Когато хората дойдат при нас и видят с очите си


Цвятко Стоименов: "Когато хората дойдат при нас и видят с очите си как се отнасяме към всяка отделна лозичка и с каква любов правим виното си, те ще оценят истински стойността на съдържанието в бутилката"

Цвятко Стоименов е управител на ФИАЛ ООД (Франс Интернационал Агро Алимантер), собственик на лозаро-винарски комплекс „Даробас”в село Песнопой. Член е на Българо-швейцарската търговска камара.Г-н Цветко Стоименов е в сърцето на икономическите връзки между френски и български фирми, член е на управителния съвет на IFAG и координатор на деловите срещи с Бретан интернасионал. Носител е на Френския Орден за земеделски заслуги, връчен му от Посланика на Франция в Резиденцията на страната, на 18 Май 2009 г.

Отдаден на идеята за възраждане на тази древна традиция по нашите земи, за модернизирането й на база съвременните технологични достижения, за превръщането й в успешен бизнес, осигуряващ препитание на хората от този прекрасен край на България.Като малък производител на висококачествени вина, „Даробас” е модел на затворен цикъл и контролиран процес - от лозичката до бутиковото марково вино.

В навечерието на Трифон Зарезан, професионалният празник на лозарите и винарите, с него разговаря Славка Хинкова.

Г-н Стоименов, как станахте винопроизводител, кое беше в началото- лозарството или винарната?

- Силата на ФИАЛ е в компетентността - от лозята до виното. ФИАЛ ООД (Франс Интернационал Агро Алимантер) се занимава с изграждане, възстановяване и модернизиране на лозови комплекси. Повече от 20 години сме представител на френската компания DELAMA, внасяйки материали за изграждане на лозови конструкции, „до ключ”, по най-модерна технология „Делтекс”. Нашите конструкции осигуряват намаляване на ръчния труд до 70%, перфектно опънати редове, живот до 35 години и температурен диапазон от - 40 до +50 градуса.

Представляваме и австрийската компания WOTTLE, чрез внос на технологично оборудване - измиващи, бутилиращи и етикиращи машини и линии, лесни за обслужване, подходящи за малки, средни и големи винарни.

Занимаваме се и с доставка на сертифициран посадъчен материал от първокласни френски, италиански и испански пепиниери. Предлагаме около 20 асортимента лози, подходящи за почвено-климатични условия в страната /нашите терариуми. Като при изграждането на лозови масиви на клиента, поемаме отговорност, че ще осигурим жизнена плододайност на лозите -около 97-98 % прихващаемост. Консултираме нашите партньори по цялата технология –от анализи на почвата и климата - до засаждане на лозичките. На какво междуредие да бъде, каква конструкция за поддръжка да се избере, подготовка на терените ( изготвяне на почвена характеристика), избиране на сортовете подходящи за тях, съобразено с климата, извършване на засаждането и отглеждането.

И накрая- производството на бутиково вино под собствена марка Даробас, от собствени масиви…

Винарна „Даробас”е известна като малък производител на висококачествени вина. Какво се крие зад името, в него ли е магията на хубавото вино?

- Трудно ми е да бъда много кратък. Знаете ли какво казват французите, най-големите лидери в бранша : „Виното се намира в гроздето, от там нататък само можете да го развалите”. Така че, преди да говорим за виното, нека кажем важните неща за лозята.

„Даробас” е местност в Тракийската низина. Тук лозите растат в едни от най-подходящите почвено-климатични условия в страната. Името на местността, дадено преди векове от населяващите тази територия турски земевладелци, се превежда като Даровит басейн. Преди десетина години в с.Песнопой засадихме подходящи винени и десертни сортове лозички от най-добрите френски, испански и български пепиниери. Комплексът „Даробас” е изграден от французи, под техен контрол. И ние създадохме свои екипи по техния опит и има вече масиви на наши партньори, изградени с наша помощ и по тази технология, в цялата страна.

Кой се грижи за вашите лозя, за да добивате прекрасните гроздови реколти и от там - висококачествените вина ?

- Имаме мотивиран екип, имаме и млад, трудолюбив, добре подготвен агроном. Още повече, тя е млада отговорна жена, която обича работата си. Ще цитирам отново какво казват французите : „Всяка лозичка е персона. Трябва грижа за нея. Трябва да се обича. Само така тя се отблагодарява с богат дар – вкусно грозде”. Имаме един от най-добрите технолози, отново жена, с много опит, която споделя твърдението, че хубавото вино става само от хубаво грозде. Опитните специалисти, съчетавайки традиционна технология и съвременни тенденции, в процеса на бавна ферментация, с деликатно моделиране на нюансите, създават питиета с фин, елегантен вкус и нежен букет аромати с доминиращи плодово-флорални нотки - отличаващи марката Даробас. Вече оформени, вината отлежават в дъбови барици, където поемат леко сладостния, опушен привкус от аромата на дъба и добиват своя уникален облик. Това отговаря на основната цел на компания ФИАЛ, като малък производител на вино, да предложи на многобройните му ценители, дори и на тези с по-скромен бюджет, сравнително широка колекция първокласни вина в бутикови серии, на достъпни цени.

Как преодолявате кризата, засягаща много чувствително и винарския бранш?

- Ето проблема. Вие очевидно сте добре информирана. В големите хипермаркети окупирали, да не кажа, колонизирали, пазара на хранителни стоки и напитки в нашата страна, срещате неимоверно ниски цени на вина от Нова Зеландия, Австралия, Чили, Аржентина, да не говорим за европейските лъвове в бранша - Франция, Испания, Италия, Португалия и др. Тези цени са напълно необясними за вина, произведени от грозде?!

Ще припомня една стара българска приказка - дядо винопроизводител, успешен и богат, предавайки винарната на своя внук му казва: „Трябва да знаеш, че виното се прави и от грозде”. Ние правим нашето вино от добро грозде Инвестицията в качество и контрол от производството на грозде до бутилката вино - това е формулата за успешен бизнес и у нас и в чужбина, въпреки кризата и свитото потребление. Но ще се позова и на поговорката – „Лозето не ще молитва, а мотика”.

Което важи за вас и в буквален смисъл, местните хора са ви виждали с мотиката в лозята наравно с хората ви.

- Обичам съприкосновението с лозичките. Но държавата трябва да ни подкрепи не само с помощи за засаждане на нови масиви (конверсия-от старо лозе - млади насаждения), а и за участия в международни изложения, но не както е сега- поема се само щанда и то на определени няколко производители/ винарни/, може би в предварително проучване на пазара… За Китай, Швейцария, Америка… За пример - подобни изложения в западни страни като Франция, цялата държава оказва мощна информационна и финансова подкрепа на производителите. Какво да говорим. У дома не сме защитени. Дадох ви примера с големите вериги.

Ние сме малки бутикови производители. Държим на качество, на характерност, производствените цени са по-високи - в същото време ние се стремим да сме по джоба на средния българин. Не формираме големи печалби. Както се казва в една книга: „Най - сигурното средство никога да нямаш пари е лакомията”.

Мислите ли за довеждане на клиентите на място, т.е. за развитие на винен туризъм?

- Не само сме мислили, предприемаме стъпки, но това е свързано с допълнително финансиране за изграждане на базата за посрещане на гостите, за рекламиране и т.н.

Кажете в заключение, как виждате бъдещето на българското лозарство и винарство?

От виден американски автор прочетох нещо впечатляващо, което се оказва и вярно : „Когато предприемачът работи честно и мотивира служителите си в компетентност и трудолюбие, успехът им е сигурен”.

По-скоро на финала бих искал да ви поканя на празника Трифон Зарезан, който ще празнуваме в Лозаро винарски комплекс „Даробас” в село Песнопой, на 02.03.2013, начало 12 ч. Предлагаме интересна програма: традиционно зарязване на лозите придружено с фолклорна програма ( начало 12 ч), ще има неограничена дегустация на продукцията на Винарната с обяд - скара и гарнитура, обиколка и разглеждане на производствения процес, възможност за закупуване на вина „Даробас” на преференциални цени. Ще се радваме на посещение от ваши читатели, от където и да са- какъв по-подходящ повод за „винен туризъм” от празника Трифон Зарезан? Цената за външни посетители е 20 лв. Повече информация за празника можете да получите на тел. 0888 33 72 53. Заповядайте!

Каре награди:
Винарната е носител на:

  • Награда „Златен лъв” за цялостното винопроизводство на фирма ФИАЛ ООД от Национално търговско изложение „Произведено в България”, гр.София, 03-11.12.2011 г.
  • Златен медал и почетен диплом за бяло вино Мускато Джало 2010 г. и Златен медал и почетен диплом за червено вино Санджовезе 2009 г. от ”Салон на виното” , гр. София, 09-11.11.2011 г.
  • Първо място в конкурс „Вино на активния потребител” за бяло вино Мускато Джало 2010 г.
  • Награда „Златен лъв” за червено вино Даробас специал 2009 г. от Национално търговско изложение „Произведено в България”, гр.София, 19.11. -02.12.2012 г.
  • Голям почетен диплом за качество за розе ДАРОБАС 2011 г. и Голям почетен диплом за качество за бяло вино Мускато Джало 2010 г. от Международен мострен панаир „Винария”, гр. Пловдив, 15-18.03.2012 г.
  • Златен медал и почетен диплом за розе ДАРОБАС 2012 г. от ”Салон на виното” , гр. София, 07-10.11.2012 г.
  • Трето място в конкурс „Вино на активния потребител” за бяло вино „Бели платна” 2011 г.

За контакти: София 1504
бул. „Евлоги Георгиев” 173, на пресечката с бул. „Янко Сакъзов”
Тел: +359 2 946 1665 , ФИАЛ ООД - www.fialbg.com

Дегустации и продажби в София:

Фирмен магазин: ул. „Върбица 6”, пресечна на бул. „Евлоги Георгиев” и 1-ва успоредна на „Янко Сакъзов” по посока на "Орлов мост"

Работно време: от понеделник- до петък, 09:00-17:30, в събота от 9.00 до 13 ч ;

Предстои отваряне на нов фирмен магазин в София, в края на месеца на ул.„Иван Рилски” 22 (5-те кьошета)

Интервю на Славка Хинкова