Иван Русланов: "Стремете се да оставяте правилните поуки за бъдещето"

Иван Русланов: "Стремете се да оставяте правилните поуки за бъдещето"

0 коментара

Иван Русланов е роден на 18-ти април 1991 година в град Костинброд. Следва 4-ти курс, специалност Журналистика в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). През 2008-ма печели наградата „Млад автор на годината” от „Национални клуб за фентъзи и хорър Конан”. През декември 2010 година печели място сред трите романа в конкурса на „Фондация Буквите”, „Търся издател” с романа си „Черният ангел: Раждането на един от нас”. Книгата печели наградата на публиката в категория „най-добра художествена книга от български автор” на първите годишни награди на сайта „Книга за теб”. Тази година печели първо място в конкурса Огънят на Орфей и наградата на дружество "Български писател" в международния конкурс "Изкуство против дрогата".

1. Защо избрахте да станете писател?

Литературата е нещо, с което съм закърмен. Ти не го избираш, както избираш да учиш „Финанси“ или „Икономика“. Още от малък съм научен да обичам книгите. В семейството ми има много учители, едните ми баба и дядо, както и леля ми, са учители. Дядо ми Иван, на когото съм кръстен, имаше невероятен писателски талант, рисуваше много хубаво също така, с което се опитваше да провокира моето въображение. Като се замисля, въпреки че като по-малък като всяко безгрижно дете съм предпочитал да тичам навън заедно с приятели, винаги съм държал близо до сърцето си творчеството. И съм се опитвал да създавам светове, герои, дори и само в главата си. Странно звучи, но обичам да казвам, че в разума на всеки един от нас съществува по един малък свят. А в главите на писателите дори повече от един.

2. Как започнахте да пишете?

По-сериозните ми писателски опити започнаха през 2006-та година. Започнах с много нескопосани текстове, написани на латиница, тъй като тогава получих и първия си компютър и не знаех как да работя с него. На по-младите ни читатели това ще се стори странно, но на 15 години аз все още нямах собствен компютър. Което е много хубаво, защото можех да имам прекрасно детство, каквото малко от днешните деца могат да преживеят. Започнах да пиша стихове. Поглеждайки ги днес, смятам, че са прекалено лигави. Точно за това и спрях да пиша поезия, сметнах, че не съм достатъчно силен в нея и реших да напиша онова, което исках да кажа във формата на проза. През 2008-ма спечелих наградата „Млад автор на годината“ от Националния клуб за фентъзи и хорър. Това ме вдъхнови да продължавам да търся таланта си и да го развивам. След този първи приз знаех, че искам нещо повече за себе си като пишещ човек.

3. Какво Ви вдъхнови, за да напишете романа? Откъде се роди идеята за ангел, който да бди над България?

Една съвсем спокойна августовска вечер на 2007-а година аз реших, че искам да напиша някоя голяма фентъзи история. Нещо подобно на любимите ми автори Кристофър Паолини, Толкин, Роулинг и всички останали, които са ме вдъхновявали. Тръгнах с нагласата за една непретенциозна история, която да не издавам и да напиша само за себе си. Написах пролога. Не го харесах и оставих проекта. Забравих за него. Година по-късно, след като показах написаното на една приятелка, тя каза, че всъщност то звучи много любопитно. Посъветва ме да го продължа. Направих го, но наблюдавайки хората около себе си, проблемите с които трябваше да се борят всеки ден, новините свързани с поредната несправедливост спрямо българския народ, поисках да напиша нещо, което да вдъхновява. Да вдига духа на хората, когато са паднали, както се казва. Исках да напиша нещо свързано с обществото ни, нещо актуално, което да показва българската действителност такава, каквато е, макар и оцветена в багрите на фентъзито. Така се роди Черният ангел такъв, какъвто читателите му го познават. Отхвърлен от уплашените българи, но въпреки това готов да се опита да им покаже, че са повече от онова, което те сами си втълпяват, че са.

4. Разкажете ни повече за романа? Ще намерят ли мястото си днешните събития на страниците на книгата?

Романът е посветен на България. На народа ни. На това, което всеки ден преживяваме. Опитах се да представя действителността през очите на един млад човек. В случая, той е ангел, преродена душа, носеща името Кристиян. Той открива, че мисията му е много по-трудна. Не трябва да се изправя срещу някой свръхестествен враг, който физически да победи. Защото истинската опасност се крие вътре, в душите на уплашения и потиснат народ, който го приема за свой враг и го отхвърля с грозни обвинения. Въпреки това ангелът продължава да се бори за техните по-добри времена. Впоследствие той наистина трябва да защити България от егоцентризма на новия свят, двама биолози с амбицията да сътворят най-силното същество на земята. Кристиян ще се срещне и с миналото си и ще изпита желание отново да намери човешкото си семейство, което все още тъгува по загубата му.
Дали романът е свързан точно с днешните събития из страната? Това не е важно. Не искам да си правя реклама на гърба на желанието на хората за едно по-добро бъдеще. Прекалено много уважавам мнението им и искам те да успеят да намерят силата в себе си. Защото вярвам, че един ден нещата ще бъдат различни и няма да виждам лицемерие в очите на хората, а истинско щастие и желание да успяваме - заедно.

5. Кой е прототипът на Кристиян, виждате ли себе си в неговия образ?

Кристиян може да бъде всеки един от нас. Няма определен прототип. Макар и да е свръхчовек, душата му е на обикновено момче, което се опитва да намери смисъла да продължи да се бори, дори когато всяка кауза изглежда загубена. Всички сме се чувствали така, нали? Той обаче разбира, че ако запазиш любовта към хората в себе си ще успееш да оставиш една по-светла следа в мрачните им мисли. Аз не мога да кажа, че приличам на героя си. Нормално е да имаме общи черти, аз давам по нещо от себе си за всеки от героите, които създавам. Но той е много по-силен. Много по-смел. Опитва се дори когато целият свят е срещу му. Аз съм малко по-колеблив. Смея да кажа обаче, че сме добър тандем.

6. От колко части ще се състои поредицата?

Още с написването на първата част реших, че историята ще се превърне в трилогия. Ни повече, ни по-малко. Заглавията и на трите романа са вече подготвени. В момента вторият том „Черният ангел: Проклятието на греховете“ е в редакция.

7. Кога е премиерата на втората част от серията?

Все още не мога да се ангажирам с точни срокове, но ще дам всичко от себе си най-късно началото на 2014 година, продължението да стигне до своите читатели.

8. Издайте нещо за втората част на книгата?

В продължението на романа Черният ангел ще се изправи пред още по-опасни злодеи. Едно невидимо зло, което ще опитва да унищожи България, атакувайки най-ценното богатство на българина. Кое е то според мен, ще оставя в тайна до излизането на книгата. За да победи този път Кристиян ще трябва да убеди хората да се борят заедно с него. Освен това ангелът ще продължи да търси корените си, срещайки се дори с любимото момиче, за което ще бъде сбъднат сън.

9. Какво да очакваме от Вас в близко бъдеще?

Ще работя по издаването на „Черният ангел: Проклятието на греховете“. Най-трудното тепърва предстои, но тъй като първата част беше много добре приета от читателите, само в страницата на романа има над 1800 души, смятам, че ще успея да се справя. Освен това има един проект, на който много държа. Тук за първи път ще кажа, че отдавна искам да напиша пиеса и мисля, че вече имам история, която да развия. Това ще е първият ми опит в писането на постановка, но аз обичам да тествам таланта си. Името на пиесата е „Парчета време“ и е по мой разказ, който е много близък до мен самия. Пък и наскоро пуснах цитат от него в профила си във Фейсбук и той се прие наистина добре от приятелите ми.

10. Какво бихте пожелал на читателите на „Предприемач”?

Първо искам да благодаря на вашия сайт за шанса да представя творчеството си пред вас. Трябва да има повече такива платформи чрез които млади хора да казват мнението си и да говорят за нещата, които се случват в България. А на нашите читатели искам да им пожелая да не губят волята да се борят за стойностните неща. Когато простотията изчезне, над смрадливата й, макар и лъскава повърхност ще се извиси следата на онова, което е носело смисъла със себе си. Това ще остане в историята. Това ще се превърне в поука. Стремете се да оставяте правилните поуки за бъдещето.

Благодаря Ви за интервюто. Желая Ви още много професионални успехи!

Иван_Русланов

http://www.facebook.com/BlackAngel.Birth?fref=ts – Черният ангел във фейсбук