Есенният „Салон на галериите”стартира на 13 ноември

Есенният „Салон на галериите”стартира на 13 ноември

0 коментара

Есенният „Салон на галериите” е второто издание на форума за годината и ще бъде открит на 13 ноември от 18:30 часа в Зала 3 на Националния дворец на културата. В дните от 13 до 17 ноември любителите на изкуството ще могат да се насладят на творби, представени от 30 български галерии, самостоятелни изложби на наши и чуждестранни автори, както и съпътстваща музикална програма.

Салон на галериите е едно от първите неща, които новото ръководство създаде в началото на своето управление в Двореца и този формат се оказа изключително успешен”, каза на пресконференция в ПРЕСКЛУБ – НДК изпълнителният директор на Двореца Мирослав Боршош. Той отбеляза, че „българските галеристи са хора, които полагат огромен труд и в същото време не получават подкрепата, която заслужават от държавата” и допълни “да си галерист и да можеш да продаваш изксутво, да го приютяваш - се изисква много професинална подготовка”. Мирослав Боршош изтъкна, че “подобни формати в цял свят са едни от най-авторитетните, а работата и контактите с галеристите е свързана с ясното разбиране, че културата е икономика”. Той изрази надежда, че с ЕСЕНЕН САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ ще реализира нелеката задача за менажиране на изкуството” и пожела Салонът да има голям успех и целият маркетинг и PR, за които се постарахме, да доведат много публика за да бъдат все по-търсени българските галерии и творци. Те винаги ще имат подкрепата на Двореца”, категоричен беше Боршош.

Освен участващите галерии, посетителите на Есенния „Салон на галериите” ще разгледат изложбите на Кеазим Исинов („Човек, земя, космос”), скулптурите на Снежана Симеонова („Успоредно”) и акварелите на проф. Иван Димов. Международното участие ще бъде представено от Кечкеметските художници, благодарение на Унгарския културен институт и Българското национално самоуправление в Кечкемет ще бъде открито от посланика на Унгария Андраш Клейн в понеделник, 9 ноември, 18:30 часа, 3 ет. Изток.

„Такава духовна дейност се сблъсква с прагматизма на задъханото ежедневие и се появява въпросът „Защо го правим”? За нас са важни тези хора и каузата творбите им да имат свой дом в НДК”, каза Д-р Людмил Веселинов – член на Борда на директорите.

Илияна Китанова – координатор на проекта издаде, че Ателие-колекция на Светлин Русев за времето на Салон на галериите може да се види само в Двореца, както със знакови произведения, така и с новите постъпления в колекцията му. По повод 330 години от рождението на Йохан Себастиан Бах, професори от НМА „Проф. П. Владигеров” – Велика Цонкова (цигулка) и Димо Димов (пиано) ще изнесат концерт в Зала 9. През всичките дни на Есенното издание ученици от Музикалното училище ще свирят в камерни изпълнения в Зала 3 от 17:00 до 18:00 часа.

Още за „Салон на галериите”

„Салон на галериите” е проект, с който Националния дворец на културата си поставя за цел да стимулира и разшири вътрешните и международни контакти в областта на визуалните изкуства, с които да обогати културния живот на столицата и страната, като се превърне в ежегоден форум. Форматът дава възможност за обмяна на опит, контакти и разширяване възможностите за развитие, мобилност и пазар на творците у нас. Чрез участието си в него, представените галерии ще имат възможност да заявят своето присъствие и да получат нови сцени за презентация на авторите и тенденциите в изкуството, които ги вълнуват. Една от основните идеи на „Салон на галериите” е да постави на дневен ред проблемите на пазара на изкуство и лансирането на млади автори в България.