Брой 7 2015

Предприемаческите екипи Make Bulgaria, Tickey и MCUBE ще представят България в Амстердам.

ТОП 3 екипите се излъчиха на националния финал за България на ClimateLaunchpad - най-голямото Европейско състезание за предприемачи в сферата на чистите технологии (cleantech)

0 коментара

Производителите на праскови и нектарини ще получат над 4.5 млн. лв.

„След приключване на кампанията по директните плащания 2015 г., производителите на праскови, които са заявили подпомагането си по обвързана подкрепа, ще получат над 4,5 млн. лв.“ Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на традиционния празник „Златна праскова“ в село Гавраилово, Област Сливен.

0 коментара

Български ученици спечелиха медали на олимпиада по химия в Баку

Наши ученици спечелиха един сребърен и три бронзови медали от 47- мата Международна олимпиада по химия, която се проведе в град Баку, Азърбайджан. Сребърният медал завоюва Пенчо Бейков – ученик в XII клас от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“ в София. Бронзови медалисти са Борис Борисов – ученик в XI клас на НПМГ – София, Силян Янев – ученик в XII клас на 91 ва Немска езикова гимназия в София, и Любен Бориславов – ученик в XI клас на НПМГ - София.

0 коментара

Протестираме днес, за да работим и утре!

Работодатели и синдикати излязоха на общ протест срещу повишаването на цените на тока.

„Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре“ и „Да на реформите, не на кражбите“ – това бяха двата най-разпространени лозунга, които издигнаха вчера няколко хиляди представители на бизнеса и синдикатите в цялата страна.

0 коментара

ДФЗ подпомага собственици на коне под селекционен контрол с 500 000 лева

Със средствата ще бъдат подкрепени земеделски стопани, отглеждащи 7 600 броя коне под селекционен контрол. По-голяма част от средствата са заделени за породата Каракачански кон. Останалата сума ще бъде изплатена на други породи. Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин помощи de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро за период от три данъчни години (2013 – 2015 г .).

0 коментара

Търсят се близо 540 професионални шофьори

536 свободни работни места за шофьори са обявили работодатели в Агенцията по заетостта чрез териториалните й поделения към днешна дата. Най-много свободни работни места за водачи на леки и тежкотоварни автомобили има обявени в Пловдив – 149. Следват работодателите от Хасково (78), София (77) и Русе (74). Основните изисквания, които посочват работодателите, са свързани с притежанието на шофьорска книжка категория С+Е и професионална пригодност.

0 коментара

Подписани са всички договори по лозаро-винарската програма

ДФ „Земеделие” сключи 13 договора за предоставяне на финансова помощ с одобрените кандидати от третия прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за финансовата 2015 г. Авансовото подпомагане, което 13-те кандидати ще получат, ако представят в срок банковите си гаранции и подадат заявки за плащане, е над 3.2 милиона лева.

0 коментара

Бойко Борисов и министър Василева откриха пречиствателната станция на Кричим

Премиерът Бойко Борисов преряза лентата на пречиствателната станция на Кричим заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на града Атанас Калчев. Премиерът Борисов изтъкна, че в региона на Пловдив са инвестирани над 2 млрд. лева за околна среда. Това е 37-та пречиствателна станция.

0 коментара

37 годишен мъж е загинал при опит за кражба на електроенергия

Това е петият смъртен случай от април до момента, в резултат на кражби от съоръжения на ЧЕЗ.

Мъж на 37 години от врачанското село Галиче, община Бяла Слатина, загина слeд посегателство над мрежата на ЧЕЗ. Инцидентът е станал на 16 юли в 17.40 часа, съобщиха от МВР-Враца. След оглед и разпит на свидетели от полицията е установено, че той е пострадал от токов удар при опит за незаконно присъединяване на жилището към електроразпределителната мрежа.

0 коментара

Промени в осигуряването през 2015 година

Съгласно чл.8, ал.1, т.2 от ЗБДОО за 2015г. минималните месечни размери на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2013г. от упражняване на съответната трудова дейност като самоосигуряващи се лица, за 2015г. се запазват в същите размери както през 2014г.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за 2015г. на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е увеличен от 240лв. на 300лв. съгласно чл.8, ал.1, т.3 от ЗБДОО.

0 коментара

Агенцията по заетостта публикува данните за безработицата през юни

За първи път от 6 години безработните младежи са под 50 хиляди. Регистрираната безработица в страната през месец юни продължава значително да намалява в резултат на сезонната заетост и големия брой безработни, включени в субсидирана заетост. Равнището на безработицата през юни 2015 г. намалява спрямо май с 0.5 процентни пункта до 9.6%. В сравнение с юни 2014 г. то е значително по-ниско - с 1.1 процентни пункта.

0 коментара

София Тех Парк „отвори“ дискусията за „Отворените данни“

На еднодневна Конференция "Отворените данни и интелигентното управление" в три панела бяха обсъдени темите „Отворени данни:българските институции и местната власт-къде сме ние?“; Втори панел „ Отворени данни:европейски политики и добри практики“ и третият панел “Отворени данни: визията на ползвателите на отворени данни и гражданското общество“.

0 коментара

БАН беше домакин на българо-израелски форум посветен на иновационния процес в България

Институции, бизнес и научни среди работят за насърчаване на иновациите по израелски модел у нас. Такава заявка направиха министърът на икономиката Божидар Лукарски и посланикът на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз на българо-израелски форум, посветен на иновационния процес в България.

0 коментара

Министър Калфин покани посланиците на страните от ЕС на работна закуска

Целта на срещата беше да ги запознае с политиката на министерството по водещи теми, между които предстоящата пенсионна реформа, процеса на деинституционализация на децата и позицията на България по приоритетите на Латвийското председателство на Съвета на ЕС.

0 коментара

България се превръща във фокус за баварски инвестиции

Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с баварския държавен министър на икономиката, медиите, енергетиката и технологиите Илзе Айгнер. „Политическата стабилност и икономически ръст, които успяхме да постигнем за едва осем месеца от съставянето на новото правителство ни превръща в перспективна дестинация за немски и баварски инвестиции“, посочи министър Лукарски.

0 коментара

НДК привлича младите чрез дигитализирани културни пространства

Националният дворец на културата (НДК) предвижда идентифицирането и превръщането на определени места в иновативни дигитализирани културни пространства. Това стана ясно по време на публична дискусия в ПРЕСКЛУБ - НДК с участието на директора на Двореца Мирослав Боршош, мениджъра на парижкия културен център “Гаите Лирик” Оскар Барда и директора на Френския институт в България Гийом Робер.

0 коментара

За пета поредна година БТПП награди най-успешните служби по търговско-икономически въпроси

На тържествена церемония, Българската търговско-промишлена палата награди най-успешните служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на страната в чужбина за 2014 година.

0 коментара

Младежката заетост във фокуса на дискусиите на работодателите от Европа и Азия

Домакин на заседанието на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР), което се проведе във Варна, резиденция „Евксиноград“, беше Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

0 коментара

АИКБ е домакин на среща на високо равнище на представители на българските и европейски институции и бизнеса

Събитието се организира от Европейския икономически и социален комитет. Асоциация на индустриалния капитал в България е домакин от българска страна. Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) е домакин на извънредно заседание на Бюрото на групата на работодателите на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) на тема „Висококонкурентен реален сектор за устойчив икономически растеж и заетост“, което се провежда във Варна на 6 и 7 юли.

0 коментара

НАПОО представи новите си услуги, достъпни онлайн

Агенцията приключва проект, който ще оптимизира обслужването на гражданите и бизнеса. Проектът ще надгради информационната система на Агенцията , като ще поддържа регистър на издадените от ЦПО документи и ще създаде възможност за онлайн проверка за професионална квалификация на лицата, обучавали се в Центровете.

0 коментара

Евроклубът при БТПП отчете латвийското и посрещна люксембургското председателство на ЕС

Люксембургското председателство поставя гражданите в центъра на своите 7 ключови цели. Евроклубът при БТПП проведе традиционната си среща по повод поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС от Великото Херцогство Люксембург на 1 юли 2015 г. Присъстваха посланици и търговски представители на страните-членки на ЕС, представители на правителството, бизнес средите, неправителствения сектор, Представителството на Европейската комисия в България, членове на УС на БТПП.

0 коментара