Иновативна платформа за виртуални пътешествия „Пътуващ музей” по проект SAGITTARIUS


В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, БТПП в партньорство с  20 организации от 7 европейски страни, популяризира културно-историческото наследство на Югоизточна Европа, чрез създадена по проект SAGITTARIUS  иновативна платформа за виртуални пътешествия. „Пътуващ музей“, мобилно приложение, интерактивна образователна игра и рекламен филм за атрактивни туристически обекти в региона, представи българският екип на проект SAGITTARIUS в рамките на Заключителна среща по проекта, която се състоя в БТПП.
Проект SAGITTARIUS се реализира и финансира по програмата за транснационално  сътрудничество на ЕС – Югоизточна Европа с участието на  партньори от  Гърция, България, Италия,  Румъния, Словения, Унгария и Хърватска.
„Общите туристически пакети с културни маршрути в повече страни от региона са все по-търсени, посочи председателя на БТПП Цветан Симеонов, и отбеляза , че в това отношение Югоизточна Европа има голям потенциал и може да стане още по-атрактивна туристическа дестинация.
По време на срещата бяха връчени сертификати на завършилите успешно „он лайн” курс по управление на културното наследство, организиран в рамките на проекта.
Сред участниците в събитието бяха представители на туроператори, туристически асоциации, неправителствени организации, на  академичната общност и медиите.  Всички гости имаха възможност да тестват разработените по проекта продукти на таблети на Палатата.
БТПП координира дейностите на партньорите от Югоизточна  Европа, свързани с изработката на мобилното приложение, компютърните образователни игри и филма.
Палатата беше носител на иновативното лице на проекта, който получи висока оценка от Съвместния технически секретариат на програмата  в Будапеща.
Проект SAGITTARIUS е избран като „добра практика”  измежду 122 проекта, реализирани в програмния период 2007-2013 г. по програма Югоизточна Европа. Всички резултатите по проекта ще бъдат представени по време на заключителната конференция на програма „ЮИЕ”, която ще се проведе на 24-25.09.2014 г. в Любляна – Словения.
За да се докоснете до културно-историческото наследство на Югоизточна Европа с помощта на съвременните технологии, възползвайте се от разработените по проект SAGITTARIUS продукти:
 „Пътуващ музей” – „Roving Museum” – виртуален музей, достъпен чрез     Мобилно приложение за IoS   и Android, регистрирано в  АPPStore(https://itunes.apple.com/us/app/roving-museum/id641098616?mt=8 )
и Google Play Store (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digimark.rovingmuseum ) за всички ползватели на смарт мобилни устройства, включващо  110 туристически обекта в 7-те страни, участващи в проект SAGITTARIUS;
 Компютърни игри с образователен характер,  обединени под общото мото: „Един континент – една игра: докажи своите умения”(http://itunes.apple.com/bg/app/museum-game/id853740570?mt=8);
 Платформа в социалните мрежи, където посетителите могат да разгледат всички 110 културно исторически обекти, да обменят мнения, да разкажат своите истории и бъдат участници в създаването на нови истории, свързани с представените културно-исторически обекти -https://www.facebook.com/pages/SEESAGITTARIUS/548986081797143?fref=ts
 Рекламен филм на проекта, SAGITTARIUS (https://www.youtube.com/watch?v=CtUKWZ3ZpvA&feature=youtu.be)

Повече информация: http://www.bcci.bg/projectsBCCI.htm)