Награда на Германската икономика в България


Бер-Хелла Термоконтрол, Скейл Фокус и Лидл България спечелиха Наградата на Германската икономика в България.

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за дванадесети път фирми, допринесли през последните дванадесет месеца за развитието на българо-германските икономически отношения. Церемонията се състоя в Софийската опера и балет. Наградата се връчва в три категории и се присъжда за постижения през 2015 г. Общо 24 предприятия бяха номинирани. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели Бер-Хелла Термоконтрол. Заместник-министърът на икономиката Любен Петров и президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара Тим Курт връчиха статуетката „Слава“ от скулптура Александър Пройнов на Мартин Ниланд, изпълнителен директор на Бер-Хелла Термоконтрол. В категория „Голямо предприятие“ за Наградата на Германската икономика се съревноваваха девет компании.

Бер-Хелла Термоконтрол откри през май 2015 г. завод за производство на автомобилни части и център за развойна дейност в България. Сред клиентите на компанията са почти всички големи автомобилни производители като Daimler, BMW, Audi, както и производители в областта на товарни автомобили MAN, Volvo, Scania. Инвестицията на Бер-Хелла Термоконтрол в България към днешна дата възлиза на 50 млн. лева, за което получи сертификат за инвеститор „Клас А“. През 2015 г. фирмата реализира продажби на стойност 20 млн. евро.

В категория „Малко и средно предприятие“ за Наградата на Германската икономика се съревноваваха шест компании. Наградата в категория „Малко и средно предприятие“ получи Скейл фокус. Заместник-посланикът на Германия в България д-р Петер Колб и д-р Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха наградата на Виктор Билянски, технически директор на Скейл фокус. През 2015 г. фирма Скейл Фокус изгради екип от 250 служители, което представлява ръст спрямо 2014 г. от над 60 %. Скейл Фокус отвори офис в Мюнхен, като планира в следващите три години инвестиции от 1 млн. евро. Приходите от Германия за 2015 г. спрямо 2014 г. бележат ръст от над 33 %.

В т. нар. „отворена категория“ по традиция наградата се присъжда за успешни проекти, иновации, ангажираност в социални дейности. 10 фирми и други организации бяха номинирани. Отличието в „отворената категория“ получи Лидл България. Франк Янсен, изпълнителен директор на Сибанк, и Рамон Харпс, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха наградата на Любомир Хърсев, управител на Лидл България. През 2015 г. Лидл България приключи успешно проект на подготвителните работи и обучение на участници в двугодишен мащабен HR-проект „Развиваме се заедно с управителите на филиали“. Oбщо ангажираните в проекта служители са 115, а разходите по него за 2015 г. са над 200 хил. лв. Сред проектите на компанията са още: Зелена линия Витоша и Вело алея – Безплатни автобуси, за пътници и велосипедисти през летния период до Витоша, „Операция Плюшено мече“ с инфраструктурни разходи в различни общини (изграждане на детски площадки, паркове и озеленяване) в размер на 361 хил. лв.

Победителят във всяка една от категориите беше определен от жури от представители на Германската агенция за инвестиции и търговия Germany Trade and Invest, Българската агенция за инвестиции, Института за пазарна икономика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, медиите, ГБИТК и Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК.

Още информация и снимки от церемонията на http://bulgarien.ahk.de

Статуетката „Слава“ е на скулптура Александър Пройнов, Фотографии: Кирил Николов