Повече на https://www.mi.government.bg