Брой 9 2016

Конференция в БТПП обсъди Либерализация на търговията и услугите в Дунавския регион

БТПП организира конференция „Либерализация на търговията и услугите в Дунавския регион, Западните Балкани и страните от ЦЕФТА“, в сътрудничество с Партньорския проект на Асоциацията на немските търговско-икономически палати (DIHK) и ЦЕФТА, Западнобалканския инвестиционен форум на палатите (WB CIF) и Асоциацията на дунавските търговски палати (DCCA).

0 коментара

Първа среща на столиците на страните от ЦИЕ и Китай

В периода 26-28 септември, 2016 г. София е домакин на първата среща на кметове и представители на местната власт от инициативата 16+1 под надслов “София – пресечна точка на нови възможности”.

0 коментара

МОН обяви обществена поръчка за избор на оценители по ОП „НОИР“

Министерството на образованието и науката обяви обществена поръчка за избор на оценители на проектите за изграждане на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. „Критериите са завишени, защото целта е да се осигурят качествени международни оценители.

0 коментара

България се налага като център на развойна дейност в Европа

Това обяви Румен Симов, началник на отдел „Мерки за интернационализация провеждани в чужбина“ в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по време на международната конференция за дигитални иновации WEBIT.APAC 2016, която беше открита в Сингапур.

0 коментара

ДФЗ одобри допълнителен бюджет по подмярка 4.2

Одобреният допълнителен бюджет покрива всички проекти, получили 55 точки по критериите за подбор. От 19 септември, ДФЗ-РА започна одобрение на гореописаните проекти като към настоящия момент същите са обработени до състояние „Отчет на съответствие” с критериите, определени в Наредба № 20 от 27.10.2015 г.

0 коментара

ПГ по механоелектротехника „Н.Й.Вапцаров“ се включи в проекта ДОМИНО

27 деветокласници ще се обучават по професия „електротехник“ с подкрепата на швейцарското правителство. Учебната им година беше открита от президента на Росен Плевнелиев, посланикът на Швейцария Н.Пр. Денис Кнобел, зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и представители на бизнеса.

0 коментара

15% от българските работодатели предвиждат да увеличат персонала си до края на годината

Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия. Данните са от последното обзорно изследване на Менпауър България, за заетостта през четвъртото тримесечие на 2016 г. Изследването е проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 621 работодатели в България. Всички анкетирани отговориха на въпроса: „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на декември 2016 г.

0 коментара

Стартира регистрацията на работодатели, студенти и висши училища по проект „Студентски практики“

От 2 септември 2016 г. до края на проекта – декември 2017 г., работодателите, които желаят да се включат в проекта и да наемат студенти като практиканти , могат да попълнят своя профил в информационната система на проекта на адрес: http://praktiki.mon.bg/sp

0 коментара

Среща на Ръководството на АИКБ и Мисията на Международния валутен фонд

Срещата бе по инициатива на Мисията на Международния валутен фонд, с цел оценка на икономическото и финансовото развитие в България. Обсъдени бяха въпросите, свързани с Националната програма за реформи на България; Социалния диалог в България; Ситуацията на пазара на труда; Механизмът за определяне на минималната работна заплата (МРЗ); Системата за минималните осигурителни прагове в България (МОД) и други.

0 коментара

БТПП представи класацията "ТОП 100"

Цветан Симеонов представи 18-то поредно издание на класацията „ТОП 100 - Фирми, водещи в икономика на България през 2015 година”.Оптимист съм за икономическото развитие на България, каза председателят на БТПП пред присъстващите . Класацията е извършена сред 6 380 фирми, които произвеждат 84.73% от БВП на страната за 2015, на бзаз на обективни данни от годишните финансови отчети на компаниите. Условието е предприятията да саизвън финансовия сектор и да са приключили 2015 г.

0 коментара

Бизнесът е категоричен: „Няма да преговаряме“

Четирите национално-представени работодателски организации (АИКБ, БСК,БТПП и КРИБ ) солидарно декларираха отказа си да участват в преговорите за минималния осигурителен доход (МОД) по длъжности и икономически дейности за 2017 г., докато не се приеме от социалните партньори и държавата нов, по-адекватен консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата.

0 коментара