Видео за красотата на България набира над 1 000 000 последователи за броени часове с новата функция Reels в Instagram

Видео за красотата на България набира над 1 000 000 последователи за броени часове с новата функция Reels в Instagram

0 коментара

Мария Бакалова и Ивет Лалова са сред първите българки, които споделят видеото в своите профили и за по-малко от 48 часа то се превръща в една от най-успешните реклами на страната ни по света.

Автор на видеото е младият фотограф Кристофър Русев, който се завръща в България, за да се развива и твори в нея и за нея.

Има и такива истории. Историята на Кристофър, но не Робин, а Русев започва от малък град в Родопите – неговото родно място, минава през Манчестър, където завършва висшето си образование със специалност „Мултимедия и интернет технологии“ и открива вдъхновението си като фотограф, снимайки героите на града, криволичи през улиците на Лондон, природата на Шотландия, Ирландия и Норвегия, стига до екзотичната Исландия, където живее и снима в продължение на месеци и прави обратен завой, 10 години по-късно, до България и Родопите.

„Повратната точка, както обикновено става, беше случайност – по време на следването ми се озовах на сбирка на една от най-големите общности за фотографи в Англия и до днес - Lens Bible. Тогава се почувствах в свои води, с много готини и различни хора, с които говорехме на един и същ език. Мисля, че това беше момента, в който един бъдещ тогава програмист си каза, че това, което учи в момента все повече губи шансове да се превърне в професията му. „

Кристофър започва да прекарва все повече време сред хора, които споделят страстта му към фотография, с които обменя идеи и енергия, експериментира със сюжети и сценарии докато постепенно открие истинското си вдъхновение – природата. Оттогава пътува непрестанно в търсене на перфектното докосване до нея, което да превърне в кадър.

„Събуждане в 4 часа, за да шофирам 2 часа и да стигна до красиво място, където се чуват само птиците и собственият ми дъх. Да видя как мъглата нежно и внимателно се свлича от скалите, прогонена от сутрешното слънце, да бъда там насаме с всички тези простички места и явления, ме кара да се чувствам жив“.

След като посещава най-желаните за един фотограф дестинации в Европа започва все по-често да се връща в България и през обектива си да открива красивата й страна, онази, за която му се иска да се говори по-често.

Желанието му се сбъдва и то по начин, който го кара сам да не вярва на очите си, през Reels - новата функция на Instagram. Буквалният превод на Reel - е филмова лента, което на езика на Instagram означава кратки видеа, които всеки може да избира дали да живеят във фийд-а на профила му или не.

„ Като човек, който използва Instagram от доста отдавна, бях наясно че ако искам да се възползвам от момента, трябва да съм бърз. Едно от първите видеа, които изгледах онази вечер, беше за Нова Зеландия и си казах защо да не направя такова и за България. Седнах и събрах най-любимите ми кадри от последната една година. Пуснах клипа и още първия час беше гледан от над 6 хиляди души, което за сравнително малък профил като моя си беше доста. В един момент осъзнах че почти всеки един човек, който следвам го е споделил. До края на деня, в който го публикувах вече беше близо до 100 000 гледания. Така видеото започна да води свой собствен живот в мрежата. Няколко дни по-късно получих съобщение от приятелка, че номинираната за Оскар Мария Бакалова е споделила клипа на своето стори, тогава имаше под 300 000 гледания, а аз не вярвах, че това нещо е публикувано от мен. След като Мария го сподели, а след това и коментира, последваха множество споделяния от други известни българи, сред които Ивет Лалова, Димитър Кузманов и така за едно денонощие от по-малко от 300 000 гледания клипа бе видян от над 1 000 000 и стана първият подобен клип в България и за България. За пореден път осъзнах колко могъщи могат да бъдат социалните мрежи и колко трябва да внимаваме, за да ги използваме по предназначение.“

Самият клип започва с любимото видео на Кристофър на язовир Кърджали. То запечатва един перфектен момент рано сутрин след дъжд, миг преди слънцето да се покаже, когато облаците се разотиват и мъглата застава там, където фотографът не си е и мечтал да бъде. Всичко е като по-сценарий. След като заснема видеото с телефона си, оставя всякаква техника настрана и се наслаждава на може би най-приятното сутрешно кафе, което е пил някога.

Останалите места във видеото са от Мальовица, яз. Батак, Смолян, яз. Голям Беглик, Широка лъка, Пампорово, кулата Снежанка, Язовир „Въча“, планинския проход Печинко, Каварна и още, и още.

В момента това първия и единствен български клип в Reels, който има такъв отзвук и е посветен на невероятната българска природа.

Видеото може да видите тук: https://www.instagram.com/p/CMewf3AD5-0

Линк към профила на Кристофър Русев: https://www.instagram.com/ralics