СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ (СХАФ) гостува на НДК

СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ (СХАФ) гостува на НДК

0 коментара

Той ще бъде открит на 28 април 2016 от 18.30 ч. на Полуетаж-Запад и ще продължи до 17 май. Пространството на Двореца е предизвикателство за художниците, участващи във фестивала, създали произведенията си специално за изданието. Съвместно с утвърдени български и чуждестранни автори с тази творческа задача и по покана на Даниела Тодорова, куратор на СХАФ 2016, участват и студенти от НХА и СУ „Св. Климент Охридски”. В рамките на фестивала ще бъде представена и гостуваща изложба на членове на IAPMA (Световната асоциация за хартиено изкуство), посветена на 30-годишнината от създаването на Асоциацията. Предвижда се след София изложбата да обиколи още 15 музея по света.

Друг акцент от богатата програма на фестивала е дискусията на тема „Трансформация в пространството”, на която ще бъдат представени всички проекти лично от авторите и обсъдени с участниците. Поканата за участие в дискусията е отворена към художници, архитекти и дизайнери, които се вълнуват от темата. На 5 май 2016 г. експертен екип на Двореца ще обяви най-добрия проект, свързан с трансформация на пространството. Предният ден – на 4 май, Лаура Бехар от Израел ще представи Световната асоциация за хартиено изкуство (IAPMA), а гостите на фестивала ще могат да посетят и лекцията на тема „Влияние на хартиеното изкуство в днешно време”.

По традиция СХАФ включва в програмата си и представяне на техники, биеналета и професионални форуми за хартиено изкуство, свързани със страни с вековна традиция и познания в естетиката на това изкуство. На 11 май в НДК, по време на откриването на 21-то издание на „Салон на изкуствата”, СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ ще предложи на почитателите на хартиеното изкуство разходка по емблематичната "ХАРТИЕНА УЛИЦА" и възможност за среща с много творци. По време на тази разходка (от 12.00 до 18.00 ч.) всеки ще може да участва в създаването на произведения от хартия. На място ще бъдат демонстрирани различни техники, а темата за градските пространства и техните обитатели ще бъдe разгърната от изложбата на младия фотограф Владимир Добрев - „Площадите в мен”.

За повече информация: www.amateras.eu и на http://ndk.bg/event