Art и Шоу

19931.jpg

Националния център за книгата и литературен клуб „Перото“ публикуваха „краткия“ списък на Награди „Перото“ 2023 г

Финалните номинирани или т.нар. кратък списък на Награди „Перото“ 2023 г. вече е готов. Престижните литературни отличия, учредени от Националния център за книгата и едноименния литературен клуб в НДК, ще бъдат връчени за девета поредна година.

Ето и окончателните номинации за Награди „Перото” 2023:

Проза

Елена Алексиева за „Вулкан” – изд. Жанет 45

Кристин Димитрова за „Ще се върна за теб” – изд. Обсидиан

0 коментара
11993.jpg

Студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски“ бяха отличени в конкурс за млади дизайнери на модно облекло

Прес съобщение на университета

Студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ бяха отличени в конкурса за млади дизайнери на модно облекло, който се провежда в рамките на проекта “CREATIVE HUB”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ERDF) и от националните фондове за страните, участници в Програмата за сътрудничество Interreg V-A „Гърция – България 2014-2020“.

0 коментара
2079_0.png

Петото зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе от 6 до 11 декември, НДК (2)

Петото зимно издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще се проведе в НДК от 6-и до 11-и декември, в мраморно фоайе. Тематичен фокус на фестивала тази година е „Четене с разбиране“ и е част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“.

0 коментара

Летни работилници за "работещи момичета" Арт терапия чрез керамика, плетиво и текстил обединява дами с хоби за ръко творчество. С умелото насочване от майсторите обучители Веселин и Доля Андрееви, Елена Ганева и Светла Димитрова, дамите създават своите '

Арт терапия чрез керамика, плетиво и текстил обединява дами с хоби за ръко творчество.

С умелото насочване от майсторите обучители Веселин и Доля Андрееви, Елена Ганева и Светла Димитрова, дамите създават своите 'шедьоври“ от глина ,прежди и текстил. В рамките на Летните хоби работилници на "Подкрепа за дебют“, по проект с подкрепата на НФК.

0 коментара
2011.jpg

За сръчковци и любители на художествени занаяти

За сръчковци и любители на художествени занаяти. „Подкрепа за дебют“ организира онлайн филмов фестивал на Документални филми за художествени занаяти. Можете да се насладите на изкуството на старите майстори, но и на творчеството на млади талантливи творци.

0 коментара
2029.png

Дискусия за възможностите на киното за съхранение на занаятите

Проведе се онлай дискусията за мястото на кинодокументалистиката за запазване на уменията на старите майстори за бъдещите поколения.

Дискусията се проведе онлайн в два панела в платфромата Zoom на 18 02. петък от 11 до 13 часа.

0 коментара
2055.jpg

Открит е 15-ият Пролетен базар на книгата и 5-ият Софийски международен литературен фестивал

Пролетният базар на книгата и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи бяха открити официално от председателя на Асоциация „Българска книга“ (АБК) Десислава Алексиева, столичния зам.-кмет по културата и образоването Мирослав Боршош, министъра на образованието и науката акад.

0 коментара

Открит е 15-ият Пролетен базар на книгата и 5-ият Софийски международен литературен фестивал

Пролетният базар на книгата и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи бяха открити официално от председателя на Асоциация „Българска книга“ (АБК) Десислава Алексиева, столичния зам.-кмет по културата и образоването Мирослав Боршош, министъра на образованието и науката акад.

0 коментара

На 14 и 15 август в музей „Етър“ със своя продукция гостуват майстори, работещи с дърво.

Можете да закупите занаятчийски изделия за битова и декоративна употреба. И още – предлага се възможност за допълнителна украса на предмети с пирограф.

Занаятите бъчварство, дърворезба, иконопис и копаничарство са представени в това издание на „Добра среща, добри наплати“ – поредица от събития в музей „Етър“ с демонстрации на традиционни техники за обработка на материалите и продажба на авторски изделия.

0 коментара

Ванеса Гъркова: Всичко започна с една сцена, която оживя в главата ми

Border circle

Книгите ѝ носят аромат на буря, ала от нейната усмивка лъха безмерно спокойствие. Тя е Ванеса Гъркова – графичен дизайнер от Бургас, а от над две години и Wattpad сензация. Известна е сред читателите на платформата с медения си изказ и завладяващи сюжети.

0 коментара

Първият скок винаги е труден, но си заслужава

Следващата среща от поредицата ни в подкрепа на младите автори носи усещането за традиционни родопски гайди, ребуси и щипка романтизъм. Добавят известна етно мистика, напълно подходяща за човека, седящ срещу журналистическия ми тефтер.

0 коментара

Всеки носи в себе си криле, които чакат да бъдат разперени

Месец май е. Слънцето грее приятно, цветята цъфтят, а празникът на българската писменост наближава, носейки уханието на мастило, скрило тайните си върху лист. В негова чест полагам началото на поредица от интервюта в "месеца на книгата", с която ще ви запозная с четири млади авторки, осмелили се да преследват мечтата си през изминалите дванадесет месеца.
Стартирам поредицта с Никол Калева.

0 коментара

ФОТО ИЗЛОЖБА

Без речи и публика, във фоайето на кметството в село Локорско, бе експонирана фото изложба с моменти от дейности на сдружение "Подкрепа за дебют" по двете части на проект 'Традициите срещат бъдещето' . Проектът е подкрепен от Столична програма Култура.. Главни действащи герои са малки талантливи деца от Локорско, участници в Лятната школа и в работилниците по керамика и плетиво. . Както и гимназисти от НГПИ „Свети Лука”.

0 коментара
1922.jpg

Изкуство по време на Пандемия, или подготовка за един снимачен ден

Слава Хинкова

В хладния есенен ден в едно уютно ‘ грънчарско’ ателие някъде в Люлин 10,

Зад маски, в Споделеното пространство творят:

- студентката Милена, дипломант бакалавар в специалност керамика на НХА, която създава пластика по техниката ‚ фуршове“ Най- старата техника за работа с глина, от зората на човешката цивилизация;

0 коментара

МЛАДИ АВТОРИ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ ИЗЛОЖБАТА „РАЗЛИЧНОСТИ” В АРТ ГАЛЕРИЯ - НДК

Експозицията ще може да се види между 3 и 19 ноември 2020
 
“РазЛичности” vol. 2 е заглавието, което младите творци от СТУДИО 4 УШИ са избрали за артистичната си изява в Арт Галерия - НДК.  Тя е продължение на проект от 2019 г. и част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата.

0 коментара
1904.jpg

Лятно кино и занаяти под звездите

Майстори, ‘ чираци’, майки, баби, татковци и други любопитни зрители се стекоха в уреченото време на терасата пред читалището в село Локорско, за да видят документалния филм ‘Традициите срещат бъдещето”

0 коментара
1794_13-scaled.jpg

„Арт Фест - Локация Локорско срещна традиции и бъдеще с много емоция

В пилотното си издание, Фестивалът събра в едно - радостта на детската част от публиката, от възможността да създаваш със своите ръце изделия от глина, прежди, кожа и текстил, да се видиш на екрана, като герой от документалния филм, да преоткриеш света около теб през погледа на камерата, да съ участваш в нещо ново, случващо се за първи път, не само в селото, но и в страната.

0 коментара

Институт КОНФУЦИЙ организира Седмица на Китайското кино

Официално откриване на Седмицата е на 1- ви октомври от 17.30 ч в Дома на киното, София, с прожекция на филма ‘Завръщане у дома”. Безплатни билети се издават на касата на Дом на киното, ул. ‘Екзарх Йосив’ 37

0 коментара
1640.jpg

Фоайето на БТПП приюти изложба-живопис на Ралица Денчева

Живописните платна на Ралица Денчева (портрети, цветя, мистични композиции ) носят дълбоките корени на традицията и фолклора, съхранили езотерична мъдрост, духовна чистота, божествено прозрение, усета за близост с природата.

0 коментара

Новото арт-пространство в НДК отваря врати на 25 май

Зала 42 е най-новото арт пространство, което НДК открива на 25 май от 19:30 часа. Гостите ще се насладят на джаз концерт на едни от най-известните български музиканти – Веселин Веселинов – Еко /контрабас/ и Милен Кукошаров /пиано/. Двамата ще изпълнят и парчета от съвместния им проект „ImproviSatie“ по произведения на френския композитор Ерик Сати – ярък представител на авангардната музикална сцена на 20 в.

0 коментара

Стартира 44 тият Софийски международен панаир на книгата

В Национален дворец на културата официално бе открит 44 тият Софийски международен панаир на книгата, който предлага повече от 60 премиери, срещи с писатели и тематични събития. „За пореден път това е най-големият панаир на книгата с над 200 изложители, разположен на 1500 кв.м. застроена площ. Горди и благодарни сме на читателите и тяхната ангажираност и интерес“, сподели Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга” (АБК).

0 коментара

Две нови книги в помощ на борбата с тютюнопушенето бяха представени в НДК

В рамките на благотворителен концерт в чест на 15 години от началото на кампанията“ За живот без тютюнев дим“, известният пулмолог д-р София Ангелова, инициатор и организатор на кампанията, представи книгите си „Тютюнопушене - последици и лечение“ и „Наръчник за пушача“.

0 коментара

Стартира четвъртото издание на Лондонският фестивал на българската култура (25 October - 30 November 2016)

Месец ноември отново ще е 'Българския културен месец в Лондон', в който публиката на английската столица ще се наслади на поредица от концерти, кинопредставления и изложби, представящи най-доброто от имиджа на България.

0 коментара

Започна „ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ”

Двадесет и четвъртото издание на международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, който традиционно се организира от Фестивален и конгресен център, започна във Варна. За официалното откриване беше показана последната творба на легендария Вернер Херцог - „Кралицата на пустинята”, а час преди това гостите на фестивала минаха по червената пътека, сред шпалир от военни моряци.

0 коментара

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ (СХАФ) гостува на НДК

Той ще бъде открит на 28 април 2016 от 18.30 ч. на Полуетаж-Запад и ще продължи до 17 май. Пространството на Двореца е предизвикателство за художниците, участващи във фестивала, създали произведенията си специално за изданието. Съвместно с утвърдени български и чуждестранни автори с тази творческа задача и по покана на Даниела Тодорова, куратор на СХАФ 2016, участват и студенти от НХА и СУ „Св. Климент Охридски”.

0 коментара

Есенният „Салон на галериите”стартира на 13 ноември

Есенният „Салон на галериите” е второто издание на форума за годината и ще бъде открит на 13 ноември от 18:30 часа в Зала 3 на Националния дворец на културата. В дните от 13 до 17 ноември любителите на изкуството ще могат да се насладят на творби, представени от 30 български галерии, самостоятелни изложби на наши и чуждестранни автори, както и съпътстваща музикална програма.

0 коментара

“УЛИЦАТА НА ЖИВО” ОТКРИВА 11-ТИ ЕСЕНЕН САЛОН НА ИЗКУСТВАТА В ПЛОВДИВ

Телевизия и театър ще се срещнат в мултимедийния спектакъл на Теди Москов "УЛИЦАТА на живо", който e една от най-успешните продукции на Националния дворец на културата (НДК) през тази година. Представлението ще даде официален старт на 11-то издание на “Есенен салон на изкуствата” в Античния театър в Пловдив на 5 септември (събота) от 20:30 ч.

0 коментара

Най-добрият органист в света с два биса в НДК

Жестът към българската публика е единственото изключение в практиката на Камерън Карпентър. Виртуозният органист Камерън Карпентър зарадва феновете си в зала 1 на НДК като изсвири цели два биса. Музикантът не излиза на бис, твърдят запознати, а изключението е специално заради българската публика, която го изненада със своята обожаваше още след първото изпълнение.

0 коментара

Наградиха първенците от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн

В конкурса участват 288 творби на ученици от 13 училища по изкуствата в цялата страна.

В АРТГАЛЕРИЯ - НДК бяха раздадени наградите на отличените ученици от Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн, организиран от Министерство на културата. Бяха присъдени общо 39 награди в 13 категории на най-добрите автори на произведения на изкуството.

0 коментара

Темелко Темелков с портретна изложба В НДК

Култов фотограф, доказан професионалист, име във фотографията, което респектира, но и тънък познавач на човешката природа – думи, казани за Темелко Темелков тази вечер в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата (НДК), където беше открита изложба с фотографии от новия му проект NEWSIGHT. Директорът на Двореца Мирослав Боршош откри експозицията, която е част от юбилейното 20-то издание на “Салон на изкуствата”.

0 коментара

Силен старт на юбилейното XX издание “Салон на изкуствата” с концерта на RED HOT CHILLI PIPERS

Директорът на НДК Мирослав Боршош и Крейг Мънро, лидер на RED HOT CHILLI PIPERS дадоха пресконференция преди концерта на гайдарите в зала 1, с който се открива юбилейното XX издание на “Салон на изкуствата”. В концерта ще участват и Валя Балканска с родопските гайди.

0 коментара

Празник на поезията в чест на 80 годишния юбилей на Любомир Левчев в НДК

Големият български поет и писател Любомир Левчев чества своят 80-годишен юбилей с поетична вечер. Той събра приятели, колеги и почитатели в зала 6 на Националния дворец на културата (НДК).

0 коментара

Националният Център на книгата отвори програмите за кандидатстване

Програмите за подкрепа на Националния център за книгата са отворени и очакват издателства от България и чужбина да кандидатстват с книги на български автори. Надяваме се тази програма да подпомогне разпространението, популяризирането и реализацията на българска литература в страната и чужбина.

0 коментара

Предстоящо в НДК: "Артисти подкрепят артисти"

На 25 февруари от 19.00 в зала 1 на НДК ще се състои концерт под мотото "Артисти подкрепят артисти", организиран от НДК и ансамбъл “Българе” за подпомагане завършването на новия спектакъл на ансамбъла - "Осмото чудо".

0 коментара
chiprovtsi_01.JPG

Чипровските килими вече са под закрилата на ЮНЕСКО

Заслуженото признание дойде след обединените усилия на науката , в лицето на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - проф. Мила Сантова, гл. ас. д-р Ива Станоева и гл. ас. д-р Миглена Иванова, със съдействието на читалище "Петър Богдан 1909" и община Чипровци, по поръчка на Министерството на културата.

0 коментара

ДЪЖД, СВЕТЛИНИ И ПЪСТРИ ЦВЕТОВЕ НА 58-ИЯ ПАРАД НА МОДАТА

Дъжд, гръмотевична буря и димна завеса, преплетени със светлини и пъстри цветове. Така премина 58-ият Парад на модата в Плевен. Той се проведе на сцената на ДКТ "Иван Радоев". Организатори на проявата са Община Плевен, Сдружение "Плевенски Обществен фонд Читалища", Читалище "Лик" и Георги Ангелов, който е автор на идеята, режисурата, постановката и хореографията. Публиката се наслади на 12 уникални колекции, като четири от тях бяха на дизайнери, дебютиращи на плевенската сцена.

0 коментара

Фотоизложба "Исландия - земя отвъд реалността"

В рамките на петото издание на „Месец на фотографията” галерия Credo Bonum представя уникални кадри, които българския фотограф Артин Шахбазян е уловил по време на своята експедиция в Исландия през октомври 2013 г.

0 коментара

С изложба и музикален спектакъл стартира проект „ИЗКУСТВОТО В ДЕЙСТВИЕ”

Проектът е съвместна инициатива на Българската търговско-промишлена палата и „Арт Виза България – медиа и галерия“ и ще популяризира в продължение на 12 месеца творчеството на преподаватели и студенти от два български университета, Югозападен университет „Неофит Рилски” и Нов български университет (НБУ). Идеята на новата инициатива бе представена от председателя на БТПП Цветан Симеонов и подкрепена от ректора на Югозападния университет проф.  д.н. Иван Мирчев.

0 коментара

Нона Титирякова: Да изиграеш труден персонаж е като да си безнадеждно влюбен в някого

Нона Титирякова е позната на театралната сцена с ролите си в постановките ”Напразни усилия на любовта”, „Новите приключения на Житената Питка”, “Кучета”, „Любовта към трите портокала”, “Happy people”, „Хубавото лошо време” по „Бурята” на Шекспир и „Оркестър без име”. 26-годишната актриса оставя своя отпечатък и в киното, с имена като „Възелът” и „Изпуснати думи”, в който си партнира с Койна Русева и Георги Вачев.

0 коментара

Издателство Сиела обявява анонимен конкурс

Издателство Сиела обявява анонимен конкурс за публикуване на неиздаван български роман

Първа награда

Сключване на авторски договор
Публикуване в най-голямото българско издателство „Сиела”
3000 лева първоначален авторски хонорар
Разпространение в книжарските вериги на страната
Рекламна кампания и популяризиране на автора и книгата

Втора награда

0 коментара

Асен Тасев: „След като започна да рисувам, от вените ми протича акварел”

Асен Йосифов Тасев – за приятелите Асо! 24-годишен талант с блеснали очи, чар в изобилие и четка, като естествено продължение на ръката. Страстта към изкуството наследява от дядо си по майчина линия, също художник. Роден е в град София. Завършва Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография със специалност фотография. Взема уроци по рисуване при художничката Мария Симова, чиято заслуга е това, което представлява Асен Тасев днес.

0 коментара

Европейската нощ на театрите с театър „Българска армия” и билети на половин цена, 16 ноември (събота) 2013

За първи път към колегите си от Хърватска, Словакия, Босна, Херцеговина, Черна гора, Словения, Сърбия, Австрия, Унгария, Чехия и Белгия, театралите в България ще се присъединят към Събитието, което ще се проведе за 5 поредна година.
Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” ще се включи в ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА ТЕАТРИТЕ с „КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН” и билети на половин цена!

0 коментара

Прослушване за набиране на желаещи за нова младежка актьорска школа Кака Лара и Карла Рахал ще водят школа по актьорско майсторство МОНТФИЗ

Школи МОНТФИЗ обявяват на 12-ти октомври 2013г. прослушване за актьорска школа - с преподаватели Лара Златарева (Кака Лара) и Карла Рахал! Поведение пред камера и микрофон са един от акцентите в тяхната преподавателска практика.

0 коментара

Две нощи на музеите и галерите в Пловдив

За втори пореден път в своята осемгодишна история пловдивската Нощ на музеите и галериите ще се проведе в два дни - на 20 и 21 септември - петък и събота.
Нощ на музеите се прави за първи път в България на 30 септември 2005 г. в Пловдив. Ежегодно събитие от тогава, Нощта се превърна в емблема на Пловдив с богата програма, добра организация, масов интерес и отлично настроение.
През май Пловдив, както София и други градове у нас, се включва и в Европейската нощ на музеите.

0 коментара

Мариян Гюров: „Една картина става най-чувствена, когато си истински влюбен”

Мариян Гюров е 26-годишен художник от град Самоков. В момента живее в град София, работейки като татуировчик. Наскоро печели конкурса „Картина на мнозина”, като един от четиримата художници, събрали най-голям вот от публиката. След като завършва средното си образование, Мариян прекарва две години в изследване и обучение в областта на уличното изкуство и култура. Завършва Националната художествена академия, като бакалавър по Керамика през 2012г. при проф Б. Бончев.

0 коментара

Иван Русланов: "Стремете се да оставяте правилните поуки за бъдещето"

Иван Русланов е роден на 18-ти април 1991 година в град Костинброд. Следва 4-ти курс, специалност Журналистика в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През 2008-ма печели наградата „Млад автор на годината” от „Национални клуб за фентъзи и хорър Конан”. През декември 2010 година печели място сред трите романа в конкурса на „Фондация Буквите”, „Търся издател” с романа си „Черният ангел: Раждането на един от нас”.

0 коментара

Записки под кревата

Мерилин Монро е била страстна читателка. Сред любимите й четива са произведения на Фройд, Бекет и Флобер. Онова пък, което самата тя е написала, може да се прочете в една новоизлязла книга със заглавие "Да обичаш смело".

0 коментара

Дали и Лорка: една неизживяна любов

"Любовта ни бе страстна, но трагична" - така художникът Салвадор Дали описва връзката си с поета Федерико Гарсия Лорка. Писмата, които двамата си разменяли в продължение на години, разкриват истината за тяхната любов.

0 коментара