С изложба и музикален спектакъл стартира проект „ИЗКУСТВОТО В ДЕЙСТВИЕ”


Проектът е съвместна инициатива на Българската търговско-промишлена палата и „Арт Виза България – медиа и галерия“ и ще популяризира в продължение на 12 месеца творчеството на преподаватели и студенти от два български университета, Югозападен университет „Неофит Рилски” и Нов български университет (НБУ). Идеята на новата инициатива бе представена от председателя на БТПП Цветан Симеонов и подкрепена от ректора на Югозападния университет проф.  д.н. Иван Мирчев. Двамата дадоха старт на „Изкуството в действие”, като прерязаха символична лента, с която откриха изложбата от 27 творби на 4 преподаватели от Факултет по изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград. Общата изложба на художниците застъпва различни техники и експерименти, картините могат да бъдат разгледани до 2 май в галерията на Палатата. Всичко се продава, като приходите ще са изцяло за творците.

Откриването бе превърнато в музикален спектакъл от проф. Анелия Янева и доц. Мария Блажева - преподаватели във Факултет по изкуствата на благоевградския университет, които показаха симбиоза от хореoграфия, мода и танц. Общо на 12 изложби академично изкуство в действие под надслов - „Модерно изкуство за модерни хора”, всяка с продължителност 1 месец, ще бъде домакин БТПП.

В проекта преподаватели и студенти от департамент „Изящни изкуства” на НБУ и от Факултета по изкуствата на Югозападния университет ще реализират своята съвременна визия  за създаване и показване на изкуство, като презентират пред бизнеса най-добрите свои творби и идеи през пърформънси, артинсталации, студентски спектакли, модни събития и др. специални събития. Амбицията на най-голямата работодателска организация на България е да бъде сцена за съвременното изкуство и да показва най-добрите му образци пред българска и чуждестранна търговска публика.