Брой 2 2016

Стартира националният кръг на състезанието "Стани стипендиант на ЧЕЗ" в направление "Икономика"

ЧЕЗ ще определи победителя сред първите три проекта, събрали най-много гласове в онлайн гласуването на stipendiant.com. С бизнес проекти в онлайн гласуването се състезават дванадесетокласниците Анелия Атанасова от ПГИ „Иван Илиев“ гр. Благоевград, Димитър Стойков от ПГ „Проф.

0 коментара

БФБЛ връчи своите Годишни награди за отговорен бизнес 2015

Вече са известни победителите в най-престижния конкурс за корпоративна отговорност. Българският форум на бизнес лидерите за 13-и път връчи своите Годишни награди за отговорен бизнес на официална церемония. в шестте категории: „Инвеститор в обществото”, „Инвеститор в знанието”, „Инвеститор в човешкия капитал”, „Инвеститор в околната среда”, „Маркетинг, свързан с кауза” и „Най-добра социална политика на малко или средно предприятие”, както и на специалната награда „Engage”.

0 коментара

1.5 милиона лева за застраховане на селскостопанска продукция

Заявления за участие в схемата ще се приемат от 21 март 2016 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2016 г. Бюджетът за 2016 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е 1.5 млн. лева, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

0 коментара

Верига хотели в Испания и на остров Крит набират аниматори

Кандидати за работа през летния сезон набира за четвърта поредна година голямата верига хотели „Iberostar”. Търсят се аниматори-танцьори, фитнес аниматори, детски и спортни аниматори за работа в испанските и гръцките хотели. Заетостта е от май до октомври. Всички кандидати за Испания трябва да имат опит като аниматори. Това условие не е задължително при кандидатстване за хотелите на остров Крит, Гърция.

0 коментара

Връчиха „Наградите на БАИТ 2015“

На официална церемония в София Тех Парк, бяха отличени победителите в отделните категории от Конкурса „Наградите на БАИТ 2015”. Президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж беше събитието, връчи Специалната награда на Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския Университет "Епископ Константин Преславски" и ръководител на Школа по математика и информатика А&Б – Шумен.

0 коментара

Меморандум за разбирателство в сферата на селското стопанство подписаха България и Кипър

България и Кипър задълбочават сътрудничеството в областта на земеделието. Това предвижда Меморандум за разбирателство в сферата на селското стопанство и развитието на селските райони, който подписаха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и министърът на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Република Кипър Йоргос Лакотрипис. Документът бе парафиран в присъствието на президентите на Република България Росен Плевнелиев и на Кипър Никос Анастасиадис.

0 коментара

АЗ набира кандидати за селскостопанска заетост в Португалия и Дания

Работодателят е компания Greenpeas Entreprise, която е най-големият производител на десертен грах в Дания. От две години компанията е разширила производството си и в Португалия, поради което се набират повече работници за работа и в двете държави. Заетостта в Португалия започва в края на март и продължава до юни, след което работниците, които са показали лоялност и продуктивност и които желаят, заминават за същата работа в Дания. Заетостта там е от юни до септември.

0 коментара

Над 275 000 клиенти на ЧЕЗ предпочитат електронни фактури

Чрез избора на електронната фактура, те дават своя принос и към опазването на околната среда. Отказвайки се от хартиена фактура, те спестяват по 6.6 млн. листа хартия на година и спасяват от изсичане по 825 дървета. Изборът на електронна фактура е изключително удобство за клиентите, спестява време и дава възможност за лесно и удобно контролиране на разходите. Електронната фактура е валиден, електронно подписан данъчен документ и е напълно идентична с хартиената.

0 коментара

БТПП намали над 5 пъти таксите за издаване на сертификати за форсмажор, свързани с блокадата на границата ни с Гърция

Във връзка с блокирането на гранични пунктове на българо-гръцката граница поради продължаващите протестни действия на гръцките фермери и недопускане преминаването на товарни автомобили, в БТПП постъпват искания за издаване на сертификати за форсмажор, с които българските фирми се освобождават от отговорност за забава в изпълнението на сключени договори с партньори от България или от чужбина.

0 коментара

Над 200 молби за подпомагане на деца са постъпили в „Българската Коледа“

Благотворителната кампания 2015-2016 година събра близо 2,4 млн. лв. Фокусът на инициативата през 2015-2016 година е подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение.

0 коментара

АИКБ очерта визията на бизнеса за приоритетите в образователната реформа

Това стана по време на дискусия на Националния съвет (НС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) с представители на Министерство на образованието и науката.

0 коментара

Фармацевтични фирми са готови да финансират включването на студенти и специализанти в научни екипи

Това стана ясно по време на дискусионната среща „Научноизследователски приоритети и проекти в сферата на фармацевтичната индустрия и публично-частното партньорство“, проведена по инициатива на Министерството на образованието и науката и с домакинството на Българската генерична фармацевтична асоциация.

0 коментара

ДФЗ започна прием на заявления за Държавна помощ по две схеми за компенсиране на пропаднали площи

От 15 февруари до 2 март в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ се приемат заявления по схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015. Финансовият ресурс по схемата е в размер на 6 млн. лева. 4 196 400 лв. са предвидени за пропаднали през 2015 г. площи.

0 коментара

Агенцията по заетостта набира 60 младежи за професионално обучение в Германия

АЗ набира 60 младежи на възраст от 20 до 27 г. за платено 3-годишно професионално обучение в германските провинции Хесен и Тюрингия в рамките на програмата „Работата на моя живот” (MobiPro EU). 30 младежи ще се обучават по специалността „пътен строител” и по 15 младежи - по специалностите „строител - бетон/стоманобетон” и „строителен дърводелец”.

0 коментара

Корпоративната етика e гаранция за качество на продукта или услугата

Тя има пресечни точки с всички нива и направления в компанията. Tова стана ясно по време на организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) конференция "Корпоративна етика" - Комплайънсът като средство за подобряване на бизнес средата.

0 коментара

Вече са известни номинираните в отделните категории за „Наградите на БАИТ 2015“

Кампанията и церемонията се провеждат под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. До крайния срок за регистрация 12.01.2016 г. бяха подадени 146 кандидатури от 108 личности, институции и компании. След гласуването на журито вече са известни и номинациите в отделните категории.

0 коментара

Домът на виното отворя вратите си за ценители на 14-ти февруари

На 14-ти февруари, от 11 до 18 часа, най-старата и единствена винарска изба в София - Домът на виното, ще отвори широко вратите си за всички ценители и любители на виното, за влюбени двойки и влюбени в живота хора. В Деня на отворените врати столичани ще имат възможността да се докоснат до историята на винопроизводството в България и да дегустират, абсолютно безплатно, избрани български вина.

0 коментара

ДФЗ намали лихвите, от 5 на 4 процента, за новите кредити в селското стопанство

С решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ годишният лихвен процент за новоотпусканите кредити е намален от 5 на 4 процента. Облекчените лихвени условия ще се прилагат по три инвестиционни схеми за кредитиране.

0 коментара

Двустранна Спогодба за социална сигурност подписаха България и Черна гора

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и вицепремиерът и министър на външните работи и европейска интеграция на Черна гора Игор Лукшич подписаха днес двустранна Спогодба за социална сигурност, с която се гарантират социалните права на лицата, работили или работещи в двете страни.

0 коментара

Над 130 заявления за преструктуриране и конверсия на лозя

В определения период за прием на заявления за финансова помощ по мярка “Преструктуриране и конверсия на лозя” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. бяха подадени 132 проекта със срок за изпълнение 2016 - 2018 г. Заявената финансова помощ е в размер на 60 662 483 лева.

0 коментара