Ден на Отворени врати и творчески работилници по керамика в село Чепинци


Ателие „Подкрепа за дебют“ стартира с Ден на отворени врати творческите си работилници в новото си ателие в село Чепинци.

С тях поставихме Началото и на Летен детски творчески лагер, който за сега, ще функционира като съботно-неделен.

Въпреки отпускарския период и горещините, на Поканата се отзоваха 2 баби, чиито внучета са на море - да видят за какво става дума, поздравиха ни за начинанието и си отидоха убедени, че ще се върнат след седмица с внучетата; баба Дани с внучето Каролина, мама Мариета с двете дъщерички Симона и Виктория, мама Софи с дъщеричката Ванеса, татко Станислав с малката Гергана и много мотивираната 9 годишна Антония, престрашила се да дойде сама.

Всеотдайно майсторите керамици Доля и Веселин Андрееви им показаха как се създават красиви и практични глинени изделия по техниките фуршове и с платки. Малките кръжочници попиваха уменията, работиха усърдно и си тръгнаха с първите създадени от тях изделия.

Времето стигна само и за първи урок по декорация на готови керамични изделия (създадени от кръжочници в предишните работилници в Локорско).

Останаха не представени възможностите на майсторката на плетиво Елена Ганева, която ги очакваше до кошничката с прежди, и майсторката на аксесоари от кожа и текстил, дизайнерката Светла Димитрова. Те ще работят с малките таланти в следващата събота.

Децата си тръгнаха уморени, но нетърпеливи за следващата си среща с майсторите в ателието.

Екип и родители се разделихме с пожелание за нови срещи и добро партньорство, за развитие талантите на децата чрез занаятчийското изкуство и за формирането им като Ценители и продължители на тази непреходна традиционна култура.

Слава Хинкова

Ръководител на ателието

Работилниците се организират с подкрепата на Национален фонд „Култура“ (НФК), по проект „ Традициите срещат бъдещето. Любителско изкуство поддържа Живи занаяти“.