Националният икономически съвет (НИС) да инициира премахване на класовете за прослужено време, поискаха от АИКБ


Това предложение направи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на работна среща с министъра на икономиката Теодор Седларски, който е и председател на НИС, . На срещата присъстваха още заместник-министърът Лъчезар Борисов, главният секретар Владимир Туджаров на Министерство на икономиката, както и членове на Управителния съвет и представители на браншови организации, членуващи в АИКБ. „България е единствената държава в ЕС, в която има добавки за прослужено време при това в частния сектор, докато за държавния те бяха премахнати преди няколко години. Това е пряка намеса на държавата в определянето на заплатите в частните предприятия“, заяви Васил Велев. „Не искаме да намаляваме сегашните заплати, ще запазим брутните възнаграждения, като включим добавката за прослужено време в основната заплата, но оттук нататък, роля трябва да играят квалификацията и резултатите от труда, а не годините престой в едно предприятие“, посочи Бойко Недялков, член на УС на АИКБ.

Министър Седларски посочи, че предложението на АИКБ за въвеждане на държавни стипендии за дефицитни технически специалности срещу ангажимент на стипендиантите да се реализират в страната за определен период от време е пазарно ориентирано и резонно. „Бизнесът е готов впоследствие да предложи работа и да поеме изплащането на стипендиите на тези студенти“, посочи Васил Велев. И допълни, че е необходимо да се улесни и вносът на работна ръка от страни извън ЕС на базата на двустранни спогодби.

По време на срещата бяха поставени и въпросите за по-засилен контрол върху електротехническите и електронните уреди на пазара, защото се увеличава наличието на опасни продукти-менте, проблемът с необходимостта от засилване на капацитета на звеното за оценяване на проектите, кандидатстващи за финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, както и въпросът за необходимостта от промяна в европейската дефиниция за малки и средни предприятия.

Повече за срещата на http://bica-bg.org