Министър Лукарски се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Министър Лукарски се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България

0 коментара

Предстои възобновяването на Съвета за икономически растеж (СИР), на който ще се обсъждат и решават неотложни въпроси заедно с бизнеса.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Обсъдени бяха въпроси свързани с приоритетите в развитието на българската икономика. На срещата присъстваха и зам.-министрите на икономиката Даниела Везиева и Любен Петров.

По време на срещата министър Лукарски подчерта, че предстои възобновяването на Съвета за икономически растеж (СИР), на който ще се обсъждат и решават неотложни въпроси заедно с бизнеса. В съвета ще влизат представители на министерството, на работодателските организации и на парламентарната икономическа комисия. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи най-неотложните проблеми, които трябва да се преодолеят, за да може да се осигури една по-добра бизнес среда у нас. Според него, усилията трябва да са насочени към максимално опростяване на административните процедури и услуги, прозрачност при възлагане на обществени поръчки, задължителна оценка на въздействието на изготвяните нормативни актове, включително върху бизнес средата, свеждане на регулаторните режими до минимално изискуемия от ЕС законодателството, ускоряване на изграждането на електронното правителство и др.Васил Велев представи на министър Лукарски предложението на АИКБ, минималните осигурителни доходи да се договарят по региони - според икономическата дейност и големината на предприятието. Такава нова система за определяне на минималните осигурителни прагове е напълно приложима, както за минималните осигурителни доходи, така и за минималната работна заплата, смятат работодателите. Следва да бъде отменено въведеното, като временна антикризисна мярка задължение, работодателите да плащат първите 3 дни болнични и да бъде възстановен предходния режим. Обсъдена беше необходимостта от икономизиране на външната политика на страната, като се подобри работата на посланиците и на СТИВ, които регулярно да предоставят информация за икономическата обстановка в държавата по месторабота, както и за възможностите за инвестиране и търговски обмен в нея.

Ръководството на АИКБ и министър Лукарски обсъдиха и развитието на новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, като и двете страни постигнаха съгласие, че е важно ефективно да бъдат разходвани средствата по програмата и тя да стартира възможно най-скоро, за да се даде възможност за подпомагане на бизнеса и най-вече чрез схемата, която позволява технологично обновление в предприятията.

Министър Лукарски увери, че той и екипът му ще поддържат редовен контакт с всички работодателски организации и ще направят всичко възможно за бързо решаване на проблемите на българските производители и индустриалци.