Студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски“ бяха отличени в конкурс за млади дизайнери на модно облекло


Прес съобщение на университета

Студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ бяха отличени в конкурса за млади дизайнери на модно облекло, който се провежда в рамките на проекта “CREATIVE HUB”, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ERDF) и от националните фондове за страните, участници в Програмата за сътрудничество Interreg V-A „Гърция – България 2014-2020“.

Участниците се състезаваха в категория „Художествена скица“ – изработване на художествена скица на колекция от 5-7 мъжки или дамски аутфита, придружени от съответните аксесоари с оригинална интерпретация на тема „Минало в бъдещото“.

Жури от петима специалисти и експерти в областта на проектирането, моделирането и производството на облекло оцени творбите на младите дизайнери.

В конкурса бяха отличени студентите Вергиния Никлева, 4 курс, специалност „Мода“, Радостина Илиева, 2курс, специалност „Моделиране, технологии и мениджмънт в шевната индустрия, Тетяна Конторщикова, 1 курс, специалност „Мода“, София Донева, 3 курс, специалност „Мода“, Йорданка Тодорова, 2 курс, специалност „Мода“ и Наталия Димитров, 1 курс, специалност „Мода“.

Сред наградените участници бяха и бившите възпитаници на специалност „Мода“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ Димитрина Николова, Вяра Маринова, Ирина Ваклинова, Милена Нгуен и Йорданка Ангелова.

На церемония, която се проведе в град Сандански, отличените в конкурса получиха своите грамоти. Финалистите получават и 3-дневно групово посещение в Креативния център за мода и дизайн в град Солун, създаден в рамките на проекта, както и обучение за работа със специализиран иновативен софтуер за създаване на модни дизайнерски облекла на базата на новите модни световни тенденции.