Нона Титирякова: Да изиграеш труден персонаж е като да си безнадеждно влюбен в някого

Нона Титирякова: Да изиграеш труден персонаж е като да си безнадеждно влюбен в някого

0 коментара

Нона Титирякова е позната на театралната сцена с ролите си в постановките ”Напразни усилия на любовта”, „Новите приключения на Житената Питка”, “Кучета”, „Любовта към трите портокала”, “Happy people”, „Хубавото лошо време” по „Бурята” на Шекспир и „Оркестър без име”. 26-годишната актриса оставя своя отпечатък и в киното, с имена като „Възелът” и „Изпуснати думи”, в който си партнира с Койна Русева и Георги Вачев. На музикалната сцена се изявява с буйни танци в клипа на Карлос Бауте към песента „Colgando en tus manos”. Самодейната сцена познава Нона с участията й в “Как Писар Тричко взе царкиня Кита”, “Има ли смисъл да утепаме мечка”, “Радини вълнения”, “Историите на Чудомир”, “Новият ученик” и “Бомба в училище”. По време на обучението си играе в постановките „Покана в замъка”, „Анатомия на Паяжината”, „Двубой”, която трупата изиграва и на истамбулска сцена, и други. В последно време младата актриса се занимава с дублаж на филми и сериали. В момента озвучава няколко персонажа в сериала „Гимназия Тауър”. Титирякова завършва „Икономическа информатика” в СПГ „Атанас Буров”, след което пренасочва интереса си към актьорското майсторство. Висше образование получава от ПУ „Паисий Хилендарски” – специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър”. Страничните й интереси са почти неизброими. Тя е спортна натура, дванадесет години се е занимавала с народни танци, печелила е четири републикански първи места по тенис на маса, като също тренира и фехтовка.

Нона Титирякова през моите очи:

Хамелеон на сцената, хамелеон в живота. Най-точният начин да бъде описан този вихър от емоции, наречен Нона Титирякова. При първия отправен поглед забелязах две изключително магнетични очи. Асимилирах точно за секунда, вдигнах изумения си взор към тях за втори път. Ахнах, та те са различни! Тя се усмихва чаровно и леко срамежливо, явно свикнала на тази реакция, след което заговаря, галейки ухото като с пухено перце. Няма друга възможност, просто те оставая запленен. Да призная, на моменти забравях да асимилирам това, което ми казва, прекалено бях заета да слушам самия глас, но все пак бях на работа – стегнах се, хванах „перото” и сега имам възможността да Ви предавам едно интервю, взето с изключително удоволствие.

Коя е Нона Титирякова извън сцената?

Нона си „краде” по малко от всички нейни роли. (смее се –б.а) Взела съм си това, което искам за себе си. Образите са като запознанства – ако искаш да я изиграеш добре, трябва да познаваш много добре героя си, да опознаеш добрите и лошите му качества. След всяка роля взимам за себе си нещо, което ме е впечатлило и, поглеждайки се от страни, вече от името на образа си, се старая да „изчистя” това, което не ми харесва в мен самата. Любвеобилна съм. Обичам близките и приятелите си, обичам мъжа до себе си. Умея да ценя искреността, аз съм мечтател.

Изучавала си счетоводство и актьоско майсторство, защо избра две напълно противоположни професии? И кое е нещото, което те накара да предпочетеш актьорската игра?

Уважавам и двете професии, уважавам и тяхната сложност. Избрах това, което ме прави по- щастлива. Просто следвам мечтите си… а аз имам много. (смее се – б.а)

Лесно ли се пробива на българската сцена? Има ли хляб в българското изкуство?

Никак не е лесно. Въпрос на шанс. Все още не съм постигнала до край това, което искам за себе си. Попитай ме пак след няколко години. (смее се – б.а) Аз ще се боря! Смятам, че си струва.

Кой е най-големият ти успех за теб самата?

Най- големият ми успех предстои. Радвам се искрено на всеки малък успех до момента, постигнах го сама.

Останах изумена, когато за първи път те чух да изнасяш монолог. Как успяваш да придаваш на гласа си толкова различни звучения за толкова кратко време?

За мен това не е нещо фантастично. Правя го с удоволствие и лекота. Странно ми е, когато някой се изумява, това ме радва. Обичам да работя с гласа си.

Кино или театър?

Много са различни. В театъра няма нищо по–прекрасно от това да усетиш как владееш публиката емоционално, да усещаш енергията им. Това е неописуем адреналин. Киното, това е съвсем друга магия. Друг свят. Пожелавам си и двете.

Коя е най трудната роля, която ти се е налагало да изиграеш?

Най- трудната? Хм. Аз обичам трудните роли! Да изиграеш труден персонаж е като да си безнадеждно влюбен в някого и да се опитваш да направиш всичко, за да привлечеш вниманието му, да му влезеш под кожата.

Имаш ли мечтан образ, който би искала да изиграеш на сцена?

Всеки следващ образ. (смее се – б.а) Мечтан… може би този, който ще ме накара да изляза от своята кожа напълно. Нещо, което изобщо няма нищо общо с мен.

Кой е твоят идол?

Силните, положителните и борбените хора! Няма значение в каква сфера се изявяват!

Озвучаваш няколко героя от сериала „Гимназия Тауър”. Как успяваш да разграничиш гласа си зад толкова много лица?

Страшно ми харесва. Дублажа не е лека работа, но е невероятно. Чувствам се прекрасно в студиото. Влюбвам се във всеки образ. Няма значение дали е добър или лош… те стават част от мен. (смее се – б.а)

Какво би пожелала на читателите на „Предприемач”?

Мечтайте! Борете се! Усмихвайте се повече! Обичайте себе си и тези, които го заслужават. Радвайте се на малките неща, те водят след себе си голямото щастие и „предприемайте” лудории от време на време.