Схема „Младежка заетост” по Програмата за развитие на човешките ресурси стартира до броени дни

Схема „Младежка заетост” по Програмата за развитие на човешките ресурси стартира до броени дни

0 коментара

Схемата ще осигури работа на около 7500 безработни младежи до 29 години

Това съобщи заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова, на пресконференция за нивото на безработица през април на Агенцията по заетостта (АЗ). Управляващ орган по „Младежка заетост” ще бъде АЗ, а конкретни бенефициенти ще бъдат млади хора, които ще стажуват при работодател, допълни заместник-министър Янкова. Схемата ще има две насоки.

Едната ще обхване безработните младежи до 29 г., които имат висше или средно професионално образувание. За тях държавата осигурява средства за заплата, съобразена с минималното трудово възнаграждение за съответната професия, за период от 6 месеца, осигурителните вноски върху тези заплати, както и половин минимална заплата за наставник. „Ако работодателят задържи участника в програмата с безсрочен трудов договор, държавата ще поеме осигуровките на работника и за следващите 6 месеца”, поясни тя.

„Втората насока на „Младежка заетост” ще обхване младежите със общообразователно средно образование, на които държавата ще осигури обучение по професия на работното място до 6 месеца”, съобщи заместник-министър Янкова. Тя допълни, че обучаваните ще получават всеки месец по 90 % от минималната работна заплата, а след успешно издържан изпит в края на обучението, работодателят може да задържи лицето за срок не по-дълъг от 3 години.

Заместник-министър Янкова уточни, че общата стойност на схемата „Младежка заетост” е 35 милиона лева. „Първоначално се осигуряват 20 млн. лева средства от националния бюджет, които на по-късен етап ще бъдат възстановени от ЕК чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020”, допълни тя.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов съобщи, че нивото на безработицата за месец април е 11.8%, което е намаление с 0.4% спрямо март ( На работа през април са постъпили 30 312 безработни, със 7771 лица повече спрямо предходния месец). „Изчакахме и официалната публикация на Националния статистически институт, за да сверим данните, които съвпадат. През април, за четвърти пореден месец, се запазва и тенденцията на нарастване броя на започналите работа на първичния пазар на труда. Търсенето от реалния сектор се увеличава, основно под влиянието на сезонния фактор, но и от работодатели, които не ползват подпомагане от ДБ. Радващо е също, че 96% от ново регистрираните са с първа встъпителна регистрация, което говори за повишено доверие в системата. 50 младежи до 29 години получиха предложение за работа, след включването си в инициативата „Работа за мен”, каза още изпълнителният директор на АЗ.

Междувременно трудовите посредници на Агенцията продължават да приемат и обработват автобиографиите на желаещите да се включат в „Работа за мен” българи, които учат или вече са завършили образованието си в чужбина. Експерти на АЗ изготвиха профил на всеки един кандидат, използвайки предоставената от самия него информация за образование, лични и професионални интереси, мотивация, очаквания и т.н. След като получи изричното съгласие на кандидатите, АЗ изпрати профилите им на работодатели, проявили интерес към инициативата. В резултат първите двама кандидати вече сключиха договорите си и започнаха работа. Останалите младежи са в различни етапи на одобрение. До момента са изготвени около 170 профила на младежи. Те са представени на големи работодатели, имащи желание да разкриват нови работни места и да използват потенциала на млади и амбициозни българи с международно образование. Срещите на ръководството на АЗ с представители на различни браншове продължават, с цел максимално разширяване на мрежата от работодатели-партньори на „Работа за мен”. Сред кандидатите най-голям е броят на завършилите икономически специалности. След тях се нареждат хуманитарните профили, а също – юристи, инженери, IT и др.

„Изключително доволни сме, че в резултат на срещите ни с българските студенти в Европа и с помощта на медиите, вече можем да поздравим първите двама младежи, които са назначени на работа. Това само ни мотивира да продължим да развиваме инициативата „Работа за мен”, коментира Асен Ангелов. Интересно е да се отбележи, че сред първите назначени има и младеж, който не е завършил образованието си в чужбина, а в България, но след старта на инициативата е изпратил CV на електронната поща [email protected]. Напомняме, че инициативата „Работа за мен” започна през февруари 2014 г., когато експертите на АЗ Елена Динева-Каменова и Петър Василев се срещнаха с българските студентски общности в Мадрид, Париж, Лондон, Брюксел, Амстердам, Берлин и Виена. Целта на кампанията е младежите да припознаят АЗ като лоялен партньор в по-нататъшната им трудова реализация. Автобиографиите се изпращат на специално създадената електронна поща [email protected]. Трудовите посредници изготвят на базата на предоставената информация индивидуални профили на всеки един младеж. Профилите се изпращат на работодателите и при изявен интерес от тяхна страна, АЗ осъществява пряк контакт. За да не прекъсва комуникацията си със студентите извън България, АЗ изразява готовност да поддържа връзка с тях освен чрез електронната поща, и в социалните мрежи. За целта е създаден профил „Работа за мен” във Facebook, който е отворен за всякакви въпроси и предложения. Служители на Агенцията имат ангажимента да отговарят на всички запитвания в рамките на два дни.

Повече по темите на сайта на АЗ http://www.az.government.bg