Протестираме днес, за да работим и утре!


Работодатели и синдикати излязоха на общ протест срещу повишаването на цените на тока.

„Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре“ и „Да на реформите, не на кражбите“ – това бяха двата най-разпространени лозунга, които издигнаха вчера няколко хиляди представители на бизнеса и синдикатите в цялата страна.

Масовият протест на работодатели, работещи и синдикати беше организиран от четирите национално представителни организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ и двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". които се обявиха твърдо против узаконения грабеж, кражбите и безхаберието в енергетиката и в подкрепа на дълбока реформа в сектора от страна на правителството. Протестът започна точно в 11.00ч. в цяла България, Повече от 300 фирми участваха в проведените в много градове на страната шествия и митинги, в които се включиха над 25 000 работници и служители.

Протестиращите заявиха ясно позицията си, че са тук не за да свалят правителства, а за да помогнат и да се намерят аргументи, с които да убедят КЕВР да не повишава цените на тока. Това може да се случи само чрез реформи. Именно затова събралото се множество скандира гръмко: „Реформи! Реформи!“. Сред издигнатите плакати се отличава призивът: „Да на реформите, не на кражбите“, както и: „Не убивайте българските работещи предприятия“. Протестиращите поискаха мораториум върху цените на тока до 1-ви януари, пътна карта за реформи в енергетиката и ревизиране на дългосрочните договори за изкупуване на ток от ВЕИ-та и Американските централи.

Освен в областните градове, протести бяха проведени и в по-малки общини, сред които Нови пазар, Оряхово, Мизия, Враца, Троян, Радомир, Димитровград, Девня, Ботевград, Горна Оряховица, Казанлък, Попово и др.

Протестираме днес, за да работим и утре!
Протестираме днес, за да работим и утре!
Протестираме днес, за да работим и утре!

Повече информация за протестите и инициативите на работодателите

http://bgrabotodateli.org
http://www.bica-bg.org
http://www.bia-bg.com
http://www.bcci.bg
http://krib.bg