Семинар на тема „Актуални източници за финансиране на МСП" се проведе в БТПП

Семинар на тема „Актуални източници за финансиране на МСП" се проведе в БТПП

0 коментара

Участниците получиха насоки как да подготвят успешно проектно предложение и как да направят самооценка дали точно този инструмент е за тях.

Подробно бяха разгледани всички отворени покани за набиране на проектни предложения по рамковите програми на ЕС и условията за допустимост на кандидатите. Особено внимание бе отделено на Инструмента за МСП (SME Instrument) по програма Хоризонт 2020, предназначен за най-иновативните и растящи европейски компании. Обект на дискусии между присъстващи и лектори бяха и причините, поради които няма успешни проектни предложения на български фирми към момента. Участниците получиха насоки как да подготвят успешно предложение и как да направят самооценка дали точно този инструмент е за тях. Подобна на Инструмента за МСП е и новата пилотна схема „Бърза писта за иновации“ (Fast Track to Innovation) по програма Хоризонт 2020 като съществените прилики и разлики между двете схеми бяха подробно анализирани.

Семинарът завърши с представяне на популярния в САЩ и Западна Европа източник на финансиране за бизнеса - групово онлайн финансиране (crowdfunding), от който са се възползвали и немалко български фирми. При него шансът за успех при добре организирана кампания е 40%, което е революционно високо, сравнено с шансовете на фирмите да спечелят грант по Инструмента за МСП (ок.6%) или да получат нисколихвен кредит.

Семинарът се организира от Европейският иновационен и информационен център при БТПП. Повече информация на: http://www.bcci.bg/news/8947

Презентацията -за Crowdfunding групово онлайн финансиране можете да намерите на: http://prezi.com