Чипровските килими вече са под закрилата на ЮНЕСКО


Заслуженото признание дойде след обединените усилия на науката , в лицето на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - проф. Мила Сантова, гл. ас. д-р Ива Станоева и гл. ас. д-р Миглена Иванова, със съдействието на читалище "Петър Богдан 1909" и община Чипровци, по поръчка на Министерството на културата.

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, единодушно вписа вчера ( 27.11.2014г) в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство, предложената от България кандидатура „Традицията на производство на Чипровски килими”.

Тъкането на Чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа. След Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009). Чрез вписването в Световната листа, известният български килимарски център получава световна видимост, достойна за качествата на неговата килимарска продукция. И от нас, като общество, зависи как ще се възползваме от тази изключителна възможност за опазване и развитие на тези уменияпривличане на туристи, за развитието на този красив край, който далече преди Възраждането имаше своето светско висше училище ( 1624 г).

Тъкането на вертикален стан е древна форма на тъкачна техника, на която и до днес, тъкачките в Чипровци тъкат своите шедьоври. Традицията се предава в семействата по женска линия - от баба на майка и на внучка. Освен в семействата, в Чипровци се учат да тъкат и в организирани към училището ( бившата Национална гимназия по приложни изкуства, добре оборудвана за тази цел) и от читалището, групи за тъкане и багрене с естествени багрила. С радост ще цитирам и нашият скромен принос за популяризиране на това древно изкуство – на сдружение ‘Подкрепа за дебют” и издание ПРЕДПРИЕМАЧ- двудневните работилници, за учене чрез работа, в базата на училището в Чипровци, които организирахме със студенти по приложни изкуства. На прикачените клипчета са майсторките Юлка и Сийка, които не само с отдаденост предават своя занаят на студентите, но ги запознават и с традиционните обряди и песни.

Повече за този древен и прекрасен занаят на сайта на община Чипровци: http://www.chiprovtsi.bg