Връчиха „Наградите на БАИТ 2015“

Връчиха „Наградите на БАИТ 2015“

0 коментара

На официална церемония в София Тех Парк, бяха отличени победителите в отделните категории от Конкурса „Наградите на БАИТ 2015”. Президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж беше събитието, връчи Специалната награда на Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменския Университет "Епископ Константин Преславски" и ръководител на Школа по математика и информатика А&Б – Шумен. Тя е подготвила едни от най-добрите състезатели по програмиране в България, и е създател е на уникална методика за обучение по програмиране за начинаещи, известна като „Спираловиден подход в обучението по програмиране“. На базата на тази методика са издадени две книги, които в момента се използват от всички български школи за подготовка на състезатели.

В речта си президентът Росен Плевнелиев апелира за ефективно прилагане на електронните решения при обществените поръчки: “Нима българските граждани отдавна не очакват пълна прозрачност в управлението на обществения ресурс. Ами сложете всички обществени поръчки на сайта, няма нужда да ги пускаме, да ги спираме и пак да ги пускаме, когато те могат да бъдат прозрачни за всички винаги и по всяко време.“ Държавният глава подчерта също, че българският ИКТ сектор е водещ в региона. Затова държавата трябва да отвори вратите си за неговите представители и да обяви информационните и комуникационните технологии за стратегически отрасъл за страната. Президентът припомни, че ИКТ секторът у нас вече е разкрил 17 500 работни места, като се очаква те да бъдат удвоени през следващите няколко години. „Това е перспектива и мотив на младите хора да останат в България", каза Росен Плевнелиев и отново посочи, че българските ИТ-специалисти са едни от най-добрите в света.

5-тото издание на „Наградите на БАИТ“ се проведе в рамките на кампанията eSkills for Jobs 2015-2016, която цели да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на електронните им умения и е насочена предимно към младежите на възраст между 15 и 25 години. Инициативата е част от усилията на Европейската комисия (ЕК) за адаптиране на европейската икономика към новата цифрова реалност. Проектът се реализира едновременно в 24 държави на ЕС, като БАИТ е изпълнител за България.

На национално ниво инициативата обединява 9 eSkills посланици, сред които евродепутатът Ева Паунова, вицепремиерът Ивайло Калфин, проф. Николай Денков, заместник-министър на образованието и науката, Анна-Мари Виламовска, съветник в президентството, както и представители на бизнеса. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който е и посланик на електронните умения, връчи отличието в категорията Корпоративна и социална отговорност, която тази година в контекста на инициативата eSkills for Jobs е под формата на поощрителна награда за Програмиста АД. Младата компания от Пловдив за по-малко от 3 г. от създаването си, успява да увеличи персонала си от 3 на 140 души, като същевременно отделя ресурс за обществено отговорна дейност - като повишава квалификацията на служителите си, участва с преподаватели в ИТ обучения, подпомага специализирани национални школи и университети за наука и технологии. Евродепутатът и посланик на eSkills for Jobs Ева Паунова връчи Образователната награда на младежите от Враца Софтуер Общество. Регионалната образователна инициатива, която успява да проведе безплатен 9-месечен обучителен курс с 60 курсисти ,10 от тях вече работят, както и редица курсове за ученици в средните училища ( в условията на висока безработица сред младите хора, висок процент на икономически емигранти в работоспособна възраст и липсата на квалифицирани кадри ), в рамките на 2015 г. Младежите вече са привлекли и 2 ИТ компании, които дават възможност за работа на курсистите.

Наградите в останалите категории връчиха зам.министрите на образованието проф. Н. Денков и проф. К. Костадинов, също и Валери Борисов, заместник- министър, МТИТС. Освен статуетките и грамоти, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании, членове на БАИТ. Конкурсът и церемонията за връчване на „Наградите на БАИТ” за 2015 г. се проведоха със специалното участие на Община Пловдив

Повече за останалите наградени – на www.bait.bg