Преоткрийте 50 - те малко известни туристически забележителности

Преоткрийте 50 - те малко известни туристически забележителности

0 коментара

Уважаеми, читатели,
В тази рубрика ще ви представим всичките тези 50 обекта, за да провокираме вашето любопитство и интерес към тях. Защото се прекланяме пред красотите на природата и пред творенията на нашите предшественици, през хилядолетната културна история по нашите земи. Защото подкрепяме идеята за развитието на страната, като целогодишна и многообразна туристическа дестинация.

Министерството на туризма започна кампания за популяризирането на 50 малко познати туристически обекта в страната. Първоначално, с проект по оперативна програма „Регионално развитие“, са били селектирани 325 обекта, от които след това са избрани 50. Водещо изискване за избора им е да са социализирани максимално - до тях да има достъп, да предлагат съпътстващи активности и посещението да създава усещане за преживяване. „Със сигурност имаме много работа по отношение на инфраструктурата, за което ще се търсят и допълнителни източници на финансиране“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

В инициативата за популяризиране на 50-те обекта са включени исторически паметници и природни красоти в цялата страна. От Кръстатата казарма и Конака във Видин, до село Бръшлян в Странджа и от Етнографския музей в Добрич - до каньона на водопадите край Смолян и природен парк Беласица. Сред тях са и Каменните гъби, крепостта Неутзикон( с. Мезек), Голямата Косматка, Tракийската гробница в Поморие, Пещерен манастир Св. Иван Рилски (Пусти) край Враца, Слънчевата градина във Вършец, Античната крепост край Монтана, Чипровци, Драгоманското блато.

Онлайн формуляр с 50-те обекта може да бъде изтеглен от всеки, който иска да се включи в инициативата. Във формуляра има място за печат на посещаваните обекти. Запалените туристи, които съберат минимум десет печата при посещенията си, могат да участват в томбола с примамливи награди - пет таблета, пет фотоапарата и десет туристически раници. Томболата ще бъде теглена на 30 септември. В процес на разработка е сайт с информация за 50-те обекта – www.myastoto.bg Желаем ви незабравими преживявания по тези 50 маршрута, ще се радваме, ако ни посочите и други прекрасни дестинации, които сте посетили.

Започваме с Манастир „Свети Иван Пусти”край Враца.

Манастир „Свети Иван Рилски (Пусти)

Манастир „Свети Иван Пусти” е разположен в подножието на величествените врачански скали. До него води стръмен еднолентов път, затова, ако сте с автомобил е добре да шофирате внимателно. На няколко места по криволичещия път има по-широки пространства, където можете да оставите колата и да повървите пеш. Няма да съжалявате – пътят се вие леко нагоре към скалите, а разходката ще ви достави удоволствие.

Скален манастир

Манастир „Свети Иван Пусти” е основан през ХІІ-ХІІІ в. Според легендата, която разказва свещеникът, светата обител е основана от Свети Иван Рилски, преди той да създаде Рилския манастир. Смята се, че името „пусти” идва от факта, че след като Иван Рилски заминава, мястото опустява. В миналото комплексът се е състоял от множество сгради, но днес са запазени само старата църква и няколко скални манастира. Един от тях се намира съвсем близо до сегашния манастир, във висока пещера, от която изтича карстов извор. Високо в скалата ще видите и старинни стенописи.

През вековете на своето съществуване манастирът е опожаряван няколко пъти, но местните хора отново са успявали да го възстановят. В началото на 90-те години на ХХ век иманяри разкопават района в търсене на злато и унищожават голяма част от стенописите и постройките на манастира. През 2008 г. манастирът е реставриран, построени са и нови сгради. В манастира има приятна беседка, където да седнете за кратка почивка или обяд. От височината се разкрива прекрасна гледка към района. Любимо място на миряните е чешмата с четирите чучура в двора, на всеки един от които са изписани текстове от псалми.

манастир

Манастир „Свети Иван Пусти” е действащ, мъжки, но няма места, където да пренощувате. Манастирът се намира само на 6 км от Враца, в посока към Вършец. Наричат светата обител и Бистриcки манастир, защото се намира до близкото село Бистрец, днес квартал на Враца. За пътя към манастира ще се ориентирате лесно с помощта на указателните табели.

Снимки на скалния манастир „Свети Иван Рилски“: