Дистанцията във възрастта остава значим фактор за неразбирателството и проблемите в общуването на работното място


Изводът се налага от осъществените одити на възрастовото многообразие на работната сила от експертни екипи на Българската стопанска камара в пет икономически сектора – консервна промишленост, дървообработваща и мебелна промишленост, металургия, производство на пиво, търговията с петролни продукти.

Анализите са осъществени в рамките на проект „Заедно за устойчива заетост“, изпълняван от БСК в партньорство с МТСП и КНСБ в периода 2024-2027 г. и финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“.

В обхвата на одита са включени следните проблеми:

• демографска характеристика на работната сила и степен на съответствие на стратегията и бизнес целите на предприятията;

• състояние, проблеми и тенденции в управлението на човешките ресурси;

• прояви на ейджизъм, предубеждения и дискриминация към възрастта на работното място;

• подходи и политики на предприятията в управлението на възрастовото многообразие.

На база на получените чрез одита данни, изводи и оценки са разработени пет секторни програми на социалните партньори за управление на възрастовото многообразие и поколенческите  различия в работната сила.

Обобщените резултати от петте секторни анализа показват следното:

• За период от пет години броят на заетите е намалял средно с около 16%. Причините са свързани с намаляване на броя на предприятията в някои от секторите и кризата с пандемията от COVID-19. Най-значително е намаляла работната сила в мебелната промишленост, а сравнително най-устойчиво е съхранена в пивоварната и металургичната промишленост.

• Наблюдава се устойчива тенденция към застаряване (фигура 2), като две трети от заетите са представители на по-възрастните поколения на работното място. Ако темповете на застаряване на работната сила се запазят в следващите 20 г., броят на работещите на възраст над 55 г. ще достигне 48% (почти всеки втори).

• За да постигнат своята стратегия, предприятията трябва да разполагат с работна сила, способна да реализира поставените  цели. Две трети от организациите са изправени пред предизвикателството (в една или друга степен) да оптимизират и приведат възрастовата и квалификационна структура на персонала в съответствие с изискванията на тяхната бизнес стратегия и цели (Фигура 3).

• Възрастовото разслоение в работната сила се откроява все по-отчетливо. На работното място се сблъскват четири поколения , които имат значителни различия в своите ценности, трудови нагласи и модели на поведение. Умението да се използват силните страни на всяко поколение в интерес на работата и да се трансформират различията в конкурентен корпоративен актив, носещ добавена стойност, е сериозно предизвикателство пред фирмените политики в управлението на хора.  Управлението на възрастовото многообразие на работната сила налага необходимостта от промяна на фокуса (от организацията към хората) и реализиране на ефективни стратегии, програми и мерки за създаване на приобщаваща работна среда и култура, където всеки да се чувства ценен и уважаван заради различията си – където всеки може да бъде себе си и да разгърне в максимална степен своя потенциал и способности.

С изводите и графиките на Анализите можете да се запознаете ТУК…

Повече за темата на: www.bia-bg.com