МИЕ представи проект за комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм

МИЕ представи проект за комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм

0 коментара

Боровец, Созопол и Велинград са най-предпочитаните места за посещения от българите Българската туристическа индустрия търси начини за привличане на български туристи и една от посоките за това е намаляване на цените и повишаване на качеството на услугата. За 2013 г. общо пътувалите у нас или в чужбина са към 2.5 млн. души, което представлява 40% от българското население на възраст над 15 години. 28% от тях са почивали само в България, като това са предимно млади и активни хора със средно или висше образование и доходи от 340 до 700 лв., показват данните от специално социологическо проучване за причините за пътуванията на българите в страната и чужбина. Според него средната почивка на българина у нас е 5-6 дни с разход от 244 лв. на човек. В чужбина българите харчат около 3 пъти повече – средно по 646 лв. на човек.

Изследването показва още, че през лятото българите предпочитат да почиват основно на море, а през зимата и неактивните сезони си организират екскурзии за разглеждане и опознаване на различни обекти в страната. Боровец, Созопол и Велинград са топ дестинациите в България.

„Проектът „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” се финансира по ОП „Регионално развитие” чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС, като целта е да увеличим дела на българските туристи на вътрешния пазар, да промотираме интересни и неизвестни до този момент туристически обекти и маршрути, както и да създадем повече заетост за местната икономика, подчерта Ива Якимова, началник отдел в МИЕ и ръководител на проекта. Според нея с реализирането на целогодишната рекламна кампания, която се предвижда по проекта, ще се намалят сезонността и териториалната концентрация на туризма и ще се постигне по-равномерно разпределение на ползите от активната туристическа дейност.Стойността на проекта е 3 150 000 лв.

По-добро координиране на действията, предварително тестване на рекламното послание, журналистически турове към туристическите борси, както и турове за представяне на специализиран туризъм, разработване на Наръчник "Добри практики и защита правата и сигурността на потребителя", провеждане на информационни срещи, отпечатване на листовки - това са основните дейности по Проекта. Очакваните резултати са повишена информираност на българските граждани за възможностите, дестинациите и ползите от вътрешния туризъм.

Повече по темата на http://www.mi.government.bg