Томислав Дончев се срещна с ръководството и членове на ГБИТК

Томислав Дончев се срещна с ръководството и членове на ГБИТК

0 коментара

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев се обяви за по-бързи и опростени процедури при участие в проекти на оперативните програми, финансирани от Европейския съюз.

Вицепремиерът участва в среща с ръководството и членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара. На събитието, организирано от Консултативния съвет „Индустрия“ с председател Евгения Колданова на 30 юни 2015 г. в София, присъстваха над 30 гости. Томислав Дончев запозна аудиторията с възможностите за участие в проекти на оперативните програми, финансирани от Европейския съюз. „До края на годината всички оперативни програми от новия програмен период ще са заработили“, обеща Дончев.

Според вицепремиера, сред основните приоритети са да не се повтарят грешките от предишни програмни периоди, процедурите да са по-бързи, за да могат средствата по-бързо да се превръщат в блага. Процедурите трябва да бъдат колкото се може по-опростени. Дончев обърна внимание на факта, че критерият „най-ниска цена“ при процедурите действително е най-безопасен, но призова за повече увереност, за да не е това водещият критерий. Вицепремиерът подчерта, че европейското финансиране трябва да отива там, където няма друг източник на финансиране, например чрез банки.

Томислав Дончев заяви, че е отворен за всякакви предложения, които ще направят процеса по-прозрачен и напомни, че в момента текат преговори България да се включи в т. нар. Integrity pact с Трансперънси интернешънъл.

Повече на http://bulgarien.ahk.de/bg