Новини от АИКБ

Новини от АИКБ

0 коментара

Пресцентърът на АИКБ разпространи Писмо до Премиера, относно представителността на работодателските организации

Писмото е адресирано до министър – председателя Бойко Борисов, с копия до министрите, до ръководството на НС, до председателите и съпредседателите на парламентарните комисии. В него се казва, че в публичното пространство са зачестили спекулациите, относно представителността на работодателските организации.

„АИКБ с дълбоко съжаление отбелязва зачестилите случаи на изнасяне на невярна, с неточно съдържание информация и негативни спекулации в средствата за масово осведомяване по отношение на представителността на национално представителните организации на работодателите в България. Забелязва се и нарушаване на принципите на водене на социалния диалог в страната, като на преговори с изпълнителната власт биват канени представители на само една от четирите национално представителни организации на работодателите в България, а по въпроси от изключително значение за социално-икономическия климат в страната правителството води разговори изцяло в отсъствието на работодателите – само с представители на работниците и служителите.

Европейският социален модел и българското законодателство, Кодекс на труда (чл.31), изискват участието в консултациите и дискусиите на всички представителни организации на социалните партньори, за да бъде отчетено мнението на всички заинтересовани обществени групи. В този дух е практиката и на Европейския съвет, и на Европейската комисия. АИКБ е убедена, че случилото се през последните дни е резултат на липса на достатъчно информация и по тази причина предоставя на Вашето внимание следните факти, с надежда и увереност, че след запознаването с тях, представителите на изпълнителната власт на Република България ще имат възможност по-ефективно да структурират консултациите си със социалните партньори, в съответствие със световната и европейска практика, както и с Конституцията и Кодекса на труда на Република България”...

Писмото можете да прочетете ТУК…

( Чл. 3). Държавата осъществява регулирането на трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище в сътрудничество и след консултации с представителните организации на работниците и служителите и работодателите.

Вчера ( 16.12.2014) Пресцентърът на АИКБ разпространи Позиция на АИКБ, БАДДПО, БАЛИП, БАУД, АДСИЦ и АДВИБ, относно намеренията на Правителството, обявени в медиите, за промени в Кодекса за Социално осигуряване.

ПОЗИЦИЯТА
“От името на членовете ни и като представителни професионални организации, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ), за нас е важно да ви информираме за позицията ни относно намеренията на правителството, обявени в медиите, за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които ще пренасочат към Националния осигурителен институт (НОИ) осигурителните вноски, които осигурените лица и работодателите понастоящем превеждат на универсалните пенсионни фондове, ще премахнат индивидуалните партиди на осигурените и на практика ще заличат модерния капиталов принцип на функциониране на пенсионната система, съответстващ на пазарния модел на националното стопанство и ще върнат страната към чисто солидарен модел на пенсионно осигуряване, който не може да реши сложните проблеми, с които системата за социално осигуряване се сблъсква.”Цялата Позиция е на линка: http://www.bica-bg.org

Б.Р. Преди дни, Главния секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова, с пълно единодушие, бе преизбрана за заместник-председател на CEEP (Европейски център на работодателите и предприятията с публично участие и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес) - по време на Общото събрание на организацията, проведено в Рим. Ангелова е първият представител на България избран на този висок пост, в една от двете работодателски организации – социални партньори на Европейската комисия.