Приключи проект за формиране на конкурентно поведение на МСП в международна среда


Проектът извежда човешкия потенциал, като водещ фактор за формиране на конкурентно поведение в българските МСП. Проектът е партньорски – съвместна инициатива между Българската асоциация за развитие на мениджмънта и предприемачеството (БАРМП), Българската браншова камара-машиностроене (ББКМ) и Североирландската търговска камара Белфаст.

Той е осъществен в рамките на програмата „Без граници”, която дава възможност неправителствени организации от ново присъединените страни - да се учат от опита на сходни организации от по-старите страни-членки на ЕС. В рамките на проекта, представители на български машиностроителни фирми получиха достъп до международни контакти и мрежи, проведени са пилотни курсове по иновативни теми за екпортно ориентирани МСП; проведени са индивидуални и групови консултации; осъществено е работно посещение на представители на 10 български машиностроителни предприятия и експерти от ББКМ, от БАРМП и от катедра „Предприемачество” на УНСС в Северна Ирландия, където осъществиха серия от срещи с ръководствата на „Бомбардие”, на „Хоудън”, „Нитроника”, „Накко”.

Заключителната изява на Проекта бе еднодневен семинар в УНСС, с участието на представители на български машиностроителни МСП и световно признати експерти в обучението и консултирането на предприемачи проф. Кен О’Нийл, бивш президент на Международния съвет за малък и среден бизнес и предприемачество, проф. Джаки Маккой, Ълстър бизнес скул, и проф. Алън Ленън, с богат опит като предприемач и консултант на международни компании.

На семинара бяха обсъдени резултатите от проекта. В изказването си председателят на ББКМ – инж. Илия Келешев, представи актуални данни от машиностроителния сектор - тенденции в производството и пазара, включително международния (търсене и предлагане на готови продукти,на компоненти), текущи проблеми и бъдещо развитие. Инж.доц.Светослав Димков от ТУ София, експерт по проекта, очерта пътищата за развитие пред МСП от машиностроенето в няколко посоки: да се насърчи партньорството с организации от ЕС, като се търсят проекти за крайни продукти, да се развиват бизнес мрежи( за пример-мебелната индустрия)- например сдружения при доставката на материали, за да са по-големи доставките и при по-добри условия; да се подобри организацията на производствения процес, която отстъпва на нивото на производствените мощности. Затова, според него, повишаване на организационните умения на ръководствата и повишаване на уменията на изпълнителите (вътрешно фирменото предприемачество), са ключов фактор за успеха.

България да се възползва от опита на Северна Ирландия използвайки предприемаческия капитал, препоръча в изказването си проф.Кен О’Нийл. „За да постигне успех в експорта, причините няма да са в машините, а в хората, каза О’Нийл. Те откриват и се възползват от възможностите. Това е предприемачеството. Северна Ирландия няма земни граници с останалата част на ЕС, има ограничени ресурси, с по-малко население – затова заложи на Знанието-създава знание, използва знание и го превръща в предприемачески капитал!

При конкуренцията на МСП с големите фирми, проблемът не е в големината -проблемът е в скоростта, в бързината на реакцията. Не големите изяждат малките, а бързите изяждат бавните. Детерминантните на успеха, според проф. О”Нийл, са скорост, гъвкавост, действие. Ние казваме „Не можете да имате втори шанс да направите добро първо впечатление”, а вашата група в Северна Ирландия направи добро първо впечатление.Следващата ви стъпка трябва да е добре преценена”. В тази посока беше и изказването на проф. Джаки Маккой, която насочи вниманието на партньорите от българска страна - да се подпомогнат фирми, които са готови за свързване с евентуални партньори, да промотират своето предложение. В рамките на „един асансьор време ( 2-3 минути) фирмите да могат да кажат важните неща, за да има следващи стъпки. Проф. Алън Ленън обърна внимание за ползването на добрия пример на успешни компании, като посетената по време на визитата в Северна Ирландия „Йейл пъмпз” в използването на човешкия потенциал и програмата за развитие на продукта.Прекрасен пример от автономно работещи групи. Те са успешни износители, защото са се фокусирали към изискванията на своите потребители- предлагат им това, от което имат нужда.

Предприемачи и мениджъри на присъстващите фирми определиха участието си в проекта като полезно – сред които Жанет Попова, изпълнителен директор на „Амет”, специализирана компания, за разработката, производство и дистрибуцията на медицински електронни изделия и инж. Петър Петров, управител на „Петров ПМ, която е основен доставчик на машиностроителна продукция за заводите на Bosch Rexroth Mechatronics GmbH, Германия.

Проектът „Формиране на конкурентно поведение на МСП в международна бизнес среда, чрез развитие на човешкия потенциал и партньорството” е реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Ръководител и експерт по проекта е проф. Кирил Тодоров, Председател на БАРМП.