Отчитането на продажбите на рекламни стоки и стоки на консигнация


При пазарната икономика (особено пък в условията на икономическа криза) покупко-продажбата на стоки може да се извърши по най-различен начин – от магазини на собственика, чрез предоставяне на стоки на друг търговец за продажба на консигнация, чрез финансов лизинг, чрез продажба на рекламни стоки (мостри).

Счетоводното отчитане на различните видове продажби следва да се осъществява (съгласно общите положения на счетоводните стандарти – наши и международни) не според юридическата форма на прехвърлянето на собствеността, а според икономическото съдържание на сделката. Определящ е моментът, от който приобретателят (купувач, лизингополучател и т.н.) поема рисковете и може да черпи изгодата от актива, който е предмет на смяна на собствеността.

Предмет на настоящата разработка е коментара на отчитането на продажбите на рекламни стоки и на стоки на консигнация. Нерядко счетоводители молят да се изяснят тези въпроси на страниците на специализираните издания по счетоводство и финанси.

Посочените по-горе два вида продажби на са идентични от гледна точка на съдържанието им и на счетоводното им отчитане.

1. Отчитане на продажбата на рекламни стоки

При рекламните стоки продажбите имат нередовен, случаен характер. Търговецът, който е собственик на стоката (най-често производител, но може да е и търговец на едро), я предоставя за определено време на друг търговец с цел тя да бъде изложена за рекламирането й. Приемателят на стоката не поема допълнителни рискове и не може да черпи изгода от тази стока. Разбира се, в договора може да е предвидено приемателят да получи известно възнаграждение, но това възнаграждение прилича повече на наем, отколкото на комисионна.

След изтичане на договорения срок, рекламираната стока се обикновено връща на собственика й. Може обаче да възникне интерес у клиентите на магазина, в който е изложена стоката, тя да бъде закупена. Ако в договора има клауза с такава възможност, приемателят може да я продаде. Но той действа от името и за сметка на собственика, предоставил стоката за реклама.

Нека да онагледим тези търговски операции и тяхното осчетоводяване с пример:

Търговско дружество „Перуника” АД произвежда кухненски маси. За тяхното рекламиране то предоставя на 01.03. 2011 г. пет броя на мебелен магазин, който е собственост на търговско дружество„Роза” ООД. Отчетната стойност на масите е 200 лева (5 бр.Х 40 лв.), а продажната и цена без ДДС – 250 лева (5 бр.Х55 лв.). Сключен е договор, според който срокът за реклама е три месеца, а възнаграждението за приемателя - „Роза” ООД е 30 лева.

Ще разгледаме счетоводното отчитане при двата възможни варианта, който може да се случат с предоставената рекламна стока

Първо – след изтичане на срока за реклама масите се връщат на „Перуника” АД. Какви счетоводни статии ще се съставят?

А. В счетоводството на предавача при предаване на стоката за реклама („Перуника” АД):

Дт с/ка Стоки в магазин за реклама (мостра) 200

Кт с/ка Стоки 200

С тази счетоводна статия предавача ще отрази промяната на местонахождението на предадените за реклама маси в магазина, но не и промяна на тяхната собственост (продажба). Ще се приложа отчетната стойност на стоките.

За осчетоводяване на връщането на масите след изтичане на срока за реклама (след 31 май 2011 г.) ще се състави обратна статия:

Дт с/ка Стоки 200

Кт с/ка Стоки за реклама (мостра) 200

За отразяване начисляването на наема на приемателя:

Дт с/ка Разходи за външни услуги

Б. При приемателя масите ще се отразят чрез задбалансови сметки, според индивидуалния сметкоплан на приемателя, например:

Дт с/ка Чужди стоки, приети за реклама

Кт с/ка Други пасивни задбалансови сметки

След връщане на масите на предавача, ще се състави обратна счетоводна статия:

Дт с/ка Разни пасивни задбалансови сметки 200

Кт с/ка Чужди стоки, приети за реклама 200

Втори вариант: три от масите са продадени през м.април по 50 лева за маса, плюс ДДС - 30 лв.(20% върху 150 лева), а останалите маси са върнати на предавача в началото на м.юни.. Сумата от продадените кухненски маси е постъпила в касата на магазина и след това е преведена по разплащателната сметка на „Перуника” АД. Ще се съставят следните счетоводни статии:

А. При предавача на стоката за реклама („Перуника” АД) ще се съставят статиите:

За отразяване предаването на масите за реклама:

Дт с/ка Стоки за реклама (мостра) 200

Кт с/ка Стоки 200

При получаване на съобщение, за продадените маси през м. април:

маси:

Дт с/ка Други дебитори 180

Кт с/ка Приходи от продажби на стоки 150

Кт с/ка начислен данък при продажбите 30

За изписване на продадените маси:

Дт с/ка Приходи от продажби на стоки 120

Кт с-ка Стоки на реклама 120

За отразяване връщането на останалите маси:

Дт с/ка Стоки 80

Кт с/ка Стоки за реклама 80

За отразяване получаването на сумите от продажбата по разплащателната сметка:

Дт с/ка Разплащателна сметка 180

Кт с/ка Други дебитори 180

За начисляване на дължимия наем:

Дт с/ка Разходи за външни услуги 30

Кт с/ка Други кредитори 30

Б. При приемателя намасите ще се съставят статиите:

За отразяване на получаването на масите:

Дт с/ка Чужди стоки, приети за реклама 200

Кт с/ка Други пасивни задбалансови сметки 200

За отразяване на продажбата на три от масите:

Дт с/ка Каса 180

Кт с/ка Други кредитори 180

Пояснение: тъй като ДДС-то от продажбата на масите е за сметка на предавача, то приемателят го начислява като свое задължение към последния.

За отразяване на връщането на непродадените маси:

Дт с/ка Разни пасивни задбалансови сметки 80

Кт с/ка Чужди стоки, приети за реклама 80

За отразяване на превеждането на дължимите суми от продажбите на предавача:

Дт с/ка Други кредитори 180

Кт с/ка Разплащателна сметка 180

За начисляване на наема за изложените рекламни стоки:

Дт с/ка Други кредитори 30

Кт с/ка Приходи от услуги 30

2. Отчитане на продажбата на стоки на консигнация.

Консигнацията представлява договор между две лица (търговци), по силата на който, едното лице, наречено консигнант, предоставя за определен период от време на друго лице – консигнатор стока – с цел за продажба – от името на консигнатора, но за сметка на консигнанта. За тази своя дейност консигнаторът получава договорено възнаграждение. Както се вижда, има редица общи черти и редица отличия между разгледаната по-горе сделка за предоставяне на рекламни стоки и сделката за консигнационна продажба. Общите черти са главно в това, че с предаването на стоката не се извършва веднага прехвърляне на собствеността върху нея на консигнатора. Консигнантът запазва всички рискове и изгоди, произтичащи от предоставения актив за срока на договора, докато активът не бъде продаден. Ако този актив (стоката) не се продаде или не се продаде изцяло, остатъкът се връща на консигнанта.

В отличие от сделката за предоставяне на стоки за реклама, при косигнацията основната цел е продажбата на стоката- от името на консигнатора, но за сметка на консигнанта.

Тези особености на сделката слагат своя отпечатък върху счетоводното й отчитане.

При предоставяне на стоката от консигнанта на консигнатора не се отчита покупко-продажба и от двете страни. Консигнанта отразява предаването на стоката на консигнация, без да я отписва от своето имущество (от патримониума си). Консигнаторът я отчита чрез задбалансови сметки.

При продажбата на стоката консигнаторът отразява тази продажба като вземане от клиента, на който я е продал и като задължение към консигнанта. Между вземането и задължението има разлика, която е приход за консигнатора (уговорената предварително печалба. И двамата отчитат ДДС-по правилата на член 127 от закона за ДДС. За начислената комисионна също така се отчита ДДС върху размера на тази комисионна.

За онагледяване ще си послужим със следния пример:

Търговско дружество „Божур” АД произвежда трикотажни изделия. На 01.03.2011 година то предава на основание на договор за консигнационна продажба и с протокол на търговско дружество „Здравец „ АД 2.000 комплекта детски трикотаж (блузки и ританки) с отчетна стойност по 40 лв. за комплект. Продажната цена без ДДС е 50 лв. за комплект. Срокът на договора за консигнация е 10 месеца или до края на 2011 година. Договорена е комисионна за консигнатора ( „Здравец” АД) по 4 лева за продаден комплект.

На 01.07. 2011 година консигнатора – „Здравец” АД отчита пред консигнанта продажби на 1.000 комплекта от предоставената на консигнация стока. След като си удържа договорената комисионна от 4.000 лева, консигнатора превежда останалата сума на консигнанта- „Божур” АД.

За отчитане на посочените по-горе сделки ще се съставят следните счетоводни статии:

А. При консигнанта – „Божур” АД:

За отразяване предаването на стоките на консигнация – на основание на договора и на съставения протокол-опис на предадените комплекти:

Дт с/ка Стоки на консигнация 80.000

(20.000 комплекта по 40 лв. за комплект отчетна стойност)

Кт с/ка Стоки 80.000

За отчитане на продажбата на стоките:

Дт с/ка Доверители (или Вземания от консигнатори) 60.000

( 1000 комплекта по 50 лева)

Кт с/ка Приходи от продажби на стоки 50.000

Кт с/ка Начислен данък при продажбите 10.000

Пояснение: Консигнантът – „Божур” АД ще начисли и ДДС за продадената от консигнатора стока (от негово име, но за сметка на консигнанта).

За начисляване на дължимата комисионна:

Дт с/ка Разходи за външни услуги 4.000

Кт с/ка Доверители 4.000

За получения превод от консигнатора – „Здравец” АД по разплащателната сметка:

Дт с/ка Разплащателна сметка 56.000

Кт с/ка Доверители 56.000

Б. При консигнатора – „Здравец” АД.

За отразяване на получените за консигнационна продажба стоки – чрез задбалансови сметки:

Дт с/ка Чужди стоки за консигнационна продажба 80.000

Кт с/ка Разни пасивни задбалансови сметки 80.000

За отразяване на продажбите на трикотажните изделия, предоставени на консигнация:

Дт с/ка Каса 60.000

Кт с/ка Доверители (или с/ка задължения към консигнанта) 56.000

Кт с/ка Приходи от услуги 3.200

Кт с/ка начислен данък при продажбите 800

За отразяване на превода на дължимата сума на консигнанта:

Дт с/ка Доверители 56.000

Кт с/ка Разплащателна сметка 56.000

За отписване на продадените стоки от задбалансовите сметки

Дт с/ка Разни пасивни задбалансови сметки 40.000

( 1.000 комплекта по 40 лева отчетна стойност)

Кт с/ка Чужди стоки за консигнационна продажба 40.000.

При всички следващи отчитания на продадени комплекти детски трикотаж ще се съставят подобни на посочените по-горе счетоводни статии, но с други суми. Ако останат непродадени стоки до края на годината, те ще се върнат с протокол или с разписка от „Здравец” АД на „Божур” АД.

Нека приемем, че са останали непродадени 100 комплекта от трикотажа. За върнатите комплекти ще се съставят следните счетоводни статии:

При консигнатора – „Здравец” АД ще се състави счетоводна статия по задбалансовите сметки за закриване на салдата по тях, произтичащи само от тази сделка:

Дт с/ка Разни пасивни задбалансови сметки 4.000

(100 комплекта по 40 лева единия)

Кт с/ка Чужди стоки за консигнационна продажба 4.000

При консигнанта – Божур АД:

Дт с/ка Стоки 4.000

Кт с/ка Стоки на консигнация 4.000

Повече по темата в списание АКТИВ