Брой 2 2017

Националният икономически съвет (НИС) да инициира премахване на класовете за прослужено време, поискаха от АИКБ

Това предложение направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на работна среща с министъра на икономиката Теодор Седларски, който е и председател на НИС, . На срещата присъстваха още заместник-министърът Лъчезар Борисов, главният секретар Владимир Туджаров на Министерство на икономиката, както и членове на Управителния съвет и представители на браншови организации, членуващи в АИКБ.

0 коментара

Бизнесът изпитва глад за квалифицирани кадри

Неудовлетворителната оценка на работодателите от знанията на завършилите висше образование в България е от анкета на БТПП сред членовете на Палатата. Основните пропуски в образованието на младите хора, според представителите на бизнеса, са в професионалните умения и в уменията за работа в екип. На следващо място близо 33% от фирмите считат, че на младите хора им липсват езикови знания, а според 31% и на предприемаческо мислене.

0 коментара

НоваториТЕ, четвъртък, 23 февруари

НоваториТЕ е ежемесечно предаване за технологии, което събира историите на български предприемачи от целия свят и разкрива движещите сили зад успеха на техните компании. Всеки епизод разказва за една конкретна индустрия през перспективата на успешни български предприемачи в нея.

#гост

0 коментара

Работна среща с ръководството на ГЕРБ

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) проведе работна среща с ръководството на ГЕРБ, на която ще бъдат представени приоритетните за АОБР теми за социално-икономическото развитие на страната във връзка с провеждането на предсрочни парламентарни избори на 26 март 2017 г. На срещата от страна на ГЕРБ ще присъстват Томислав Дончев, Делян Добрев и Владислав Горанов.

От страна на АОБР участие ще вземат:

0 коментара

Безработицата през януари е 8,2%

Това е най-ниското й равнище през този месец от 2010 г. В сравнение с януари 2016 г. безработицата се е понижила значително – с 2 процентни пункта. Спрямо декември миналата година показателят се е повишил с 0,2 процентни пункта.

Броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда през януари е 269 749. Той нараства с 3.3% спрямо предходния месец, но в сравнение с януари 2016 г. броят им съществено намалява – с 64 821 лица или 19.4% по-малко.

0 коментара
1596.jpg

Стартира Международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО“

34-та Международна туристическа борса В Интер експо Център представя над 350 туристически компании от над 20 страни, които демонстрират актуални оферти за пътешествия и почивка. Съизложители са 20 общини и туристически сдружения. За първи път в събитието се включват туроператори от Грузия, Малдивите, Албания.

0 коментара

МОН представи план за решаване на проблемите, констатирани от одита на ЕК

В писмо до МОН от края на миналата седмица, Европейската комисия (ЕК) критикува управлението и изпълнението на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР). Докато не бъдат отстранени, констатираните от одита на ЕК през октомври 2016 г проблеми, ще бъдат замразени междинните плащания по проектите.

0 коментара

Работна среща на министър Стела Балтова с туристическия бизнес

Балтова представи приоритетите в работата си пред близо 30 организации и компании от сектора. Тя заяви, че нейният екип ще положи максимални усилия, за да осигури нормално функциониране на бизнеса, като съдейства да се реализират приоритетите на служебното правителство. „Географски светът не се е променил, но стана малък за различните видове бизнес и днес отбелязваме все по-активното навлизане на дигиталните технологии, които мултиплицират туристическите услуги.

0 коментара

Започна прием на заявления за контрол на вредителите по трайните насаждения

Държавен фонд „Земеделие“ започна прием на заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на част от разходите на земеделските стопани, за закупуване на продукти за растителна защита на трайни овощни насаждения, ягоди и малини през зимния период за 2017 година. Срокът за подаване на заявленията за подпомагане на борбата с вредителите, в периода след преминаването на студовете, до набъбване на пъпките, е до 2 март.

0 коментара

АОБР представи приоритетите си за 2017

Осигуряване на човешки ресурси за икономиката; подобряване на бизнес средата за повишаване на конкурентоспособността на българските производители; подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС и развитие на капиталовия пазар - са четирите ключови направления, по които ще работи Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) през 2017 г.

0 коментара