Две нови книги в помощ на борбата с тютюнопушенето бяха представени в НДК


В рамките на благотворителен концерт в чест на 15 години от началото на кампанията“ За живот без тютюнев дим“, известният пулмолог д-р София Ангелова, инициатор и организатор на кампанията, представи книгите си „Тютюнопушене - последици и лечение“ и „Наръчник за пушача“.

Монографията „Тютюнопушене - последици и лечение“ е предназначена за лекари и представлява преработен и съкратен вариант на дисертацията на д-р София Ангелова..В книгата са отразени същността на тютюнопушенето и последиците от него върху целия човешки организъм. Разгледана е и никотиновата зависимост„никотинизъм“ като самостоятелна нозологична единица и методите за лечението й.

Книгата за масовия читател “ Наръчник за пушача“, е „кръстена“ от пациентите-пушачи на д-р Ангелова, след проведено допитване от нея за заглавие на книгата. Книгата съдържа научни доказателства за вредата от тютюнопушенето, анализ на въздействието на тютюневия дим върху на различните органи, различните възможности за лечение на никотиновата зависимост. В книгата са публикувани и споделени преживявания на многото отказали се от цигарите вследствие на съвместните им усилия с д-р Ангелова, вече бивши пушачи. Част от тях бяха наградени с грамоти от Национална асоциация за профилактика на белодробните борлести.

По време на благотворителния концерт“ За живот без тютюнев дим“, в който участваха рекламните лица на кампанията-Кристина и Михаил Белчеви, Хайгашот Асасян, група „Спектрум“, децата от формация“ Мечо пух“, младата певица Натали Ангелова, музикантите Деян Василев и Руслан Драмчев и студентката Ина Дюлгерова, Национална асоциация за профилактика на белодробните болести награди с грамоти и медиите, които обективно са отразявали кампанията.

За автора:

Д-р София Ангелова е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и иглотерапия и лазерпунктура.Завършила е медицина през 1982г. с Хипократов медал. Председател е на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.Завеждащ кабинет за борба с тютюнопушенето, където успешно прилага познати в световната и българската практика, методи за борба с никотинизма.

Две нови книги в помощ на борбата с тютюнопушенето бяха представени в НДКДве нови книги в помощ на борбата с тютюнопушенето бяха представени в НДКДве нови книги в помощ на борбата с тютюнопушенето бяха представени в НДКДве нови книги в помощ на борбата с тютюнопушенето бяха представени в НДК