Темелко Темелков с портретна изложба В НДК

Темелко Темелков с портретна изложба В НДК

0 коментара

Култов фотограф, доказан професионалист, име във фотографията, което респектира, но и тънък познавач на човешката природа – думи, казани за Темелко Темелков тази вечер в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата (НДК), където беше открита изложба с фотографии от новия му проект NEWSIGHT. Директорът на Двореца Мирослав Боршош откри експозицията, която е част от юбилейното 20-то издание на “Салон на изкуствата”. “Тази изложба е част от усилията на екипа на НДК да кани младите и утвърдени имена в българското изкуство, да им предоставя възможности за реализация на техните проекти”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош.

Авторът благодари на всички, застанали пред обектива му, защото “смелостта да се снимаш от четири страни ти позволява да разбереш по-добре себе си и другите. Темелко Темелков призна, че благодарение на тази изложба e успял да се доближи още повече до истинската същност на хората, които е снимал – голяма част от тях са негови приятели. Накъдето и да тръгне в творческите си търсения, Темелков винаги се връща към портрета. Новият му проект NEWSight е вдъхновен от класическата портретна фотография, но е представен нестандартно.

Портретите в NEWSight изоставят рамките на класическата снимка, закачена върху стената и ги заменят с обемни фотографии на известни и неизвестни личности, изкристализирали до най-истинското си лице. Изборът на автора е субективен и почива на убеждението му, че хората, които е снимал, са автентични по сходен начин. Всеки от тях е сниман от четирите посоки на света - Север (North), Изток (East), Запад (West) и Юг (South), а четирите кадъра са събрани в паралелепипед, експониран в пространството. Зрителят може да се разходи около портретите, за да ги разгледа от всички страни.

Повече за Темелко Темелков
Темелко Темелков е един от най-активните и признати български фотографи, възпитаник на НАТФИЗ, носител на награди за модна фотография. Освен, че снима за някои от най-важните модни списания, той е автор и на рекламни, и музикални клипове, а също оператор и режисьор на филми.