БТПП напомня на бизнеса за сертификста за форсмажор

БТПП напомня на бизнеса за сертификста за форсмажор

0 коментара
2034.jpg

БТПП напомня на бизнеса за сертификста за форсмажор

Българската търговско-промишлена палата приветства бързата реакция на управляващите на нашето писмо № 167 от 08.03.2022 г., с което поискахме в спешен порядък да бъде издаден акт на МС/Министерството на икономиката или/министерство на външните работи, констатиращ войната в Украйна, което е класически случай на наличие на форсмажор..

В яисмото , подписано от председателят на Палатата Цветан Симеонов, се казва:

„Продължаващите военни действия на територията на Украйна предизвикали тежка икономическа, хуманитарна и социална криза, доведоха до сериозни проблеми при осъществяването на международния стокообмен и до неизпълнение или забава в изпълнението на вече сключени външнотърговски договори.

И войната, и санкциите, наложени от държавни органи са събития от извънреден характер, които не са могли да бъдат предвидени по време на сключване на договора, и в търговската практика се приемат за неопределима сила (форсмажор).

БТПП издава документът- сертификат за форсмажор, в съответствие с международната практика и в качеството си на независима организация член на Международната верига на търговските палати, на МТК- Париж, Европалати-Брюксел и др. международни организации и институции.

При издаване на сертификати за форсмажор Палатата се основава на официален документ, издаден от компетентен държавен орган - правителствен, министерски или общински акт, доказващ вида на форсмажорното обстоятелство, периода/продължителността му и др. Напоследък, добър пример за това са заповедите на министерството на здравеопазването, налагащи различни забрани и ограничения по време на пандемията от Ковид- 19, които бяха своевременно публикувани и улесниха уреждането на отношенията между партньорите по засегнатите договорни отношения.“

Напомняме на всички компании, които възнамеряват да уредят отношенията си със свои партньори, че следва незабавно да ги уведомят за забава/неизпълнение на сключени договори, което се дължи на войната в Украйна и свързаните с това ограничения.

Подробности на процедурата за издаване от БТПП на сертификати за форсмажор може да намерите на сайта на БТПП линк https://www.bcci.bg/tradereg-FMsertif-bg.html