Новото арт-пространство в НДК отваря врати на 25 май


Зала 42 е най-новото арт пространство, което НДК открива на 25 май от 19:30 часа. Гостите ще се насладят на джаз концерт на едни от най-известните български музиканти – Веселин Веселинов – Еко /контрабас/ и Милен Кукошаров /пиано/. Двамата ще изпълнят и парчета от съвместния им проект „ImproviSatie“ по произведения на френския композитор Ерик Сати – ярък представител на авангардната музикална сцена на 20 в. На гостите ще бъде поднесен специален арт коктейл „42“, а по масите и стените на залата ги очакват 42-ри страници от емблематични книги, сред които „Пътеводител на галактическия стопаджия“, „Малкият принц“, „Сонетите на Шекспир“, „Махалото на Фуко“ „Невидимите кризи“ и др.

През годините помещението на зала 42 претърпя различни метаморфози, последно беше нощен клуб, но сега зала 42 се вписва в поредицата от нови културни пространства на Двореца, създадени от новия мениджмънт начело с Мирослав Боршош – „Перото“, Театър „Азарян“, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, обновеното кино „Люмиер Лидл“.

Залата съчетава нетрадиционна атмосфера и модулно обзавеждане, което позволява различни импровизации в реорганизиране на пространството за всякакви формати. Уникалната мини-сцена е подходяща за широк спектър от културни събития – концерти, изложби, литературни четения, пърформанси, акции, както и за бизнес – форуми, лекции и обучения. Зала 42 има външен вход, който се намира от страната на едно от знаковите места за срещи в София – пилоните откъм бул. „Витоша”.