Министър Гечев откри тазгодишните издания на АГРА, „Винария“ и „Фудтех“


Аграрните изложения е провеждат от 21 до 25 –ти февруари в Пловдив.

Наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации, услуги - всичко е на едно място. Близо 600 компании от 25 държави представят своите разработки, продукти и услуги на престижното международно изложение. Наетите изложбени площи са с 25% повече от миналогодишната изложба, което прави форума един от най-мащабните за последните пет години.

„Международното изложение АГРА се наложи като водещо събитие за представяне на модерните техники, технологии, машини и най-добрите вина, както у нас, така и извън страната, каза министърът на земеделието Явор Гечев при откриване на форума. „Земеделие не става по интернет, необходимо е да се видят новите технологии, достиженията, да бъде обменен опит и да се споделят добрите практики в реално време“, допълни още той. По думите му, европейската политика в сектора е пред поредната промяна, която ние ще можем да реализираме благодарение на иновациите в селското стопанство, които виждаме днес тук

В събитието участва и министърът на туризма Илин Димитров, на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, както и заместник-министърът на икономиката Янко Топалов.

Тримата министри разгледаха щандовете на изложението. Министър Димитров благодари на министър Гечев за поканата заедно да открият „Агра 2023“ и заяви, че „Пътят към качествения туризъм минава през качествената храна и че връзката между туризма и земеделието е ключова. „Все повече хотелски комплекси интегрират подхода от фермата до трапезата. Миналата седмица връчихме табела за първия винен маршрут“, коментира министър Димитров при срещите си с изложители на панаира.

Пред медии министър Гечев коментира ценообразуването в сектор „Земеделие“ и заяви, че е нужна постоянна политика и законови мерки, контрол и постоянно информиране на обществото. Според него има и спекулативно вдигане на цените, като най-много аномалии се наблюдават при млечните продукти.

По отношение на цените на зеленчуците, министър Гечев посочи, че аномалията при цените се дължи на кризата с горивата. По думите му, при оранжерийната продукция има сериозни разлики, тъй като голяма част от производителите изобщо не са засели продукция тази година, въпреки подпомагането, което аграрното министерство отпуска. 

На въпрос за състоянието на зърнения пазар у нас, земеделският министър коментира, че България е солидарна държава с Украйна, но натискът върху българските производители е твърде голям. Той припомни, че темата вече е дебатирана на Съвет на министрите по земеделие в ЕС и се очаква отваряне на кризисния резерв. „Надяваме се той да е по-справедлив към производителите от източните държави, които са много близко до военния конфликт“, уточни Явор Гечев.

Повече на https://www.mzh.government.bg/bg/