Силен старт на юбилейното XX издание “Салон на изкуствата” с концерта на RED HOT CHILLI PIPERS

Силен старт на юбилейното XX издание “Салон на изкуствата” с концерта на RED HOT CHILLI PIPERS

0 коментара

Директорът на НДК Мирослав Боршош и Крейг Мънро, лидер на RED HOT CHILLI PIPERS дадоха пресконференция преди концерта на гайдарите в зала 1, с който се открива юбилейното XX издание на “Салон на изкуствата”. В концерта ще участват и Валя Балканска с родопските гайди.

“Решихме да избягаме от класическите пресконференции за “Салон на изкуствата”, в които дълго и напоително ви разказваме какво ще се случи. Толкова са много нещата, че заложихме на това да ви срещнем с имената и да ви потопим в събитията, които предстоят през този месец на изкуствата в НДК”, каза Мирослав Моршош.

“Много благодаря на организаторите за всичко, което правят за нас. Успяхме да обиколим София за малко, дори се загубихме с такси, търсейки правилната телевизия тази сутрин, където бяхме изключително добре посрещнати”, заяви Крейг Мънро лидерът на RED HOT CHILLI PIPERS пред медиите. Той сподели очакванията на всички членове на групата тук да открият една заредена с енергия публика, пред която да изпълнят своята музика - “bagrock” - уникално съчетание между поп, рок и традиционна шотландска музика. Според тях няма голяма разлика между българските каба гайди и шотландските такива, но това, което ще се получи като комбинация от двете със сигурност няма да остави публиката безучастна към музикалното съчетание.

Историята на групата започва през 2002 г., когато първите петима ентусиасти решават, че това е тяхното призвание. Тогава, преди 13 години, един от тях забелязва, че когато свири по-съвременна музика в изпълнение на гайда, успява да развълнува публиката повече. Така започва всичко. Сега целта им е да представят едно модерно звучене и да привличат все повече почитатели. Цялата група наброява 30 човека.

RED HOT CHILLI PIPERS разказаха, че всичко постигат с общи усилия и заедно взимат всички решения относно репертоара, който изпълняват. Тази вечер ще направят вариант на “Thunderstruck” (AC/DC) и „Smoke On The Water” (Deep Purple), ще има и гайда – романтика с изпълнената от Селин Дион песен в “Титаник”.

Кулминацията ще бъде общото изпълнение на българските и на шотландските гайдари, което се случва за първи път у нас. Боршош благодари на медиите за това, че са част от живота на Двореца и представи основните акценти в предстоящия XX “Салон на изкуствата”. “Утрешната ни голяма премиера на “Квартет”, която смятам, че в голяма степен ще постави България на реалната световна театрална карта. Това, което Явор Гърдев нарича “филм-спектакъл”, а аз наричам “театър на аватарите”, е нещо, което наистина е ново течение в правенето на театър”, беше категоричен Боршош. “Другият ни голям акцент е една от най-добрите сатири в последните 30 години от живота на обществото ни - “Улицата” през погледа на Теди Москов и прекрасен актьорски състав, начело с Мая Новоселска”, допълни той.

Боршош акцентира върху още няколко важни събития - концерта за 4 рояла, единственият органист, номиниран за “Грами” Камерън Карпентър, поп-операта “Рибарят и неговата душа” по Оскар Уайлд, литературната програма, която ще бъде представена в сряда от 11:00 часа, както и програмата за класическа музика, която утре ще представят лично Веско Ешкенази и Карло Коломбара на специална пресконференция от 10:30 часа в зала 8 на НДК.

Информация за всички събития на ХХ салон на изкуствата http://ndk.bg