Асен Тасев: „След като започна да рисувам, от вените ми протича акварел”

Асен Тасев: „След като започна да рисувам, от вените ми протича акварел”

0 коментара

Асен Йосифов Тасев – за приятелите Асо! 24-годишен талант с блеснали очи, чар в изобилие и четка, като естествено продължение на ръката. Страстта към изкуството наследява от дядо си по майчина линия, също художник. Роден е в град София. Завършва Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография със специалност фотография. Взема уроци по рисуване при художничката Мария Симова, чиято заслуга е това, което представлява Асен Тасев днес. Завършва изобразително изкуство в СУ "Св. Климент Охридски" с професионална квалификация художник – педагог. Там открива извора, който му позволява да се докосне до всички направления на изобразителното изкуство.

Разкажете ми накратко за себе си?

Като човек съм адски емоционална личност! Мразя лицемерието, лъжата и двуличието у хората, както и лошото възпитание! Живея заради изкуството и изобщо не мога да си представя да се занимавам с нещо друго J

Какво за Вас е изкуство? Какво Ви вдъхновява в работата Ви?

За мен изкуството е всичко! То е навсякъде около нас, необходими са единствено очи, за да го видим през собствения си поглед и индивидуална естетика! Хората са толкова вглъбени в ежедневния битовизъм, че не обръщат внимание на малките детайли и нещата, които ги заобикалят. Вдъхновението си черпя главно от собствената си емоционалност, не всеки път имам желанието да творя, както и не всеки път се получава.

От кога се занимавате с рисуване?

Таланта си да рисувам открих още в ранна детска възраст, в шести клас. Дядо ми също е художник и явно страстта ми към изкуството се отключи по наследство!

Каква част от живота си отделяте на рисуването? Възможно ли е то да погълне човек?

Отделям времето си за рисуване според емоционалното си състояние. Рисувам, когато имам желание за това, не го правя по задължение или на всяка цена, инак няма как да се получи добър резултат. За мен изкуството не е като наркотик, едва ли не да рисувам непрекъснато и да ме е погълнало изцяло! На въпроса ще отговоря с да, може да те погълне, дори имам такива колеги, но лично мен не е успяло!

Четка или молив?

И двете, но предпочитам четката. Дори имам татуирана бамбукова четка за рисуване на ребрата си с надпис „Life for ART!” J

Коя е любимата Ви техника в рисуването? Защо предпочитате нея?

Любимата ми техника в рисуването е акварелът. Определям себе си, като Акварелист. Това е въпрос на емоционално усещане към материала, с който рисува художникът. Казват, че талантът ми е много голям. Особено, когато ми дойде музата. Вярвам им, след като започна да рисувам, и от вените ми протича акварел...

Как се гради кариера на млад художник в България?

Кариера на млад художник в България се гради адски трудно и изобщо във всички сфери на изкуството, но не е и недостижимо. Да си кажем истината – в сферата на изкуството има наложени имена и автори, които много трудно можеш да изместиш!

Голяма част от художниците споделят, че оставят нещо от себе си в изкуството си. Коя част вподеляте в своите?

Може би експресивността и емоционалността си.

Какво определя стила Ви на рисуване?

Емоционалното ми състояние. Харесвам да експериментирам, да правя стилово интересни неща! Дори да рисувам с кафе, което е много интересен и идеален заместител на акварела.

Кой е Вашият идол?

О, много са, и като всеки един творец се уча от най-добрите! Една от най-любимите ми е японската съвременна художничка Yuko Nagayama. Тя е типична акварелистка. Според мен тя прави прекрасни акварели, висш пилотаж на много високо ниво! Смесва модернизъм и реализъм в картините си, типично в неин стил, като много добре спазва акварелната техника. За мен няма по-добър творец от нея, или поне все още не съм видял друг като нея.

Какво целите да покажеш с картините си?

Стил, естетика и емоция, която да докосне зрителя. Въпреки това, в изкуството има една приказка: „две плюс две не винаги е равно на четири”. Различни хора – различни вкусове, не мога, не мисля, че е възможно и не целя да се харесам на всички.

За кого са предназначени картините Ви?

Повечето от картините си съм насочил към приятелите си, някои от тях са плод на емоционалното ми състояние и желание, а други са по желание на клиентите ми.

Какъв е светът през очите на един художник?

Светът, погледнат през очите на художника е адски красив! Ако той има истински очи, през които да види истинската му красота, разбира се!

Какво следва сега? Какви са новите Ви проекти?

Нямам конкретни планове, знам единствено че ще творя, а останалото само времето ще покаже!В момента правя портрети по поръчка – графична рисунка, живопис – акварел, картини пейзажи, натюрморт, абстрактни – всичко по-желание на клиента, независимо от материала. Наскоро изкарах и курс по татуиране, като алтернативен и винаги актуален вариант за правене на изкуство.

Какво пожелаваш на читателите ни?

Пожелавам на читателите най-вече да са много здрави, защото здравето е всичко – нямаш ли го, нямаш нищо! Да бъдат по-усмихнати, по-позитивни и отворени към света.

Благодаря Ви за интервюто! Пожелавам Ви още много професионални успехи!


За повече информация: