България се налага като център на развойна дейност в Европа


Това обяви Румен Симов, началник на отдел „Мерки за интернационализация провеждани в чужбина“ в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по време на международната конференция за дигитални иновации WEBIT.APAC 2016, която беше открита в Сингапур.

Румен Симов представи възможностите на ИКТ бизнеса в България пред 300 от участниците на WEBIT.APAC 2016, с цел насърчаване на износа на българските малки и средни предприятия. Той отбеляза и постижението, че страната ни е обявена миналата година като най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа на наградите European Outsourcing Awards.

“Софтуерната индустрия вече формира близо 2% от БВП на България с приходи от близо 860 млн. долара. За последните 10 години приходите на ИТ компаниите в страната са отбелязали ръст от над 600%. Около 60% от продажбите са износ, като основните пазари са САЩ, Канада и Европа. В България работят около 10 000 фирми в ИКТ сектора”, подчерта Румен Симов. Според него очакванията на компаниите са за ръст от 5% през тази година в този сегмент.

Предимствата на България в сектора като регионален център в Европа за ИТ аутсорсинг, са високообразованите и доказалите се специалисти, силното чуждоезиково обучение, благоприятната данъчна среда. България представи ИКТ сектора си за първи по време на международната конференция за дигитални иновации Webit.APAC в Сингапур, която се провежда в рамките на изложението SWITCH 2016. Webit.APAC е водещо азиатско събитие за технологии, инвестиции в компании, дигитален маркетинг и иновации през последните няколко години. Провежда се под домакинството на The National Research Foundation (NRF) и офиса на премиера на Сингапур Сян Лун. ИАНМСП е партньор при организирането конференцията.

Повече на www.sme.government.bg